Seful diviziei de ratinguri de tara a Standard & Poor's (S&P), David Beers, a declarat duminica pentru "Fox News Sunday" ca "deteriorare usoara" a ratingului SUA la AA+, de la nivelul de top AAA, nu va avea un "impact prea mare" luni, la deschiderea burselor internationale, transmite Medifax. La randul sau, directorul John Chambers a spus ca exista "o sansa la trei" ca ratingul SUA sa fie retrogradat si mai mult, in urmatoarele 6-24 de luni.

Cladirea Standard & Poor's din New YorkFoto: Reuters

Standard and Poor'sa redus vineri ratingul economiei Statele Unite pentru prima data in istoria agentiei. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura.

Intrebat despre posibilitatea unei noi reduceri a ratingului Statelor Unite, Beers a aratat ca perspectiva negativa atribuita de S&P indica "riscuri pe partea negativa".

El a precizat ca decizia anuntata vineri privind ratingul SUA nu a fost determinata de pozitia unui partid politic privind bugetul, afirmand: "Noi credem ca credibilitatea ar insemna ca orice acord sa aiba sustinere din partea ambelor partide politice".

Beers s-a referit si la criticile aduse analizei S&P de catre Trezoreria SUA, afirmand ca acestea reprezinta "o denaturare totala" a faptelor.

"Datoria de stat a SUA creste si va continua sa creasca in urmatorul deceniu", chiar si in contextul acordului aprobati in Congresul SUA privind reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat, a spus David Beers.