Presedintele Barack Obama si republicanii din Congres au fost aproape de un acord pentru a ridica plafonul datorieipublice, dar Casa Alba si-a schimbat cererile dorind taxe mai mari, a declarat un senior al Partidului Republican, citat de Reuters.

Barack ObamaFoto: Reuters

Casa Alba s-a schimbat cererile pe ultima suta de metri dupa ce un grup de senatori, cunoscut sub numele de "Grupul celor sase", a propus "un plan B" de buget propriu, plan ce a fost agreat si de Obama.

Presedintele Barack Obama a declarat vineri ca discutiile avute cu liderii republicanilor au esuat la capitolul veniturilor fiscale si spune ce cele doua parti s-au blocat la o diferenta de doar 10 miliarde de dolari in privinta reducerilor de cheltuieli publice, Casa Alba nefiind de acord cu procentul de reducere cerut de republicani. "Propunerile mele au fost cat se poate de echilibrate", a sustinut acesta.

Obama a declarata ca ramane convins ca un blocaj al platii cheltuielilor SUA nu va avea loc si a convocat pentru sambata la discutii pe princialii lideri ai Congresului.

Federal Reserve se pregateste in mod "activ" pentru eventualitatea intrarii in incapacitate de plata a Statelor Unite cu doar cateva zile de la data limita dupa care Washingtonul ar fi in aceasta situatie, a declarat miercuri presedintele Fed din Philadelphia.

Charles Plosser a declarat Banca centrala a SUA a lucrat indeaproape cu Trezoreria americana in ultimele luni pentru a gasi solutiile care vor fi puse in aplicare in cazul in care la 2 august cea mai mare economie din lume s-ar afla in situatia mentionata, scrie Reuters.

El s-a declarat "ferm convins" ca Barack Obama si Congresul vor ajunge la timp la un acord privind majorarea plafonului datoriei, in prezent stabilit la 14.300 miliarde de dolari. plafon

Pe scurt

"Razboiului de transee" privind ridicarea plafonului datoriei publice a SUA a continuat si in aceasta saptamana in Congres, oficialii alesi lucrand la un "plan B" pentru a trece de blocaj si pentru a preveni un esec la plata cheltuielilor din Statele Unite dupa 2 august.

Acest "plan B" ar oferi presedintelui Obama puterea de a ridica de anul viitor plafonul datoriei.

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a asigurat luni dimineata ca va fi semnat totusi un acord. "Nimeni nu are de gand sa lucreze prost in aceasta problema", a spus el la CNBC.

Administratia Obama a cerut Congresului sa ridice limita de indatorare cu peste 2.000 miliarde de dolari pentru a asigura nevoile de finantare pana la alegerile prezidentiale din 2012.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.