Intrarea in incapacitate de plata sau retrogradarea ratingului Statelor Unite ar reprezenta un "eveniment foarte serios", consecintele urmand a fi resimtite in intreaga lume, a declarat marti Christine Lagarde, directorul general al FMI.

"O intrare in incapacitate de plati ar fi groaznica pentru Statele Unite si pentru economie in ansamblu", a declarat Lagarde.

Ea a solicitat oficialilor SUA sa elaboreze un plan credibil de ajustare fiscala pentru a aborda problema datoriei publice, insa a avertizat ca, pe termen scrut, reducerile bugetare ar putea submina o economie care inregistraza o crestere lenta.

Congresmenii republicani si democrati nu au ajuns inca la un compromis pentru majorarea pragului de indatorare, care se situeaza 14.300 miliarde de dolari, iar presedintele Barack Obama a declarat luni, intr-un discurs adresat natiunii, ca atitudinea republicanilor in dezbaterea privind datoria a condus la un impas "periculos". El s-a aratat convins ca un compromis este inca posibil pentru a evita un blocaj al platilor dupa 2 august.

Daca nu se ajunge la un compromis pana pe data de 2 august, guvernul federal va trebui sa faca alegeri drastice intre plata datoriei si reducerea drastica a cheltuielilor curente, cum ar fi salariile functionarilor publici sau pensiile si ajutoarele pentru cele mai sarace categorii.