BNR a cotat joi un euro la 4,22 de lei si un franc elvetian ;a 3,81 lei, evolutia monedei locale inregistrand insa amplitudini reduse, pe fondul unei piete cu tranzactii modeste, spun dealerii. Dolarul SUA a castigat si el teren in fata leului, pana la nivelul de 2,9716 lei/dolar.

Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

eur vs chf

eur vs chf

Foto: Banca Centrala Europeana

BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,20% pe an, fata de 4,27% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 4,70% pe an, de la 4,77% in sedinta anterioara.

Evolutia leului are loc pe fondul ultimelor decizii luate pe plan international.

Japonia a vandut miliarde de yeni in piata pentru a stopa aprecierea yenului, iar Banca Centrala a Elvetiei a decis sa limiteze intarirea monedei locale.

In Europa de Est, aprecierea francului ii loveste pe cei imprumutati in aceasta moneda, cei mai afectati fiind maghiarii (ponderea imprumuturilor in CHF fiind de 34%), soldul creditelor in franci fiind in jurul a 36 miliarde CHF. Nu ei sunt cei mai indatorati in aceasta moneda din Europa, ci austriecii, ale caror credite totalizeaza 81 miliarde CHF, urmati de germani - 60 miliarde CHF si polonezi - 53 miliarde CHF. Romanii stau ceva mai bine in clasament, avand o pondere a imprumuturilor in CHF de circa 5%.