Analiza HotNews.ro Radiografia unei "bule"care a cuprins Romania: imprumuturile in franci elvetieni. Cum s-a format, cine a intretinut-o si de ce s-a stins

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 19 iulie 2011, 14:42 Economie | Finanţe & Bănci


Elvetia e o tara stabila, a carei moneda- francul elvetian- e considerate valuta de refugiu. Adica atunci cand treburile in economia mondiala merg prost si oamenii cauta valori sigure in care sa isi plaseze banii, francul elvetian (la fel ca si aurul) e una dintre ele. Pe cale de consecinta, el se apreciaza fata de celelalte valute. Y compris fata de leu. Coriolan  Popovici este unul care simte pe propria-i piele aprecierea francului fata de leu. El plateste acum o rata de 2400 de lei, fata de 1700, cat achita  la inceputul anului trecut la imprumutul luat. Despre cum a inceput nebunia imprumuturilor in franci, cine a intretinut-o si cum s-a stins, lasand in urma rate neachitate si clienti intrati in insolventa, cititi mai jos..

2005 OTP Bank intra pe piata locala de retail si aduce in noiembrie creditele in franci elvetieni. Ele existau in alte tari - Polonia, Ungaria, Austria- inca din 2001, asa incat intrarea pe piata romana era numai o chestiune de timp. Cand a intrat pe piata cu creditul in CHF, OTP Bank avea- la imprumutul ipotecar- o dobanda de 6,5%. Mult mai mica decat la euro (9%) sau la lei (10,5%) . Nimeni nu le explica insa clientilor riscul valutar sau de dobanda, asa ca romanii se inghesuie sa se imprumute la “cea mai mica dintre dobanzile mici”. Pentru a-si
evolutie chf-leu
Foto: Hotnews
promova produsul, maghiarii de la OTP fac si o promotie la creditul ipotecar in CHF, care are, intre 2 aprilie si 30 iunie 2006, o dobanda de doar 4,99%. In primii 2 ani, pentru creditele acordate in franci elvetieni. Acest credit se poate rambursa intr-o perioada de maxim 30 de ani.. Pe perioada promotiei banca finanteaza mai toate comisioanele.Daca esti decis sa iei un credit, cum sa refuzi o asemenea oferta?
 • 2006 si 2007, batalia pe dobanzi, promotii si clienti

Celelalte banci privesc mirate cum cota de piata a OTP pe acest segment incepe sa creasca. Nu vor sta mult in expectativa.
2006, Septembrie. Raiffeisen e cea mai rapida in reactii. Lanseaza Flexi Credit in franci elvetieni. “Aceasta completare adusa ofertei de credite raspunde cerintelor pietei si confirma angajamentul bancii de a gasi solutiile de creditare si cele mai eficiente pentru clientii sai”, afirma atunci Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei de Retail a Raiffeisen Bank, referitor la decizia bancii de adoptare a francului elvetian ca moneda de creditare. Comisioanele sunt insa mai mari la Raiffeisen (pentru creditul ipotecar in franci). Banca percepe un comision de administrare anual de 0,9%, aplicat la soldul creditului, in timp ce OTP Bank percepe un comision la acordarea imprumutului de 2,5%. Valoarea imprumutului ipotecar in franci elvetieni de la Raiffeisen Bank este intre 5.000 si 200.000 euro (echivalent CHF), pe o perioada de 25 de ani, fara girant, fara carte de munca.

Urmatoarea institutie de credit care anunta finantarea in franci este Bancpost. Creditul lor pentru locuinte (cel acordat in franci elevetieni) are o dobanda foarte scazuta in comparatie cu cele in euro sau usd-  4,85% pe an. Acest nivel este valabil numai pentru primul an al perioadei de acordare, cand este fix, dar si pentru sume mai mari de 80.000 CHF (echivalent 50.000 euro). Pentru sume mai mici, dobanda fixa din primul an va fi 5,35%. Bancpost mai percepe un comision de acordare, perceput o singura data, de 2,5%, si unul de rambursare anticipata, de 2,5% din suma rambursata in avans. Perioada maxima pe care se acorda acest credit este de 30 de ani. In privinta plafonului maxim al sumei ce se poate imprumuta, reprezentantii Bancpost precizeaza ca singura limita este capacitatea de rambursare a clientului si valoarea garantiilor.

Octombrie 2006. Intra in ring si Banca Romaneasca, nu doar pe segmentul CHF ci si pe cel al yenilor japonezi. Creditul este oferit la un pret mai competitiv pentru creditele in euro, prin introducerea unei dobanzi fixe de 5,9 % pe an. Totodata, o alta noutate o constituie majorarea valorii creditului de la 300.000 de euro, la 500.000 de euro, echivalent pentru toate tipurile de credite, pe maximum 30 de ani.
Pentru creditele in franci elvetieni (CHF), dobanda fixa pentru primul an de creditare este de 4,5 %, iar pentru creditele in yeni dobanda fixa este de 3,5 la suta pe an. Comisionul lunar de monitorizare credit, aplicat la valoarea aprobata a creditului, difera in functie de valuta acestuia, astfel: pentru creditele in euro comisionul lunar este de 0,1 la suta, iar pentru creditele in valuta yen sau CHF, acesta este de 0,2 %.
La acordarea creditului, clientul nu plateste nici un comision, pachetul de asigurari, care include asigurarea de viata si cea de casa, este platit de banca pe toata perioada de creditare.

Decembrie 2006 "Luna decembrie aduce o mutare importanta pe segmentul creditelor la Piraeus Bank Romania si anume posibilitatea contractarii de credite ipotecare sau imobiliare precum si credite de nevoi personale cu garantii reale, in franci elvetieni", se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

Dobanda pentru aceste credite este variabila, nivelul fiind de 5.91%.  Valoarea minima a creditului este de 5.000 EUR in echivalent CHF, iar cea maxima este 250.000 EUR echivalent CHF in cazul creditelor ipotecare/imobiliare. Perioada maxima de rambursare este de 30 de ani. ”Evolutia stabila din ultimii ani a francului elvetian ne permite aplicarea unei dobanzi inferioare prin compararea cu credite similare acordate in valute traditionale (USD sau EUR), rezultand de aici un beneficiu pentru clientii care aleg de la Piraeus Bank aceasta varianta de creditare” declara atunci Catalin Parvu, Director General Retail Banking si Operatiuni .

Ianuarie 2007. Volksbank introduce imprumuturile in CHF. "Incepand cu data de 17  ianuarie, Volksbank Romania a introdus creditele in franci elvetieni", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Oferta in CHF este disponibila pentru creditele garantate cu ipoteca (creditul de locuinta si cel de cheltuieli curente - OPTIMUS). Perioada de acordare este de maxim 25 de ani, iar dobanda se situeaza la nivelul de 4,25% pe an. Clientul va plati un comision de gestiune de 0,1% pe luna.  In octombrie 2008, avea sa renunte la imprumuturile in CHF.

Noiembrie 2007 Credit Europe Bank a lansat la inceputul lunii noiembrie creditul pentru investitii destinat IMM-urilor, ce poate fi acordat si in franci elvetieni, conform bancii. "Incepand cu 1 noiembrie, oferim IMM-urilor optiunea de finantare si in franci elvetieni (CHF) pentru creditele de investitii: Ipotecar IMM, Transport IMM si Invest IMM. Astfel, oferim micilor intreprinzatori posibilitatea de a avea acces la produse de creditare mai ieftine. Clientii pot beneficia de dobanzi promotionale, fixe, incepand cu 4,5%, pentru o perioada de pana la 1 an", a declarat Cemal Yildirim, vice presedinte adjunct - Divizia IMM, Credit Europe Bank (Romania).
 • 2007 si 2008- anii boomului
O mare parte dintre creditele in chf au fost acordate prin intermediul brokerilor. Ponderea acestora s-a majorat semnificativ in primele sase luni din 2008, pana la 53% din volumul total, de la 31% in prima jumatate a anului trecut, conform unui studiu al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Nici in tarile din jurul nostru lucrurile nu stateau diferit.
In Polonia, 20% din totalul creditelor erau denominate în franci, la o depreciere a zlotului cu 10% in medie in 2010. În România, doar circa 5% din credite sunt exprimate în franci, în timp ce în Lituania şi în Estonia ponderea scade mult sub 1%, potrivit UBS Wealth Management Research.

In noiembrie 2005, 1 chf = 2,35 lei. In iulie 2011, 1 CHF = 3,71 lei

Volumul total de credite denominate în franci elveţieni, contractate atât de sectorul bancar, cât şi de cel non-bancar a urcat de la 228 mld. franci elveţieni în 1999 la 558 mld. franci în al treilea trimestru al lui 2008, înainte de a coborî uşor la 488 mld. franci (378 mld. euro) în primul trimestru al lui 2010, potrivit raportului "Împrumuturile în franci ar putea deveni o ameninţare la adresa Elveţiei", realizat de UBS Wealth Management Research. Pentru a aprecia corect însă mărimea reală a acestora, trebuie luat în considerare faptul că volumul total de credite în franci elveţieni este de zece ori mai mare decât valoarea tuturor bancnotelor de franci elveţieni aflate în circulaţie şi este aproape echivalent cu PIB-ul nominal al Elveţiei (535 mld. franci elveţieni în 2009).

 • Octombrie 2008 Bancile arunca din brate cartoful fierbinte. Clientii insa….

Volksbank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar austriac Volksbank, a anuntat ca renunta la acordarea creditelor in franci elvetieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare internationale.

Piraeus Bank a oprit, de asemenea, creditarea in franci elvetieni, dar a refuzat sa comenteze motivele pentru care a recurs la aceasta masura. Nici Credit Europe Bank Romania si Banca Romaneasca nu au dorit sa dea detalii despre masurile similare.

Millennium Bank Romania si-a sistat, de asemenea, oferta de credite in franci elvetieni, pe motiv ca "in contextul actual, creditele in CHF ofera aproape aceleasi conditii de creditare ca imprumuturile in moneda europeana si atunci nu se justifica sa ai doua produse similare in portofoliu", potrivit declaratiilor reprezentantilor bancii.
OTP si GarantiBank au si acum in oferta de credite produse in franci elvetieni.
După ce cursul francului faţă de leu a urcat cu 60% de la începutul lui 2008 până în prezent, tot mai mulţi clienţi inregistreaza restante la plata ratelor. În luna mai, restanţele populaţiei la creditele în alte valute decât leul, euro sau USD - categoria in care francul elvetian domina- au urcat cu aproape 10% în lei, depăşind pragul de un miliard de lei. Exprimate în franci, restanţele au făcut un salt vizibil, de 4%, până la 315 milioane de franci
Ponderea restanţelor în totalul sumelor pe care populaţia le are de rambursat a ajuns în cazul CHF la 7,4% în mai, de la 3,1% în urmă cu un an.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19473 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Credit franci elvetieni (Marţi, 19 iulie 2011, 12:23)

  Cristi [anonim]

  Poate acum ar fi un moment oprtun pentru a accesa un credit in franci elvetieni? Putem considera ca s-a ajuns la un maxim al francului, e posibil ca acesta sa mai creasca asa cum a facut-o in ultimii ani? Sau putem sa ne asteptam la inceperea unei perioade de regresie cat de curand?
  • +8 (8 voturi)    
   De-ar fi atat de simplu... (Marţi, 19 iulie 2011, 15:54)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   ...ne-am imbogati toti, nu? :)
   E vorba de paritatea dobanda-curs. Adica, cu cat se asteapta mai mult ca o moneda sa se deprecieze, cu atat e mai mica dobanda in moneda respectiva in prezent. De asta era mica dobanda la CHF acum 5 ani, ca economia mergea bine si CHF-ul era jos fata de EUR de exemplu. Automat, cand s-a apreciat CHF, dobanda la franc a crescut. Asa ca poti sa iei si acum credit in CHF, nu te opreste nimeni, dar dobanzile sunt mai mari ca la euro.
   Stai linistit, nu te imbogatesti tu in dauna bancilor :)
  • +4 (4 voturi)    
   :) (Marţi, 19 iulie 2011, 18:00)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Poti sa iei, dar risti sa o iei in barba cu dobanzile.

   Dobanda la CHF e foarte mica (si implicit spreadul bancilor destul de mare..pt ca se poate)...asa ca daca dobanda de baza se duce de la 1% la 5% nu ai facut nici o afacere.

   Sincer eu m-am imprumutat in lei. Scump/ieftin...dar macar dorm linistit nu tresar la fiecare miscare de curs.
   • +2 (2 voturi)    
    pe termen lung (Marţi, 19 iulie 2011, 21:45)

    cehasef [anonim] i-a raspuns lui alex

    Ok, toata lumea sufera din cauza cresterii francului. Dar sa nu uitam ca majoritatea creditelor in franci sint pe perioade de pina la 30 de ani. A facut cineva o analiza cum a evoluat francul in decurs de 20-30 de ani? O sa vedeti ca, la fel ca si crizele, evolutia este cicla. Deci pe termen lung (ca doar pe termen lung am luat creditele, nu?) se compenseaza plusurile si minusurile.
    Cea mai mare greseala a unui imprumutat in CHF este sa isi refinanteze acum creditul in EUR. Parerea mea, hic!
    • +1 (3 voturi)    
     păi... (Miercuri, 20 iulie 2011, 3:37)

     Sakura [utilizator] i-a raspuns lui cehasef

     Cu ce îl încălzeşte faptul că până la urmă ar fi ieşit bine la finalul celor 30 de ani dacă în anul 3 sau 4 el a fost executat de bancă pentru neachitarea ratelor?

