Camera Reprezentantilor, dominata de adversarii republican al lui Barack Obama, a adoptat vineri un proiect de lege pentru a ridica plafonul datoriei, dar proiectul nu este pe placul presedintelui SUA si se asteapta sa fie respins imediat de catre Senat, potrivit AFP.

Camera Reprezentantilor a adoptat planul cu 218 de voturi pentru, 210 de parlamentari votand impotriva sa. Dar Senatul, in care democratii sunt majoritari, au votat tot vineri seara pentru repingerea planului lui John Boehner si va incerca sa obtina un compromis privind propriul sau plan.

Presedintelei Camerei, John Boehner a propus ridicarea plafonului in doua etape si o reducere a cheltuielilor publice pe 10 ani de zile. Democratii vor insa ridicarea plafonului de indatorare intr-o singura etapa si o reducere a cheltuielilor intr-un procent mai mic.

O problema spinoasa intre republicani si democrati ramane si problema "avantajelor fiscale pentru cei bogati", Obama cerand cresterea impozitelor deoarece un „manager a ajuns sa plateasca taxe la un nivel mai redus decât cel al secretarei lui”, dar republicanii se opun taierii acestor avantaje acordate in majoritate sub mandatul lui George W. Bush.

Presedintele american Barack Obama le-a cerut vineri aliatilor sai democrati si adversarilor republicani sa ajunga la un compromis pana marti, pentru a evita intrarea tarii in incetare de plati, sustinand ca pozitiile celor doua partide nu sunt atat de indepartate.

Pe de alta parte, el a spus ca este pregatit sa lucreze in acest weekend cu conducerea democratilor si a republicanilor pentru a ajunge la un acord asupra majorarii plafonului de indatorare a tarii, potrivit Reuters.

Daca plafonul de 14.300 miliarde dolari nu este majorat pana marti, Statele Unite nu se vor mai putea imprumuta si vor incepe sa ramana fara bani pentru plata obligatiunilor.

Citeste si: