Au mai ramas cateva zile, dar negocierile merg mai mult inapoi decat inainte. America trebuie sa gaseasca o cale pentru a mari plafonul de indatorare. Certurile dintre republicani si democrati au intrat intr-o faza aflata la limita mitocaniei politice. Obama il sunape Boehner si il roaga sa-i dea un telefon. Contrar tuturor etichetelor, Boehner nu il suna pe presedinte. Fiecare parte o acuza pe cealalta de ce e mai rau si refuza compromisul. Presedintele FED (sistemul federal al Bancilor Centrale americane) avertizeaza ca lipsa unei decizii poateprovoca un nou dezastru financiar. La fel spune si Geithner, secretarul Trezoreriei. Degeaba. Infernul e la cateva ore distanta.

  • Care e miza?

SUA este printre putinele state din lume care stabilesc prin lege cat se pot indatora. Din pacate ei au atins deja acest plafon si tehnic, nu mai au voie sa imprumute bani. Limita de indatorare este de 14.294 miliarde de dolari si cu toate ca pare uriasa, limita a fost atinsa in luna mai. Trezoreria a reuşit, prin redistribuirea unor fonduri, să amâne reperul care ar fi însemnat intrarea SUA în incapacitate de plată (default) până pe 2 august.

Ca sa fie la zi cu platile, e nevoie de alti bani. Obama incearca sa convinga Congresul sa urce aceasta limita. In fond, lucrul acesta s-a mai intamplat de inca 74 de ori in ultimii 70 de ani, nu ar fi acum o mare exceptie.Numai ca acum republicanii isi joaca mult mai dur cartea: vor restrictii bugetare mai dure decat sunt dispusi democratii sa ofere.

A nu mari acest plafon inseamna un default american. O bomba nucleara financiara, altfel spus.O prabusirea dolarului, cu tot ce inseamna acest lucru pentru sistemul financiar mondial, in care dolarul e una din valutele de rezerva de prim rang. Desi nimeni nu se hazardeaza sa spune concret ce ar putea urma in cazul unui defaul, scenariile nu sunt dificil de dedus: cresteri ale dobanzilor, caderi ale burselor, scumpiri ale activelor de rezerva (aur, argint, franc elvetian). Cei mai ingrijorati sunt chinezii, care detin cea mai mare parte a datoriei SUA. Evolutia din ultimele zile ale dolarului este elocventa.Sau cotatia aurului. Jocul de-a politica e scump.

  • State, banci, asiguratori- toti vor avea de pierdut

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, şi-a exprimat totusi speranţa că se va ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului poate chiar in noaptea de luni/marti.

Problema reducerii deficitului are loc în contextul apropierii termenului limită de 2 august când capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, punând în pericol plata datoriilor dar şi a salariilor către angajaţii publici.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Services a avertizat că o intrare a SUA în incapacitate de plată ar putea conduce la ratinguri mai mici pentru cele patru companii americane de asigurări care în prezent beneficiază de un rating Aaa (New York Life Insurance Company, Northwestern Mutual Life Insurance Company, Teachers Insurance & Annuity Association of America şi United Services Automobile Association. “Asiguratorii americani care beneficiază de un rating Aaa nu sunt în prezent sub revizuire deoarece agenţia consideră că ar putea face faţă unei retrogradări cu o treaptă a ratingului suveran. Cu toate acestea, dacă ratingul de ţară va fi coborât cu mai mult de o treaptă, calificativul acestor asiguratori ar putea fi coborât şi el pe cale de consecinţă”, a informat Moody's.

Vezi aici cine detine datoria SUA sau ce face China cu dolarii, cand vrea ca sa scape de ei. Din mai 2011, China a trecut pe locul intai in privinta achizitiei de aur. Timp in care in SUA, aurul incepe sa fie acceptat ca mijloc de plata.