Noi turbulente ar putea aparea la toamna pe pietele financiare, spune, la RFI, fostul ministru de Finante Daniel Daianu. De aceea, el sugereaza ca FMI si Romania sa creioneze o strategie de rezerva pentru o situatie de acest gen, care va avea in prim plan tari ca Grecia si Portugalia.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

Daniel Daianu se asteapta ca la toamna sa apara un nou episod "care sa tulbure apele" in plan financiar.

"Eu ma astept in toamna iar sa avem un episod care sa tulbure apele. Este bine ca cele doua parti (Romania si FMI - n.r.) sa examineze posibilitatile ca, daca se va mentine tensiunea, ce ar putea sa faca Romania in conditiile date, intrucat exista o prezenta semnificativa a capitalului din Grecia in sectorul bancar din Romania. Exista si o proximitate geografica si pietele uneori reactioneaza si la asa ceva", spune fostul ministru de Finante.

"Am in vedere ce se poate intampla pe pietele financiar. Eu cred ca daca nu se va mari volumul de resurse puse la dispozitia Fondului de Salvare, opinia mea este ca pietele vor incerca sa testeze din nou modul in care Fondul de Salvare poate sa creeze un cordon sanitar in jurul verigilor slabe, sa vada daca Spania si Italia intr-adevar sunt protejate. Ei, pentru asa ceva ai nevoie nu numai de operatiunile noi pe care le poate face acest Fond, trebuie gasite modalitati mai clare de a face ca Grecia si Portugalia sa aiba perspective de crestere economica. Poti sa ai o datorie si de 50% din PIB - daca nu ai crestere economica, ea se va tot mari si aceasta este o slabiciune devenita structurala a Greciei, a Portugaliei, este a Italiei aceasta slabiciune", explica Daniel Daianu.

Continuarea pe www.rfi.ro.