Agentia Moody's a degradat luni cu un grad ratingul datoriei pe termen lung a Greciei, plasad-o la o singura treapta de incetarea de plati, dupa ce a apreciat ca aceasta tara nu va fi in masura sa ramburseze integral imprumuturile contractate, relateaza AFP.

Anuntul unui al doilea plan de ajutor si schimbarea vechilor obligatiuni grecesti cu unele noi "induc ideea ca imprumutatorii privati vor suferi pierderi", explica agentia de rating, intr-un document publicat luni.

Ratingul datoriei pe termen lung a Greciei este acum Ca, fata de cotatia precedenta, Caa1.

Noul plan de salvare are anumite avantaje pentru Grecia - reducerea costurilor legate de datorie si o dependenta mai mica fata de pietele financiare - "dar impactul asupra reducerii datoriei este limitat", argumenteaza Moody's.

In schimb, noul plan de ajutor pentru Grecia va permite Zonei Euro sa evite riscul unei contagiuni care s-ar fi putut declansa daca Atena nu isi mai putea onora scadentele de rambursare a datoriei. Irlanda si Portugalia, alte doua tari aflate in dificultate, vor putea si ele sa imprumute la dobanzi mai mici pe viitor.

Dar, potrivit Moody's, nimic nu estye sigur pentru creditorii acestor doua tari: aspectele negative vor continua sa le domine pe cele pozitive, ceea ce va continua sa le afecteze ratingul.