Vineri, S&P a notificat Casei Albe ca le va reduce ratingul si le-au trimis si ciorna cu calcule din care reiesea ca naturala decizia. Casa Alba a trimis inapoi ciornele spunandu-le ca s-au incurcat la calcule cu vreo doua trilioane de dolari la cheltuielile pe urmatorii doi ani. S&P au refacut calculele si au confirmat eroarea de doua trilioane, dar si-au mentinut opinia. Pentru prima oara in istoria SUA (si la 70 de ani de la obtinerea ratingului AAA in 1941), SUA e eliminata din clubul statelor celor mai de incredere. Mai mult, perpectiva atribuita SUA pentru urmatorii doi ani e negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma un nou downgrad pana in 2013. Decizia S&P ar putea reaprinde panica pe pietele si asa agitate de evolutiile economice europene. JP Morgan spune ca downgrade-ul mareste costul finantarii SUA de pe piete cu 100 miliarde de dolari anual. Vezi aici reactia guvernelor asiatice, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.

Nu trebuie sa fii doctor in economie ca sa realizezi ce inseamna acest lucru pentru economia SUA. Dobanzi mai mari la mortgage-uri (de regula, dupa un asemenea anunt, ar urma downgrade-ul tuturor entitatilor guvernamentale- Fannie Mae si FreddieMac- ca si al unor state ca Virginia, Maryland sau New Mexico), colaterale mai mari la imprumuturile date de US Treasury si nervozitate. Luni dimineata se va vedea mai bine impactul. Deocamdata, reactia FED a fost una de minimizare a impactului.

Citeste aici si opinia lui Paul Krugman

(Nota bene. Agenţiile de rating furnizează investitorilor o opinie referitoare la capacitatea unui emitent de a-şi îndeplini obligaţiile financiare. Opinia este cuprinsă în calificativul de credit care nu este o măsură precisă a riscului de credit, ci facilitează compararea emitenţilor cu ajutorul unor categorii de risc standardizate)

Cum au reactionat guvernele din Asia? Cu precauţie. Un oficial al Bancii Centrale a Chinei a spus ca decizia S&P va duce la deprecierea USD. Drept e ca pentru guvernele din Asia, downgrade-ul este o veste proastă. Majoritatea ţărilor din regiune, scrie WSJ, au mari surplusuri comerciale cu SUA, ceea ce se traduce prin sume mari de dolari pe care ii investesc in titluri americane. Orice perturbări in economia SUA se muta prin urmare destul de usor in Asia. Japonia, al doilea mare creditor al SUA, a declarat ca nu isi va schimba politica fata de titlurile americane. Coreea inca sta si asteapta sa vada cum vor reactiona pietele. Toti stau insa cu ochii pe China, care detine circa 3200 de miliarde de dolari in rezerva.

Asa cum spuneam intr-un post anterior, totul se reduce acum la teama de lichiditate.

Sa nu uitam ca aceleasi agentii de rating au contribuit intr-o mare masura la actuala criza.

Cat despre impactul deciziei S&P asupra CDS-urilor, e dificil de estimat in mod riguros. Downgradarea Greciei de pilda, a dus la cresterea cu 17 bp a CDS-ului local dar si la cresterea cu cateva bp a CDS-urilor altor tari (Irlanda, cu 5 bp). In cazul downgrade-ului Islandei din 24 noiembrie 2008 insa, acesta s-a resimtit si pe piata de capital din Austria, inclusiv in sectorul bancar şi in cel de asigurări, dar nu a dus la cresterea CDS-urilor. Adica fix invers de efectul produs de downgradarea Romaniei din 10 octombrie 2008 Un studiu al FMI.

Amploarea magnitudinii depinde de importanta economiei pe care acestea o coteaza si de gradul de interdependenta dintre economii. Sa stam si sa asteptam pana luni, asadar.

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.