De ce se tem in acest moment bancile centrale cel mai tare? De o criza de lichiditate, care ar putea duce la paralizia platilor si la sufocarea sistemului financiar. Daca cititi comunicatele institutiilor de emisiune, veti vedea ca furnizarea de lichiditate sau gestionarea “adecvata” a ei e cel mai intalnit concept. Grosier, sunt doua tipuri de scenarii: cel prost si cel foarte prost. In primul, statele vor trece la reduceri masive de cheltuieli incercand sa tina deficitele sub control. Vor lua o aspirina financiara care sa “stinga” durerea de cap. Se va intari guvernanta economica. Omenirea va trece la mustata pe langa o noua criza, dar nu va fi “muscata” de ea. In scenariul foarte prost, criza revine. Iar o revenire a crizei pe fondul unor organisme economice deja slabite are un efect mai puternic decat in cazul in care esti prins la ananghie cat de cat sanatos, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion

Scenarii pentru Romania

Ipoteza A. Criza europeana revine, combinata cu cea din SUA. Statele nu mai au de unde pune lichiditati decat cu pretul tiparirii de catre BCE si FED a banilor. Dolarul scade, SUA exporta inflatie, iar cei care o importa vor fi tarile BRIC, cu accent pe C. China, adica. Dintr-un dolar mai slab, Romania are theoretic (sau monetar vorbind) de castigat. Un dolar slabit te ajuta si pe partea de inflatie si pe cea a achitarii datoriei externe. Mentiune. In aceasta ipoteza, cererea globala scade, exporturile romanesti sunt estimate a fi in scadere, probabil ca o serie de firme sa fie nevoite sa inchida, iar somajul sa creasca. Cresterea (care si asa ne indeparteaza de UE) va fi si mai slaba, dar cui sa-I pese? Vin alegerile si se va juca la off-side in meciul promisiunilor electorale. Prosti sa fie cei care ii vor crede. In fine, daune colaterale, greu te poti lupta cu ele.

Vezi aici istoria panicilor bancare. Cum apar statele fictive

Ipoteza B. Criza nu revine, totul a fost un balon de sapun. Investitorii isi recapata increderea in politicile BCE, prizeaza o doza de exuberanta irationala si recesiunea ramane un vis urat. Romania revine la ale ei, premierul continua sa sustina ca suntem pe drumul cel bun, iar Presedintele va iesi cu noi teme numai bune de analizat la TV. Problemele Romaniei? O economie nerestructurata, care isi va transfera costurile in preturi sau si le va ascunde sub noi presuri. Dobanzi oarecum decuplate al Bancii Centrale (daca ne uitam la ce se “vinde” la depozite, credite si la dobanda cheie a BNR). Isarescu zambeste fericit, ne aminteste ca noi nu avem cum intra in criza si ne indeamna sa cumparam ieftin proprietati americane.

Citeste aici de ce spun unii ca vine iar criza

Efecte colaterale

La cati bani se arunca de catre bancile centrale, cata incredere sa mai ai in moneda, fie ca se cheama euro sau dolar? Cata incredere sa mai ai in state care promit ca fac si ca dreg, dar de fapt doar se fac ca dreg? Totul pare o schema Ponzi generalizata.

Rolul bancilor centrale trebuie schimbat radical. Rolul FMI trebuie schimbat. Nu poti plati pe cineva cu zeci de mii de euro pe luna pentru ca el sa intrebe: ai nevoie de bani? Cati? Ok, ii tiparim sit i-i dam.

Din pacate, institutiile financiare ofera in secolul XX solutii demne de secolul XV.

Vezi ce spune si un fost economist sef al uneia dintre cele mai mari banci globale

De citit, pentru a pricepe si mai bine: Lichiditatea incontrolabila

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion