Ionel Pop e din Maramures si se pricepe la orice. De la agricultura si pana la pus faianta sau condus buldozere. A lucrat in fiecare an in Spania, de prin 2005 incoace. In constructii, in agricultura, unde se nimerea. Pe vremea in care lucra in Romania, patronul "isi batea joc de el", zice el. Ii dadea un salariu de 300 de euro. Celalalt patron, din Spania, il platea cu 1.300 de euro. "Dar si munceam pentru banii aia. Nici tigara nu-mi trebuia, cum ma muncea", isi aminteste el. De trei ani, nu mai are ce face in Spania. S-a reorientat catre Austria si, mai nou, Portugalia. Ionel Pop este unul din cei peste 3 milioane de romani care prefera sa plece din tara, potrivit unui studiu publicat in aceste zile de OECD.

Romanii nu mai invadeaza economiile periferice ale UE, cum sunt numite Spania, Grecia sau Italia si care atrageau grosul fluxului de migranti. Criza si somajul ridicat din aceste tari au re-configurat traseul profesional al celor care isi cauta loc de munca in strainatate.

emigrare romani (mii persoane)

emigrare romani (mii persoane)

Foto: Hotnews

Aderarea la Uniunea Europeana a fost insotita, cum era si normal, de o semnificativa crestere in privinta plecarilor la munca in strainatate.

Numarul romanilor care lucreaza in strainatate in 2009 este estimat la aproximativ 3 milioane de persoane. Datele sunt insa incomplete intrucat, precizeaza studiul, acuratetea datelor este limitata. Doar o mica parte a iesirilor este "capturata" oficial. Principalele tari de destinatie ale romanilor sunt Canada (20%), Germania (19%) si Statele Unite ale Americii (18%).

O aproximare mai buna a emigratiei reale este furnizata de statisticile care vin din tarile de destinatie. De exemplu, populatia romana cu resedinta in Italia a crescut cu circa 90.000 (la un total de 887.800) in 2009, iar in Spania cresterea a fost de 33.000 (la un total de

top destinatii Europa

top destinatii Europa

Foto: Hotnews

751.700). Oficial, datele de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca vorbesc de un numar de 111 000 de medieri in 2009, pe baza acordurilor bilaterale, in vreme ce in 2008, numarul cazurilor oficiale fusese de numai 52 400. Din Romania nu doar se pleaca, ci se si vine la munca. Potrivit OECD, 88.500 de straini au intrat in Romania, cei mai multi fiind din Republica Moldova (21%), Turcia (11%) si China (15%).

Avand in vedere recesiunea economica, Guvernul Boc a incercat sa reglementeze intrarile strainilor, limitand autorizatiile de munca acordate la 8.000 in 2009, comparativ cu 15.000 in 2008.

  • Austria

Romanii sunt pe locul doi, dupa germani. Migratia "de familie" a reprezentat cea mai mare parte a intrarilor. Din cei care au intrat, doar 530 de permise de munca au fost acordate. Ca o masura de prevenire a casatoriilor

Flux in Austria

Flux in Austria

Foto: OECD

aranjate, varsta minima a partenerilor a fost ridicata de la 18 la 21 de ani in 2010. In plus, recesiunea a facut ca si numarul de migranti temporari sa scada cu 3%, pana la 17.200 de persoane.

Daca ne uitam dupa destinatia celor care prefera Austria, cei care isi viziteaza rudele sau isi reintregesc familiile sunt urmati de cei care se duc la studii. Cam 18% dintre ei. In aceasta privinta, numarul romanilor este nesemnificativ. Chinezii fac legea. Domnul Pop din Maramures nu e interesat de studii. Are de pus faianta.

  • Ungaria

Romania este de departe, cea mai importanta tara de destinatie in privinta intrarii in Ungaria, chiar daca numarul romanilor care intra in statul vecin e in scadere. Dupa Romania, celelalte tari de origine sunt Germania, Ucraina si China. Locul al doilea e ocupat de germani, la mare distanta. Cea mai mare parte a germanilor care "migreaza" in Ungaria e formata din oameni de afaceri care isi deschid mici businessuri in tara vecina sau de expati care sunt adusi sa conduca multinationale controlate din Germania.

Ungaria

Ungaria

Foto: OECD

Ca element de noutate, Romania se afla pe locul 18 in lume, imediat in spatele Cisiordaniei si a Fasiei Gaza. Romania urca in clasament pana pe pozitia a noua cand este vorba despre emigrarea fortei de munca calificate - aproape 12% din numarul persoanelor care pleaca fiind inalt calificate.In privinta plecarii in Ungaria, proportia este pastrata. In lume existau, in 2010, 215 milioane de emigranti (3% din populatia lumii de 7 miliarde de persoane) care au trimis acasa 325 mld. dolari.

  • Germania

Suntem pe locul al doilea, dupa polonezi. In 2009, mai mult de 60.000 de studenti intrau in Germania pentru a studia, in cea mai mare parte. 15% dintre ei sunt chinezi. Germania este printre tarile in care schimbarile demografice sunt asociate cu un declin in randul populatiei apte de munca. Potrivit rapoartelor locale, penuria de locuri de munca si imbatranirea populatiei a facut ca Germania sa caute solutii, urmand sa se ajunga la incheierea unor acorduri in acest sens.

In primul rand trebuie sa cunosti limba germana ca sa emigrezi aici. Apoi, sa cunosti pe cineva care are o firma privata si iti poate oferi un job. Se cauta ingineri in industria grea, programatori, medici cu stagiul terminat, bucatari, ingrijitor de batrani s.a. Sanse bune au meseriasii in constructii, dar totul este sa stii limba", noteaza unul dintre romanii care au emigrat la germani. "Ai nevoie de cineva care sa iti ofere locuinta pentru ca ai nevoie de MUTATIE (ANMELDUNG).

Nimeni nu iti inchiriaza nici macar o camera daca nu muncesti. Dupa ce iti faci anmeldung primeste dreptul de sedere, in general nelimitat (UNBEFRISTET). Dreptul de munca pentru cei din Romania este in continuare o

germania

germania

Foto: OECD

problema. Procedeul prin care poti sa primeste drept de munca este urmatorul: iti cauti SINGUR de lucru, gasesti firma, se hotarasc sa te angajeze moment in care trebuie sa completeze niste formulare care ajung la Camera Fortelor de Munca (AGENTUR FUR ARBEIT) iar cei de acolo verifica postul, vad ce someri se incadreaza pe acel post si ii trimit la interviu. Angajatorul trebuie sa ii respinga si sa aiba motive concrete sa te ceara pe tine. Nu necesita dreptul de munca meseriile de ajutor sau minijob-urile.... adica cele pe 400 eur Basis (spre ex barman).

Poti in schimb sa lucrezi ca si PFA (Selbständig). Costa 20 de euro sa te declari PFA. In 20 de minute ai dreptul sa incepi sa muncesti, iar in termen de 2 saptamani iti ies actele", arata un alt roman plecat la munca in Germania.

  • Grecia

Potrivit unei anchete a Fortei de Munca (AFM), circa 840.000 de straini traiesc in Grecia. Cele mai multe permise de munca incheiate (atatea cate au fost inregistrate in mod legal) au fost incheiate pentru albanezi (414.000), urmati de bulgari (55.900), romani (42.000), ucraineni (21.600), georgieni (17.700) si pakistanezi (17.100).

Datele valabile pentru 2010 sugereaza ca migratia la greci se stinge incet, pe fondul problemelor aduse de criza. Nu toti cei care intra in Grecia raman sa munceasca acolo. Circa 50.000 utilizeaza tara doar in tranzit catre un alt stat european. Statistic, Grecia si Italia găzduiesc cel mai mare număr de expatriati albanezi.

Cei care lucreaza acolo spun că viata în Grecia nu e usoară. "Am încercat să ne găsim de lucru aici, dar lucrurile s-au schimbat asa de mult în Tirana încât ne-am simtit ca niste străini. Ne-am întors în Grecia pentru a lucra mai mult si pentru a mai economisi niste bani în vederea cumpărării unui spatiu comercial si deschiderii unei mici afaceri. Am realizat că aceasta era singura cale de a avea un viitor în Albania", spune Gramoz pentru SETimes.

Acestia au revenit la vechea rutină de a economisi bani la bancă, până când, într-o zi, lumea a "început să vorbească despre faptul că urma să vină o mare criză".

"Am fost foarte supărat când am auzit aceste zvonuri. Semnele crizei au început să se vada foarte curând. Gramoz nu îsi primea salariul, iar multi angajati au rămas fără servici. Tot ce primeam era salariul meu de 70 de euro pe săptămână".

"Am început să cheltuim bani din economiile noastre, lucru ce nu se întâmplase înainte. Am discutat si am decis să ne întoarcem în Albania. Viata în Grecia devenise prea dificilă. Ne-am întors în Albania fără banii pe care ne-am chinuit să îi strângem pentru a cumpăra un spatiu comercial aici", a adăugat ea.

Sotul ei a fost nevoit în cele din urmă să se întoarcă în Grecia. "Ne-am înregistrat la birourile de ocupare a fortei de muncă drept emigranti care s-au întors acasă, dar nu a folosit la nimic. Economiile noastre se împutinau", spune Gramoz.

  • Italia

Numarul de vize de intrare pentru ocuparea fortei de munca a fost de 136.300 din care 107.000 au fost vizite in scopul vizitelor familiale. Cele mai mari grupuri de non-UE straini rezidenti in Italia au fost albanezii (467.000) si marocanii (432.000).

Italia

Italia

Foto: OECD

Cetatenii din Romania si Bulgaria au acces nerestrictionat pe piata muncii (cu foarte mici restrictii), iar acordurile in acest sens au fost prelungite si pentru 2011. "In practica, aproape toate ocupatiile sunt fara restrictii. Chiar si cele care necesita autorizatie sunt aproape intotdeauna aprobate", arata OECD.

  • Portugalia

Piata imigrantilor e formata din brazilieni si romani. Portughezii aproba in medie 60.000 de permise de munca/an. 4 din 10 imigranti sunt brazilieni, iar 13 dintr-o suta sunt romani. Drept este ca romanii si-au dublat ponderea. Urmeaza locuitorii Capului Verde, ucrainenii si chinezii.

  • Spania

In primele trei trimestre din 2010, fluxul romanilor a scazut, chiar daca neuniform in randul grupurilor de imigranti: in perioada descrisa fluxul cetatenilor UE a crescut (130.000), in timp ce numarul de non-cetateni ai UE a scazut (-170 000).

Situatia ocuparii fortei de munca a imigrantilor in Spania s-a deteriorat brusc in timpul crizei economice. In 2009, circa 340.000 de straini si-au pierdut locurile de munca (din totalul de 1.2 milioane de locuri de munca pierdute in total economie). Evident, proportia strainilor care au pierdut locurile de munca (aproape 12%) a

spania

spania

Foto: OECD

fost mult mai mare decat cea a nativilor spanioli (aproximativ 5%). Cele mai afectate nationalitati au fost ecuadorienii si romanii. Somajul in randul imigrantilor a fost in 2010 de 30%, dubla fata de somajul printre localnici.

Ministrul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a transmis străinilor să nu mai aleagă ca tară de destinatie pentru emigrare Spania.

Potrivit ziarului spaniol „ABC", ministrul spaniol al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a făcut un apel către toate persoanele care doresc să plece din ţările de origine, cerându-le să nu decidă să se stabilească în Spania.

„Cei care doresc să emigreze în căutarea unui loc de muncă şi a unei vieţi mai bune ar trebui să şteargă Spania de pe listă, cel putin în acest moment", a declarat Corbacho.

"Acum, străinii care doresc să se stabilească în Spania ar lua o alegere greşită", a afirmat ministrul.