"Romania are nevoie de maxima precautie si de evitarea oricaror politici populiste. Spun asta in contextul in care lucrurile nu s-au linistit in context international. SUA a fost in situatia de a fi la 12 ore de a nu putea plati pensiile. Nici in Europa lucrurile nu sunt linistite. Criza datoriilor suverane ale statelor nu s-a incheiat. Foarte multe tari din UE au depasit nivelul datoriilor publice impus de UE, de maximum 60% din PIB. Romania are, la 6 luni din 2011, un nivel al datoriei de 31,4% din PIB. Stam bine, dar suntem departe de a ne bucura. Doar 3 tari din UE au un nivel al datoriei inferior Romaniei - Luxemburg, Estonia si Bulgaria", a declarat duminica premierul Emil Boc, in cadrul videoconferintei cu prefectii.

Declaratiile lui Emil Boc:

Atata vreme cat situatia inca nu este calma la nivel international, Romania trebuie sa respinga orice politica cu tenta populista, care ar dezechilibra bugetul.

Nu putem sa cheltuim mai mult decat producem si sa ne intindem mai mult decat ne tine plapuma. Ne-au spus-o si bunicii nostri, iar tarile trebuie sa faca acest lucru.

Romania sta mai bine decat acum un an si mai bine decat alte tari din UE. La inceputul lunii august, prima de risc a Romaniei este cu 25% mai mica decat acum un an. Cu cat aceasta prima de risc e mai mica, cu atat tara prezinta mai multa incredere pentru investitori.

Deficitul bugetar e cu 37% mai mic decat in 2010, in primele 6 luni din 2011.

In Romania somajul este cu mai bine de doua procente sub media Uniunii Europene.

Suntem in grafic pentru crestere economica de 1,5% in 2011, dar trimestrul III este decisiv. De aceea, rectificarea bugetara a fost orientata spre investitii, care pot sustine aceasta crestere economica.

La rectificarea bugetara am alocat bani de la buget pentru ca niciun proiect european sa nu se opreasca din lucru.

In ceea ce priveste salariile in Romania, invitatia mea este la maxima precautie.

Romania are anul acesta un deficit de 4,4% din PIB (5,7 miliarde de euro), bani pe care ii imprumutam pentru a acoperi datoriile statului. Continuam sa cheltuim mai mult decat producem. Daca nu faceam reformele din 2010, deficitul Romaniei ar fi fost de 14%, deci intrarea in incapacitate de plata.

In 2012 va trebui sa avem un deficit de 3%, asa este obligata Romania de Uniunea Europeana.

Trebuie sa ne asiguram ca ne incadram in deficitul bugetar de 3% in 2012 si, nu in ultimul rand, sa stabilim cat, cum si ce procent din acele sentinte judecatoresti se pot plati in 2012 si in anii urmatori, pentru ca avem peste doua miliarde lei sentinte pentru justitie lasate de Guvernul Tariceanu.

La inceputul lunii septembrie vom avea o proiectie foarte clara a modului cum va arata proiectul de buget si de salarizare pentru anul 2012.

Planul este ca incepand cu ianuarie 2012 sa putem incepe sa recuperam, treptat, taierile salariale.

Încadrarea în plafonul de 7,2% din PIB cu cheltuielile de personal înseamnă că, în 2012, România trebuie să continue politica de a ocupa doar un singur post vacant din 7 in sectorul public.

Prioritatile pe care le avem in perioada urmatoare sunt: investitiile, implementarea fondurilor europene, combaterea muncii la negru, lupta cu evaziunea fiscala, descentralizarea, plata la timp a subventiilor in agricultura.