Bancile elvetiene ar putea fi nevoite sa plateasca pana la 10 miliarde de euro Fiscului german in contul prejudiciului creat in ultimii zece ani prin evaziunea fiscala practicata in Elvetia de cetatenii Germani, scrie marti cotidianul Handelsblatt, citat de AFP.

Din aceasta suma, aproximativ 4 miliarde de euro ar putea fi solicitati intr-o prima etapa ca suma forfetara, potrivit cotidianului german, care citeaza surse apropiate guvernului de la Berlin.

Bnacile elvetiene vor trebui ulterior sa calculeze diferenta intre soldul conturilor in discutie in urma cu zece ani si cel de acum. Fiscul german ar putea sa reclame pana la 30% din aceasta diferenta.

Potrivit unor estimari, penalitatile totale impuse bancilor elevetiene pentru a inchide acest dosar ar putea sa ajunga la 10 miliarde de euro.

Berlinul si Berna, ale caror relatii sunt afectate de mult timp de acest subiect delicat, negociaza de mai multi ani un acord privind dubla impunere.

Autoritatile germane au facut din lupta impotriva evaziunii fiscale o prioritate, recurgand inclusiv la cumpararea unui CD-ROM cu date bancare furate de la institutiile financiare din Elvetia si Liechtenstein.

In 2010, Fiscul a recuperat 1,6 miliarde de euro gratie acestor date furate.

Mai multe banci elvetiene au ajuns deja la acorduri amiabile, cum este Julius Baer, care a acceptat in aprilie sa plateasca autoritatilor germane o amenda de 50 de milioane de euro si sa colaboreze cu Fiscul german pe subiectul averilor nedeclarate.