Costurile de finantare pentru Spania si Italia au atins un nou nivel record vineri dimineata, pe fondul temerilor legate de extinderea crizei datoriilor suverane, potrivit AFP.

La ora 7:30 GMT, Spania trebuia sa plateasca o prima de risc de 6,31% pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, fata de 6,271% in ziua anterioara, in timp ce Italia trebuie sa plateasca investitorilor 6,227%, comparativ cu un nivel de 6,189% inregistrat joi.

In schimb, randamentul solicitat de investitori pentru obligatiunile similare emise de Germania, care servesc drept referinta pentru zona euro, a scazut de la 2,299% cat era joi, la 2,229%.

Masurile luate joi de Banca Centrala Europeana pentru a calma tensiunile din zona euro, de a cumpara obligatiuni de stat de pe piata, nu au convins investitorii, care au continuat sa ceara randamente mai mari pentru cele mai riscante titluri de stat din punctul lor de vedere.

"Masurile par extreme, dar sunt necesare mai multe interventii pe piata obligatiunilor pentru a restabili increderea", se arata intr-o nota a BNP Paribas.

La randul lor, analistii Credit Agricole sunt de parere ca, "pentru ca programul sa fie eficient, piata trebuie sa creada ca acesta este nelimitat ca marime si se poate actiona in orice moment".