​Guvernul analizeaza mai multe variante de lucru in vederea cresterii salariilor. Cu siguranta, va fi o crestere in trepte, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, dupa sedinta coalitiei de luni in care s-ar fi vorbit de majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. Acesta a precizat ca aceasta majorare trebuie pusa in contextul prognozelor ingrijoratoare care arata o "cadere foarte mare a economiei globale" chiar din aceasta toamna. Pambuccian a afirmat ca trebuie analizat cum ar putea Romania sa faca fata caderii economice prin exporturile sale. "Deja din toamna o sa avem o cadere foarte mare a economiei. Trebuie sa vedem cum va reactiona o piata globala saracita la marfa" a spus Pambuccian.

  • Potrivit acestuia, Romania trebuie sa castige competitia cu state din America de Sud si Orientul indepartat. In aceste conditii, este nevoie de o evaluare serioasa si trebuie prevazut cum va reactiona piata globala. "De aceea, trebuie facuta o estimare atenta (...) Este foarte greu sa estimezi avand in vedere caderea mare din toamna", a precizat Pambuccian. Acesta a mai spus ca Executivul va lua o decizie in privinta nivelului majorarii salariale in urmatoarele 2-3 saptamani. Intrebat daca majorarile vor avea loc indiferent de criza mondiala, Pambuccian a raspuns ca "potrivit estimarilor noastre, cresterea salariala este posbila, dar in trepte".

Coalitia de guvernamant a decis luni, in timpul intalnirii de la Palatul Victoria, sa majoreze salariile bugetarilor, incepand din trimestrul al IV-lea al acestui an, respectiv de la 1 octombrie, sustin surse citate de televiziunile de stiri. Procentul de majorare va fi stabilit in functie de incasarile la buget.

Luni dimineata, in timpul prezentarii concluziilor misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a spus: "Veniturile fiscale sunt in concordanta cu cele anticipate, in vreme ce cheltuielile au fost mentinute sub control, mai ales datorita eforturilor continue de rationalizare a numarului de angajati din sectorul public. Acest lucru ar putea crea spatiu pentru o modesta majorare a salariilor din sectorul public in lunile ce urmeaza".

Ulterior, Franks a spus intr-un interviu pentru Antena 3 ca "bugetul arata bine". Oficialul FMI s-a ferit sa spuna cu cat vor creste salariile bugetarilor, precizand ca "trebuie pastrata o cifra rezonabila, sa nu se exagereze".

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, a declarat pentru "Gandul" ca s-a discutat despre un procent de 5%.

La 6 mai 2010, presedintele Traian Basescu anunta ca salariile, ajutorul de somaj si pensiile vor scadea cu 15%-25%. Declaratia sefului statului a fost facuta dupa intalnirile pe care le-a avut cu delegatia FMI si cu reprezentanti ai coalitiei de guvernare.

Dupa cateva zile, presedintele Basescu a argumentat ca masura de reducere a salariilor si a pensiilor a fost necesara pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului 2011. Prin aceste masuri, se previne de fapt grecizarea tarii, a spus el atunci, in conditiile in care Romania urma sa plateasca in 2010 peste 10 mld euro pentru serviciul datoriei externe.

Seful statului a avertizat in mai 2010 ca, pana la sfarsitul anului, in sectorul public urmau sa ramana angajati doar "cei mai buni, cei care intr-adevar isi fac treaba".