     Pentru cei care îşi pot achita în continuare creditul, există atât speranţa ca la final să fii ieşit în avantaj cât şi groaza că lucrurile încă nu s-au stabilizat şi pot ajunge şi ei în incapacitate de plată.
    • +1 (1 vot)    
     termen lung :) (Miercuri, 20 iulie 2011, 8:47)

     cenusevede [anonim] i-a raspuns lui cehasef

     Termenul lung ce inseamna oare in sistemul financiar actual? Sistemul post-Bretton Woods a inceput practic in 1971 cand SUA a renuntat la convertabilitatea dolarului in aur, urmata apoi de majoritatea economiilor occidentale, cu exceptia Elvetiei care a renuntat la etalonul aur in 2000. O analiza a evolutiei CHF in sistemul actual nu se poate intinde pe mai mult de 11 ani si probabil nu o sa se poata intinde niciodata pe 20 de ani, deoarece pana in 2020 elvetienii o sa se intoarca la o varianta a etalonului-aur.
   • +2 (2 voturi)    
    dobanda CHF (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:24)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui alex

    Cum e foarte mica dobanda la CHF? Uita-te pe site-ul OTPBank: dobanda la CHF e 12.88% si la EUR e 6.19%. La RON e 10.8%. Deci dobanda la franc a ajuns mai mare si decat cea la lei :) Paritatea, bat-o vina, am explicat mai sus. E o chestiune de bun simt paritatea asta, pe care ar trebui sa o explice ofiterii de credite. Ar trebui o norma BNR care sa oblige bancile sa explice clientilor detaliat fiecare risc in parte.
    • 0 (0 voturi)    
     dobanda CHF (Joi, 21 iulie 2011, 10:45)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui Paul

     Chiar nu inteleg de ce are OTP o dobanda asa de mare la creditele in franci.
     Cand faci un credit in franci, banca nu iti da CHF in mana, iti da tot lei sau euro, dar dobanda si restul de plata timp de 30 de ani le calculeaza in CHF.
     Pai in cazul asta, eu daca as fi banca, as da credite in CHF cu dobanda foarte mica, nu foarte mare.
     Si evolutia ciclica pe care o sustine <cehasef> mai sus cred ca e mai mult o evolutie in spirala crescatoare, in 2007 francul a fost 1.9 RON.
  • 0 (0 voturi)    
   daca e acum momentul? (Miercuri, 20 iulie 2011, 8:01)

   unu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Eu zic ca nu e acum momentul! Niciodata nu e momentul sa faci credit. Creditul ipotecar nu trebuie privit ca pe o afacere " e acum momentul sau nu".

   Ce a fost, care sunt solutiile, cum facem, cum o dregem? Sunt doar discutii! Cel mai important lucru e ce am invatat din asta..ramane de vazut..dar daca inca ne intrebam cand e momentul se pare ca nu am invatat nimic!
 • -7 (9 voturi)    
  ce coincidenta (Marţi, 19 iulie 2011, 12:23)

  mg [anonim]

  Nu stiu cum se face, dar daca cititi declaratiile de avere, majoritatea politicienilor(parlamentari, ministrii) la bancile astea au credite... Ce coincidenta...mai nene
  • +4 (8 voturi)    
   Cind logica si cunostintele nu te ajuta... (Marţi, 19 iulie 2011, 13:15)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui mg

   ...totul devine coincidenta. Vrei sa spui ca tot din cauza politicienilor romani s-a modificat cursul eur/CHF? Da' bineinteles, altii "e" de vina ca unrangutanu a luat credite fara numar ca sa isi ia plasme mai smechere ca vecinu'...
   • -2 (8 voturi)    
    Les bourgeois, c'est comme les cochons (Marţi, 19 iulie 2011, 17:04)

    dan cristescu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    "urangutanu" poate nu avea casa, //!!! citeste articolu mai cu atentie si vezi la ce fel de credite se refera in cele mai multe cazuri.
    nu mai da lectii din inaltimea functiei tale de angajat in nu stiu ce sector de servicii prapadit ce te forteaza sa-ti flatezi seful in fiecare zi, in timp ce privesti cu dezgust nu stiu ce emisiune tampita, doar pentru a-ti flata la randul tau cunostintele minime de cultura generala.
    :)
    • -1 (1 vot)    
     Si ce relevanta are? (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:04)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui dan cristescu

     Plasma sau casa, nu-i tot aia? Nu tot ca inecatii au semnat toti contractele de credit bucurosi ca au fentat banca? Sau tu credeai ca pentru creditele de casa dobanda nu creste niciodata? Da' de ce sa nu te bagi si nu nitel in seama, sa-ti etalezi cunsotintele economice si cultura generala de bibliotecar sef?

     Si uite asa, conform cunostintelor tale despre natura, porcii de burghezi "e" de vina "ca clasa" muncitoare n-a fost corect informata "ca creditu'" e cu dobanda variabila dupa cum "vrea" mushchii bancii. Ca doar nu era sa cerem clasei muncitoare sa mai si citesca contractu' de credit... Esti penibil...
 • -1 (9 voturi)    
  Hedging (Marţi, 19 iulie 2011, 12:30)

  Catalin [anonim]

  Aud/citesc "placa" asta cu "riscul valutar" aproape zilnic. Oameni buni, pana si la firavul SIBEX se poate face un mic hedging valutar (CHF/RON, USD/RON sau EUR/RON), marja fiind modica (de ex. 130 lei pentru un contract EUR/RON - activul-suport fiind de 1.000 EUR). Pe alte piete se pot accesa produse mult mai sofisticate.
  Practic, un client care are in derulare un credit in valuta si e platit in lei, nu are decat sa urmareasca sa se incadreze intr-un joc cu miza nula (creste cursul -> castiga pe bursa / plateste corespunzator o rata mai mare si invers).
  Asadar, care e problema ?
  Problema e ca dupa 21 de ani, institutiile fundamentale din capitalism si "regulile jocului" nu sunt inca cunoscute, desi acum exista Internet pentru toata lumea ...
  • +2 (6 voturi)    
   hai sa ne aflam in treaba (Marţi, 19 iulie 2011, 17:54)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   ce acoperire a riscului, despre ce vorbim? problema respectiva exista si in state (v SUA) unde lumea este chiar experta in astfel de acoperire a riscului. Un credit ipotecar se da si pe 30 de ani. Daca nu, hai pe 20. Eu nu cred ca vei gasi la noi in tara instrumente care sa te acopere pe mai mult de un an fara repricing. Daca esti banca, poate ajungi sa te acoperi pe vreo cinci dar greu. Un astfel de hedging tine pentru exportatori care au expunere pe termen scurt dar nu pentru clienti de credite ipotecare. In cazul francului elevetian, el a crescut de la vreo 2 la 3.6. Daca tu ti-ai luat credit in 2007 cand era 2 iar banca nu ti-a micsorat dobanda, nu mai poti sa-ti faci niciun hedging acum....
  • +1 (1 vot)    
   :) (Marţi, 19 iulie 2011, 18:04)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   La hedging marja depinde intotdeauna de diferentialul de dobanda. Cand ai dobanda de baza 6.25% la lei si 1% la USD/EUR/CHF, cam care crezi tu ca va fi efectul exponential pe...30 de ani?

   Asta pe langa faptul ca hedging pe 30 ani.../grin
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asa.... (Miercuri, 20 iulie 2011, 8:59)

   B [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   In primul rand contractele sunt din 3 in 3 luni nu lunar cum ai rata. In al doilea rand ti se blocheaza marja de 10% pentru fiecare contract, practic 10% din valoarea ratelor anuale trebuie sa le tii blocate la broker in realitate mai mult pentru ca trebuie sa te feresti de oscilatiile care risca sa iti lichideze pozitia si sa te arunce in pierdere... In al treilea rand lichiditatea e scazuta, asta inseamna ca trebuie sa astepti sa ajunga contractul la maturitate si daca cumperi nu gasesti options care sa iti permita sa exerciti sau nu optiunea...
 • -3 (3 voturi)    
  Parerea Mea ! (Marţi, 19 iulie 2011, 13:22)

  dorin bretan [anonim]

  Vorba lui nea Nicu...
  Bancile sunt principalele instrumente ale creeri crizei . Cine e in spate ...? Nu stiu . in nici un caz nu cred ca a fost intampaltor. Care au fost scopurile? Scoaterea din letargia , greblarea surplusului de bani, politice?
 • +2 (4 voturi)    
  De ce nu am luat in lei (Marţi, 19 iulie 2011, 14:51)

  AlexM [anonim]

  Calcul
  Imprumut 10.000 E= 35.000 lei (luat atunci cand 1E=3,5 lei)
  perioada 30 ani, ipotecare
  rata la credit Euro = 101E (nu mai stiu dobanda dar in jur de 10%)
  rata la credit in lei = 632 lei (nu mai stiu dobanda oricum in jur de 20%) adica la cursul de atunci =180E

  La cursul de acum = 148E

  De aia nu am luat in lei....
  • +2 (2 voturi)    
   :) (Marţi, 19 iulie 2011, 18:07)

   alex [anonim] i-a raspuns lui AlexM

   Fa calculul la dobanda de acum. E in jur de 14%.

   Fa urmatorul calcul:
   - inflatia la leu si dobanzile de baza: in jur de 6%
   - dobanda la credit: 14%
   - Diferential de dobanda 8% cu presiune de scadere

   - dobanzile de baza la EUR 1.5%. Inflatie 2%. Dobanda la credit 10%.
   Diferential de dobanda tot 8% insa pe tendinta crescatoare- uita-te la EURIBOR.

   Mie mi se pare atractiv un credit in lei la 9-10% pe an (asta la inflatie de 6%). Si nu o sa dureze mult pana o sa il avem. Daca scade inflatia o sa avem si dobanzi mai mici la leu.
   • 0 (0 voturi)    
    alta paritate (Joi, 21 iulie 2011, 10:21)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui alex

    Asta e paritatea lui Fischer. Un alt factor pe care ofiterii de credit ar trebui sa fie obligati sa-l explice clientilor. Nu poti cere omului sa stie toate lucrurile astea, dar poti sa obligi banca sa le explice. Altfel, banca pleaca din start cu un avantaj. Si tot banca se oftica atunci cand omul ajunge in default. Nu, o lege a compensatiei spune ca si banca trebuie sa-si asume un risc.
 • +4 (8 voturi)    
  Libor CHF (Marţi, 19 iulie 2011, 15:13)

  Rha-Doo [utilizator]

  Articolul scapa din vedere evolutia Libor CHF.
  Acesta (cel la 3 luni), a scazut din 2008, de la o valoare de ~3.25% la mai putin de 0.25%.
  De exemplu, la o dobanda initiala de 6.5% care includea 3.25 marja bancii + Libor, acum se plateste cu 45% mai putina dobanda, in fiecare luna.

  Deci problema cursului CHF este intampinata in special de cei care au luat credite in franci cu dobanda in functie de "muschiul" bancii.
  ... Iar muschiul bancii nu este atat de dezvoltat astfel incat acum sa scada dobanda la creditele in CHF.
  • +2 (8 voturi)    
   Raiffeisen (Marţi, 19 iulie 2011, 15:41)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

   ai dreptate...odata cu OUG 50 la flexicredit plus a fost adoptat un mod transparent de calcul al dobanzii...cum libor era f jos (0,19%) domnii de la Raiffeissen au calculat marja bancii scazand din dobanda contractata liborul...si asa au ajuns domnii respectivi sa aiba in noile contracte "transparente" marje de 7,31%!!!! dar nu e vina lor, e vina guvernantilor si a bnr care stau si se uita la jaful pe care il fac bancile din ro la adresa clientilor...rusine Raiffeisen!!!
   • -4 (4 voturi)    
    rusine tie (Miercuri, 20 iulie 2011, 0:22)

    io [anonim] i-a raspuns lui mihai

    ce jaf? ai semnat un contract prin care to obligi sa platesti niste rate. Ce vrei acum, sa vina statu sa oblige banca sa iti micsoreze ratele? Banca e o entitate economica care vrea PROFIT, aceasta e singura ei menire. O sa accepte sa iti micsoreze ratele doar daca statu o sa ii plateasca anumite daune. Statu ii poate plati daune la banca doar daca ia bani de la mine, reformulez, de la toti romanii, inclusiv de la mine. EU NU SUNT DE ACORD ca bani mei sa iti faca tie viata mai usoara pentru ca tu ai avut un moment de nebunie in care ai semnat un contract pe care nu il poti respecta! Exista o alta varianta, statul obliga banca sa iti faca tie viata mai usoara printr-o lege comunista, care va zice, da bai banca, l-ai fraierit pe ala, da mno....amu si tu, tu ai de unde, ala ii amarat, nu are cum sa-ti mai plateasca. Si brusc, Romania devine o tara in care economia nu mai functioneaza, in care contractul semnat intre doua parti nu mai are nici o valoare. Si toate bancile vor pleca din Romania in tari in care contractul are valoare, si statul nu le obliga la absurditati.
    Vrei nu vrei, asta e lumea in care traim. Vorbesc foarte serios, fa-ti bine calculul si decide daca mai vrei apartamenul ala sau il lasi bancii sa il vanda la licitatie, dar te rog, nu obliga statul sa imi foloseasca banii mei ca sa iti faca tie viata mai usoara pentru ca tu ai semnat cu mana ta un document care te lasa cu pantalonii in vine in fata bancii.
    • 0 (0 voturi)    
     reglementare (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:48)

     Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui io

     Daca te-ai uita intr-un manual elementar de banking o sa vezi ca, in occident, sistemul bancar este REGLEMENTAT si la noi ar trebui sa fie la fel, numai ca la noi Mr. Isarescu a reglementat sistemul prin legea junglei. Adica fiecare a fost lasat sa faca ce-i trecea prin cap.

     NU TREBUIA sa permita imprumuturile in franci sau alte valute exotice, decat in conditiile in care creditorul face dovada venitului in valuta respectiva. Era extrem de simplu.

