Indicele preturilor de consum, principalul indicator al inflatiei din China, a atins 6,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a anuntat marti Biroul National de Statistica (BNS). Aceasta cifra, care marcheaza cea mai mare crestere din iunie 2008, este peste obiectivul guvernului chinez de limitare a cresterii de preturi la 4% pentru acest an.

Cifra pentru luna iulie este de natura sa consolideze preocuparile guvernului referitoare la riscurile sociale si politice reprezentate de preturile ridicate, in timp ce diferenta dintre bogati si saraci creste periculos in China. Preturilor la produsele alimentare - care afecteaza in special clasele inferioare - au crescut cu la 14,8% in luna iulie.

In ultimele luni au avut loc miscari sociale importante in China impotriva cresterii preturilor in marile orase, inclusiv protestele a mii de soferi de taxi sau de camion impotriva cresterea pretului la combustibil.

Premierul Wen Jiabao a anuntat in cele din urma in iunie ca va incerca sa limiteze cresterea preturilor sub 5% in acest an, dar seria de masuri luate de guvernul sau pentru a incerca sa controleze inflatia nu si-au demonstrat pana acum efectul.