     Statul pana acum n-a folosit niciun leu din banii tai de taxe, pe care presupunem ca i-ai platit. Statul doar a incercat sa reglementeze oarecum sistemul si sa puna putina ordine in jungla.
    • 0 (0 voturi)    
     Rooaaarrr (Vineri, 22 iulie 2011, 0:26)

     Sorin_970 [utilizator] i-a raspuns lui io

     Prin 2008, evaluatorii Raifeissen stabileau valori de 60-80 de mii de euro pentru apartamente cu trei camere din orasele din provincie. Astazi, au ajuns la aproape de valoare lor reala, undeva pe la 30 si ceva de mii de euro si, Raiffeisen se roaga de creditori sa nu-i lase cu betoanele fara mare valoare pe cap, asta si pentru ca nu prtea are cine sa le cumpere.
     Prin 2008-2009, astia de la Raiffeisen faceau mare vala in jurul creditelor in CHF flexicredit plus, cu dobanda fixa de 5,5% pe an, mascand faptul ca, dupa anul promotional, dobanda putea sa cresca. Mascau posibila crestere a dobanzii prin faptul ca precizau ca, clientul pote sa-si aleaga dobanda fixa sau variabila dar, nu reiesea de nicaieri ca dobanda FIXA care putea fi aleasa dupa un an de zile ar fi egala ca valoare cu dobanda fixa de la acordarea creditului, chiar ddaca in primul an clientul avea dobanda fixa de 5,5 %, in al doilea an, putea sa aiba dobanda de 7%, dar hei, era dobanda fixa.
     To expertii lui peste prajit de la Raiffeisen, declarau sus si tare in 2009 si-n 2010 ca euro se va deprecia fata de leu, tocmai pentru a vinde niste credite cat mai scum.
     Sincer, eu le doresc ca toti cei care au luat credite ipotecare, sa le lase apartamentele, asta la valoarea evaluata de ei.
     Vorbesc foarte serios, tu chiar intelegi ce spui?
  • +1 (9 voturi)    
   Nu le iau apararea bancilor, dar.... (Marţi, 19 iulie 2011, 15:49)

   adriana [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

   Aproape toate articolele dau vina pe banci, ele sunt raul pe pamant, din cauza lor vezi doamne clientii platesc rate mari. Dar tot romanu' care a luat credit in franci elvetieni ce credea? Stai ca i-am pacalit pe astia, au dobanda cea mai mica... de ce oare, nu se intreba nimeni. Bineinteles ca nu se astepta nimeni la criza mondiala, ca daca nu era asta, francul era in continuare la locul lui, la un curs stabil... Asta e. Clientii stiau ce semneaza: DOBANDA VARIABILA! Daca nu le convenea, sa ia credit cu dobanda fixa sau sa faca hedging cum sugera cineva mai sus.
   • +2 (8 voturi)    
    dob variabila (Marţi, 19 iulie 2011, 16:05)

    Rha-Doo [utilizator] i-a raspuns lui adriana

    dna Adriana,
    dobanda "variabila" dupa muschiul bancii nu prea exista in lumea civilizata.
    bancile incaseaza acum marje de 7% sau 8% peste Libor CHF. am auzit chiar si de 11% dobanda la CHF, banca greceasca, deh.

    primii o sa intre in default clientii, apoi cu cresterea numarului de neplatnici o sa intre in default si bancile. suntem impreuna, nu?
    • -4 (6 voturi)    
     Pai cine i-a obligat sa ia credit (Marţi, 19 iulie 2011, 13:17)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

     Prost e ala care cere sau ala care da?
     Oare cei care s-au imprumutat in conditiile astea n-au nici o vina???
     • +2 (2 voturi)    
      cine i-a obligat sa ia credit (Marţi, 19 iulie 2011, 21:43)

      Rha-Doo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

      dupa cum spuneam, suntem impreuna.
      cu cat mai multi imprumutati intra in default, cu atat sporeste riscul bancii de a face la fel.

      vezi si retorica ministrului de finante grec din zilele astea.

      in concluzie, cine e mai vinovat, ala de a luat sau ala de a dat, date fiind conditiile?
      :-)
      • -1 (1 vot)    
       pai fiecare plateste prorpia nota de plata (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:43)

       bogdan [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

       Cei care au luat credite cu dobanda la cheremul bancii platesc rate enorme, ca de, prostia se plateste.

       Iar bancile care au dat credite oricui si in orice conditii platesc prin scaderea semnificativa a profitului.

       Fiecare plateste nota de plata aferenta prorpiei prostii.

       Si apropo, n-am spus ca bancile sunt Alba-ca-Zapada, ci ca de vina sunt si cei care s-au imprumutat fara sa citeasca contractul de credit.
   • +1 (1 vot)    
    hmmm (Duminică, 31 iulie 2011, 18:44)

    Danielle1 [utilizator] i-a raspuns lui adriana

    nustiu cati sunt care au gandit " gata, am pacalit banca"...se gandeste cineva ca chiar ai fost nevoit sa faci acel credit? Se gandeste cineva ca nu prea ai avut multe de spus si de ales in momentul " alegerii" creditului? In lei, la ce dobanda a fost si este, nu te incadrai nicium, acelasi lucru se intampla si la EUR, singurul credit la care te icadrezi este CHR ul, spune ofiterul de credite, si la asta cu chiu cu vai, nici aici nu-ti da toata suma, dar tu trebuie neaparat sa-ti iei o casa, si te gandesti, logic as spune eu: decat sa platesc chirie si sa nu fiu sigura pe acea locuinta, sa fiu mereu pe drumuri...mai bine fac un credit si am casa mea!" Incercati sa nu-i mai judecati atat de aspru pe cei care au facut un credit in CHF, de fapt incercati sa nu mai judecati in general!
  • +2 (6 voturi)    
   Muschiul bancii (Marţi, 19 iulie 2011, 16:00)

   katalin [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

   Mi se pare incredibil ca pana acum doar o singura banca a venit cu propuneri, e drept temporare, in sprijinul imprumutatilor in CHF, in scopul reducerii presiunii ratelor lunare. Masuri care, pana la urma, sunt de natura a reduce ponderea restantierilor in scopul unor provizioane mai mici.

   Pe de alta parte, sunt banci - si vorbesc din experienta proprie, care percep in continuare dobanzi uriase la creditele in franci - MAI MARI DECAT CELE LA EUR !!!. De exemplu, cea mai galbena banca din cele amintite in articol imi percepe o dobanda la un credit ipotecar de 8.5 % pe an ( LIBOR 6M + 6.4 % + comision lunar 0.15% ). Plus ca aceasta banca nu vrea sub nicio forma sa-si reduca marja, mai mult nici nu raspunde la adresele scrise. Ce concluzii putem trage de aici?

   Cu siguranta este o invatatura de minte pentru viitor... si pentru cei care citesc aceste randuri.
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu corect (Marţi, 19 iulie 2011, 16:30)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui Rha-Doo

   Daca in 2008 rata dobanzii la credite era de 6.5%, acum este pe la 3.5%.
   Cursul in 2008 era de 2.35 lei iar azi este 3.70 lei.
   Scaderea dobanzii este de 46% iar cresterea cursului este de 57%.
   Prin urmare, cursul este mai mare dar el afecteaza temporar doar ratele scadente in aceasta perioada cand rata dobanzii este mica,deci si ratele sunt mai mici in CHF.

   Cum va suna articolul de mai sus peste 2 ani cand cursul va scadea de la 3.70 lei la 2.35 lei, iar dobanda va creste de la 3.5% la 6.5%? Punem pariu ca va fi ceva de genul "Dupa ce au suferit din cauza cursului crescut, cei care au facut credite in CHF sufera de pe urma cresterii dobanzii"?
   • +2 (4 voturi)    
    Calcule proaste (Marţi, 19 iulie 2011, 14:12)

    katalin [anonim] i-a raspuns lui Gabi

    Prietene, nu stii ce vorbesti. Nicio dobanda nu a scazut la CHF de la inceputul crizei si pana in prezent. Cu siguranta uiti ce s-a intamplat odata cu intrarea in vigoare a OUG 50 cand marjele bancilor s-au calculat dupa formula MARJA = dobanda actuala - indicator (Libor, Euribor...)

    Sa vedem ce se va intampla cu aceste credite cand va incepe sa creasca si Libor CHF...
    • 0 (4 voturi)    
     Legea 34/2006 (Marţi, 19 iulie 2011, 17:42)

     Rha-Doo [utilizator] i-a raspuns lui katalin

     Toate creditele ipotecare in CHF (Euro / Ron), conform Legii 34/2006, pot avea dobanda variabila (adica nu fixa),
     numai daca aceasta este legata de un indice de referinta mentionat in contract.
     Daca ai un credit ipotecar cu DOBANDA VARIABILA si dobanda NU A SCAZUT, atunci ai de recuperat bani de la banca.
     (iar OUG 50 nu are nici o treaba cu asta)
     PS
     "Indicele bancii" nu este un indice de "referinta", o invata si BCR-ul.
    • 0 (0 voturi)    
     ...bazate pe realitate (Marţi, 19 iulie 2011, 21:25)

     Gabi [anonim] i-a raspuns lui katalin

     Eu am credit in franci luat in 2007. Dobanda a scazut exact cum am scris. Pentru ca a fost de la inceput prevazuta in contract ca fiind Libor plus marja bancii. Am stiut de cand am semnat contractul de credit chestia asta.
     Cine nu a citit ce a semnat plateste acum mai mult, e drept din cauza nesimtirii bancilor respective.
 • +2 (4 voturi)    
  chf (Marţi, 19 iulie 2011, 15:41)

  feuiq;l [anonim]

  mda, am fugit de francul elvetian ca nu stiam nimic despre aceasta moneda, nici macar cursul... asta in timp ce cunoscuti de-ai mei rideau de mine ca platesc dobinda mai mare la euro... acum eu platesc mai putin decit in urma cu 6 ani cind am luat creditul, iar cunostintele mele se dau de ceasul mortii sa gaseasca o refinantare... nu stiam de faza cu yenii japonezi, dar ma gindesc ca nimeni in romania nu ar vinde o proprietate pe yeni...
 • +5 (5 voturi)    
  articol pentru chibiti (Marţi, 19 iulie 2011, 15:45)

  flman [anonim]

  "Bine documentat articol, saracii oameni care au luat credit in CHF, etc.." Nu ar fi insa mai utila o analiza a posibilitatilor de a iesi din aceasta situatie? Este oportuna refinantarea, conversie valutara, etc.? Adica un articol adresat victimelor acestui tip de credit, nu chibitilor.
  • +5 (5 voturi)    
   "articol pentru chibiti" (Marţi, 19 iulie 2011, 17:00)

   ratuba [utilizator] i-a raspuns lui flman

   Ai dreptate dar citeste ce a scris mai jos de tine ovi55. El are si mai multa dreptate. Pentru cei cu credite in CHF dati fugutza la banca si faceti conversie in valuta in care sunteti platiti. E mai cusher asa.
   • -3 (5 voturi)    
    excelent! (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:24)

    maria [anonim] i-a raspuns lui ratuba

    ce simplu e sa vorbesti asa in necunostinta de cauza si neimplicat. uite ce ma duc eu acum sa-mi fac conversia in lei la creditul meu la care in momentul asta am o rata de 1000 de franci si platesc 37 de mil...stii cat este rata in lei musiu? 47 de mil. hm...nu prea e in regula. una era sa fi facut acum treaba asta in 2008 si alta e sa o faci acum. tu si Isarescu: faceti credite in moneda in care luati salariu. Multumesc frumos, m-as fi incadrat poate doar pentru o jumatate de camera in locul a trei camere. Bancile la momentul ala nu faceau decat sa laude francul, sa ne ia ochii cu evolutia LIBOR sa ridice in slavi francul, iar eu nestiutor in d'alde d'astea am pus botul. Rusine mie! acum trag ponoasele. dar nu veniti cu solutii d'astea miraculoase ca nu merge. Si am mai observat o treaba. Mai nou, toti cei destepti care n-au facut si nu vor face ever credit vin si dau vina pe prostii care si-au facut rate in CHF la modul: ai fost prost, sufera. Poate am avut motive intemeiate sa ma bag in kkt pentru un apartament, dar asta nici nu mai conteaza. Si voi mari analisti financiar, ca tot romanul de rand: ai fost prost, te-ai lasat pacalit de banci, acum sufera. Multumesc frumos!
    • -4 (4 voturi)    
     Anal_isti financiari (Miercuri, 20 iulie 2011, 13:57)

     Sorin [anonim] i-a raspuns lui maria

     Mda..asa e...apar dintr-o data un milion de destepti care se lauda ca ei n-au credite si, mai mult, ca stiau foarte bine care e treaba cu francu si de-aia nici nu au credit...
     Eu vin si ii intreb pe acesti isteti: ok, aia care au luat credit in franci au fost cretini, dar voi, desteptii care ati intuit ca se va dubla cursul, citi din voi au cumparat franci asa ieftini cum erau atunci, ca sa faca acum un profit urias ???
     Probabil, nici unul....
     Cine e mai cretin in cazul asta ??
 • +6 (6 voturi)    
  CHF (Marţi, 19 iulie 2011, 15:47)

  ovi55 [utilizator]

  "Deci problema cursului CHF este intampinata in special de cei care au luat credite in franci" si au salarii in lei sau in eur sau $ si punct
 • -1 (1 vot)    
  "asa face toata lumea" (Marţi, 19 iulie 2011, 15:50)

  Dedalus [anonim]

  Pai si Eur a avut o evolutie bizara din 2007 pana acum, iar diferenta de curs la franci elvetieni poate sa evolueze si in sens invers odata cu stabilizarea.

  Nu mi se pare problema reala, in sensul ca o persoana care nu paote rambursa creduitul in franci elvetieni este putin probabil sa-l fui putut rambursa in Euro sau in lei.

  Principala problema insa ramane fascinatia bolnava pentru alte monede. Bolnava, pentru ca din moment ce majoraitatea romanilor au venituri in lei, de ce au nevoie de credite in alte valute?!

  Ca si la tranzactiile imobiliare - vanzatorii si cumparatorii nu au un motiv real pentru a inchiea tranzactiile in EUR, dar o fac pentru ca .... asa face toata lumea!!!!

  Probabil ca perioada cand cursul de schimb practic numai in sensul deprecierii leului, oemeniii se simteau la adapost negociind in lei. Astazi, nu deslusesc nici un motiv pentru a negocia in eur sau franci elvetieni sau maciuci zaireze....
  • +2 (2 voturi)    
   iti pot da eu un raspuns partial (Marţi, 19 iulie 2011, 16:22)

   danandreipaval [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Sunt unul din beneficiarii creditarii in CHF...
   La momentul contractarii a fost singura moneda in care mi s-a acordat respectiva suma (am construit o casa). Echivalentul in euro si in lei erau neaccesibile. Si crede-ma ca am luat un consultant care mi-a venti cu vreo 6 banci la CHF si EUR.
   Nu am nici un fetis cu CHF dar 85000CHF echiv a 50000EUR a fost singura varianta.
   Iar la schimb valutar.... Eur = 3.5 iar CHF era 1.9

   Asa cum bine remarca cineva mai sus, nu acest gen de articol merita publicat si unul in care se vine cu solutii. Eu deja am demarat actele pentru refinantare in EUR.
   • +1 (3 voturi)    
    Mai gandeste-te (Marţi, 19 iulie 2011, 14:17)

    katalin [anonim] i-a raspuns lui danandreipaval

    Eu zic sa te mai gandesti cu refinantarea in EUR. Eventual o faci in lei pt ca dobanzile la lei categoric vor scadea, desi in locul tau as mai indura o vreme... 1 an, poate doi. Cursul de schimb actual nu reflecta realitatea si in plus... ce inseamna 2 ani dintr-un total de 25-30? Nu intra in panica...
   • 0 (2 voturi)    
    sunt nedumerit (Marţi, 19 iulie 2011, 16:35)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui danandreipaval

    Bun, dar in lei de ce nu ai luat?

    Daca ai construit, cred ca oricum ai schimbat eur in lei la momentul creditului, pentru a plati materialele de constructii etc.

    Acum vrei refinantare in EUR. De ce nu in lei?

    Doar o curiozitate a mea, nu te supara.
    • +2 (2 voturi)    
     citeste intai (Marţi, 19 iulie 2011, 14:26)

     test [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Ai si citit ce zice omul? Ca in lei sau EUR nu iesea un credit de val. 50.000 EUR.
    • +1 (1 vot)    
     posibil raspuns (Marţi, 19 iulie 2011, 18:03)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     poate pentru ca dobanda cea mai mica pe care o poate gasi la lei e undeva pe la 9% iar in euro gaseste si sub 6%? Poate pentru ca ROBORUL este instabil si nu exclus sa te trezesti cu 14% exact cand ti-e lumea mai draga? poate pentru ca guvernatorul BNR vorbeste explicit despre un interval de 4.1 - 4.3 in care sa varieze cursul leu/euro, ducand in derizoriu discutia despre evolutia cursului de schimb? BNR-ul vorbeste de creditarea in lei dar nu o sprijina in niciun fel.
   • 0 (2 voturi)    
    Mai ai putintica rabdare... (Marţi, 19 iulie 2011, 20:07)

    Mirobo [anonim] i-a raspuns lui danandreipaval

    ...cu refinantarea domnule danandreipaval.
    De ce : pentru ca este o afacere FOARTE proasta sa te refinantezi la acest curs.Ai riscat creditandu-te in franci ,du-o pana la capat! Sunt in aceeasi oala cu dumneata ,am primit din partea bancii o oferta de refinatare pe care bineinteles ca am refuzat-o .
    De obicei dupa un astfel de "puseu" al francului va urma si o calmare a cursului de schimb.Mai exact profitul va fi marcat de cine trebuie (evreii stiu mai bine) si nu mai are rost sa faci miscarea cu refinantarea .Oricum decizia va apartine .
    Succes!
 • +1 (5 voturi)    
  teapa (Marţi, 19 iulie 2011, 16:02)

  Nea Nelu [anonim]

  Eh ce sa faci, cine a luat in CHF a luat teapa. Asta e, in viata mai iei si tepe.
  Dar ce nu inteleg e ce naiba a fost cu nebunia asta la credite? De ce naiba au luat atatia oameni? Oare aveau asa nevoie sa ia credit? Era asa mare nevoia de plasma si de masina straina?
  Eh daca au fost asa mari nevoile astea, acum nene strangeti din pumni si rabdati, va ies prin piele masinile si plasmele.
  A scris asta o persoana fara credite.
  • -1 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 19 iulie 2011, 13:31)

   Nea Ion [anonim] i-a raspuns lui Nea Nelu

   Cand i-ti da mami si tati apartament normal ca nu ai credite.
  • +1 (5 voturi)    
   Baiatu lu tata (Marţi, 19 iulie 2011, 16:24)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui Nea Nelu

   Oamenii si-au luat case cu franci, dar tu nu ai de unde sa stii ce insemna asta din moment ce ti-a dat taticu banii sa iti iei casa, altfel nu ai vorbi asa.
  • -1 (1 vot)    
   hahahahahahahah (Marţi, 19 iulie 2011, 18:29)

   tirtau [anonim] i-a raspuns lui Nea Nelu

   a scris aia o persoana si fara :casa,masina,frigider,aer conditionat,copii la studii ..etc ,dar, probabil ,cu parinti bugetari si descurcareti...............refuz sa cred ca esti sarac lipit acuma ,totusi nici strictul necesar???????hahahaaaha
   • +1 (1 vot)    
    lasa ma (Marţi, 19 iulie 2011, 20:09)

    nea nelu [anonim] i-a raspuns lui tirtau

    noi sa fim sanatosi si fraierii ca voi sa plateasca in continuare!:)))
  • 0 (0 voturi)    
   saracu nea nelu (Marţi, 19 iulie 2011, 21:15)

   david beckham [anonim] i-a raspuns lui Nea Nelu

   nea nelu o persoana fara credite dar si fara prea multi neuroni.
   nea nelu cu zice si numele nu e nevoie de nici o prezentare si articolul era despre case credite imobiliare.
  • 0 (0 voturi)    
   mai........nea Nelu (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:11)

   meprime [anonim] i-a raspuns lui Nea Nelu

   Pun pariu ca esti exact ca ai mei, au fugit de credite o viata intreaga......stau intr-un paradit de bloc comunist, in care si-au distrus sanatatea pt ca 10 ani NU au avut caldura!! doar solutii temporare.......de vreo 6 au centrala, si anu asta au bagat bani in el cat pt 2 croaziere!! cica sa aiba si ei minim de confort... e trist ca nu-l vor putea vinde, mai sunt 2 goale pe scara respectiva. Deci nea Nelu, am zis pas la o viata de genul asta si mi-am luat credit sa stau intr-unul nou, in centru, cu ultimele inventii de utilitati si amenajari. Uite de asta au luat tinerii credite!! Ca au vazut alternativa....... si inca nu-mi pare rau. om vedea in 10 ani o analiza reala!
 • +2 (4 voturi)    
  franci (Marţi, 19 iulie 2011, 16:40)

  nea ion [anonim]

  eu am credit in franci si mi-am luat o casa, ca si majoritatea celor asemeni mie. acesata decizie s-a dovedit foarte buna pentru primii 3-4 ani. probabil ca urmeaza inca o perioada neplacuta dupa care lucrurile vor reveni la normal. pentru necunoscatori, plasmele au fost luate la creditele cu buletinul, evident in lei. SCRIE CLAR in articol: creditul minim in franci era echivalentul a 5.000 euro. dar poate stie Nea Nelu pe cineva care si-a luat plasma de banii astia.
 • +2 (2 voturi)    
  NU ne-ati explicat nimic.... (Marţi, 19 iulie 2011, 16:42)

  Bibonel [anonim]

  Deci, pana la urma, cine a intretinut "Bula"? si de s-a stins?
  Nu am aflat practic nimic :((
  • 0 (0 voturi)    
   scrie un pic printre randuri (Miercuri, 20 iulie 2011, 1:30)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Bibonel

   aia de au bagat creditele in franci in fata au fost brokerii. asta zice articolul, dar nu expliciteaza
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:47)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

    Asta e vrajeala bancilor ca sa nu fie ele singurele trase la raspundere pentru creditele astea idioate.

    Cica: "voi brokerii, ajutati-ne sa dam credite. La creditul in lei si eur, aveti comision 0.2%. La creditul in franci, aveti comision 1%.". Cam astea au fost discutiile bancilor cu brokerii, se poate verifica :)

    Intrebare intrebatoare atunci: ce credite au bagat brokerii in fata?

    Plus faptul ca regulile de creditare au fost mult mai relaxate pt creditele in franci, asa ca brokerii normal ca au directionat lumea catre creditele unde se calificau.
 • -3 (3 voturi)    
  Isarescu sa traiasca !!!! (Marţi, 19 iulie 2011, 18:55)

  ovibi [anonim]

  Dobanda cea mai avantajoasa trebuia sa fie in Lei.
  Iar cei din BNR trebuiau sa asigure acest lucru.
  • 0 (0 voturi)    
   hm (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:48)

   alex [anonim] i-a raspuns lui ovibi

   Ca sa fie dobanzile mici, tara/economia trebuie sa produca- pt ca sa fie concurenta in piata si inflatia sa fie mica.

   Nu poti avea dobanzi mici si inflatie mare.

   Dar ce ne mai place sa pasam magareata de la unii la altii, nu? :)
 • +1 (1 vot)    
  banca (Miercuri, 20 iulie 2011, 7:12)

  Johnny Cash [anonim]

  Cineva mi-a zis: Bancile reprezinta o noua forma de sclavie. Esti liber pana ai liat un credit dupa aceea gata.
  Creditul in franci a fost perna pe care au cazut bancile cand a inceput criza, cei mai maei bancheri au profit in ciuda crizei, de ce oare? Au momit o groaza de clienti cu credite ipotecare acordate pentru achizitia unor apartamente supraevaluate. Moneda CHF. Acum traiesc bine mersi din diferentele uriase de rata, din comisioanele ce te storc,din imprumutul catre stat, iar noua ne tataie dosul sa nu ramanem fara locul de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  impartial (Miercuri, 20 iulie 2011, 8:42)

  marmota [anonim]

  creditele in chf / jpy s-au dat pt ca, prin dobanda si cursul de schimb mai avantajoase fata de eur / ron, te incadrai pentru o suma mai mare dpdv al veniturilor. in mod clar, bancile mentin o dobanda foarte mare la credite pentru a-si proteja marjele / profiturile (ceea ce nu e cusher fata de ceea ce fac in tara lor de origine). pe de alta parte, oferta a venit pentru a servi cererea. ceea ce au "realizat" bancile prin acest comportament agresiv de creditare, gasind solutii pe termen scurt si neatragand atentia clientilor cu privire la eventualele riscuri (calitatea lucratorului / serviciilor bancar(e) s-a deteriorat, din pacate, foarte mult in ultimii 3-4 ani, multi amploaiati care vand credite nu au habar ei insisi ce vand si ce riscuri incumba), este sa determine romanii sa renunte mai usor la acel simt al proprietatii, prezent dupa revolutie, si care le-ar fi protejat pana la urma calitatea portofoliilor. daca romanul se simte inselat, e si normal sa iti puna cheia pe masa. pe de alta parte, multi nu realizeaza ca chiar si aceasta metoda nu ii ajuta deloc, creditorul ii poate urmari in continuare pentru recuperarea diferentei fata de pretul de executie al locuintei. la noi legislatia nu te protejeaza, nu exista institutia falimentului "pe persoana fizica" (sac!:)) ca in alte tari. insa daca ar exista, aceasta ar proteja in mod cert doar pe debitorii de buna credinta. foarte justa observatia de mai sus: solutii?!? caci de dezbateri de probleme si doar atat...
  • 0 (0 voturi)    
   de piata libera ati auzit? (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:32)

   sam [anonim] i-a raspuns lui marmota

   Bancile isi fixeaza marja si implicit dobanda practicata pe principiul de piata al cererii si ofertei: daca a gasit clienti la dobanzile de 10 % de ce sa le scada? Daca nu aveau clienti la marjele actuale luau masuri si le scadeau ! Vinovati ptr bula imobiliara nu sunt atat bancile cat mai ales cumparatorii! Cum sa dai 120000 euro sau mai mult pe un apartament de max 50 mp???
   • 0 (0 voturi)    
    sigur ca am auzit de piata libera :) (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:41)

    marmota [anonim] i-a raspuns lui sam

    de aceea am si spus ca oferta a venit ca sa serveasca cererea :). de acord cu tine vizavi de alimentarea preturilor de catre cerere. pe de alta parte, si bancile au contribuit din plin oferind bani garla. probabil ca daca limita de indatorate era restrictiva inca dinainte de 2007, daca puteai lua 5 eur credit in loc de 50, poate nu era asa. si, foarte adevarat, trebuie sa fie o piata libera, adica nu trebuia sa vina BNRul cu reglementari care vizau d
    limitarea creditarii, ci bancile trebuiau sa aplice o politica de management al riscurilor corespunzatoare. din pacate, acestea - fara exceptie - au dovedit o mentalitate pe termen scurt, de genul "hai sa dam lovitura caci piata suporta, sa beneficiem de marjele generoase". din nou, a nu se intelege ca sunt de acord cu faprul ca multi romani s-au intins mai mult decat le era plapuma. imi pare rau de cei care visau la un camin pentru familia lor, pentru care s-au zbatut si se zbat sa isi plateasca ratele, insa nu am dar nici un fel de intelegere pentru speculatori.
 • 0 (0 voturi)    
  solutii (Miercuri, 20 iulie 2011, 9:05)

  lumi [anonim]

  ok,am luat teapa cum zic mai multi pe aici-suma pe care nu mi-o dadea alta banca echivalenta in euro ca nu aveam venituri,am luat-o in franci pt cumparare de apart.66000 chf,soldul actual e de 59000 chf,deci in 4 ani si 4 luni am platit doar 6700 chf,restul sunt dobinzi si comision la sold.la faza cu comisionul ar trebui sa ne ajute banca sa-l mai micsoreze putin dar cum sa faca ei asa ceva?vom muri cu creditul de git,daca doamne fereste ramii fara loc de munca.solutii?nu inteleg cum calculeza cursul la bucuresti-o fi economia elvetiei stabila dar noi suntem in romania....si economie nu prea exista.
  • 0 (0 voturi)    
   cum asa? (Miercuri, 20 iulie 2011, 10:36)

   sam [anonim] i-a raspuns lui lumi

   adica dvs vreti sa spuneti ca in RO nu exista economie? Dar toate rapoartele indica crestere economica! Ceva care nu exista nici nu poate sa creasca...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by