Elvetia. Consiliul Federal e nemultumit de efectele masurilor luate de Banca Centrala. Reunit la Bernerhof pentru a treia oara in aceasta vara, in prezenta Guvernatorului Hildebrand, discuta ce e de facut pentru ca economia Elvetiei sa nu sufere de pe urma francului tare si a ultimelor evolutii internationale. Cu o seara inainte, raportul euro/chf era de 1,06. “Prea slab, prea ca la tara”, vorba reclamei, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion

“Situatia e nesustenabila la un asemenea curs”, spune unul din membrii Consiliului. Cel mai bine ar fi sa tintim cursul undeva in intervalul 1,2-1,3 franci pentru un euro. Duminica, Gerold Bührer, declara pentru SonntagsZeitung ca, “ in situatii extraordinare, un obiectiv pe curs nu ar trebui exclus pentru a sprijini exportatorii si a pastra locurile de munca”. Cei de la Gastrosuisse cere si ei tintirea cursului. Si scaderea TVA in domeniul restaurantelor, pentru a incuraja consumul pe respectivul segment. Elvetia nu are materii prime, iar francul tare ii permite sa le cumpere la preturi ok si sa le exporte cu succes. Saptamana viitoare s-ar putea sa asistam la noi decizii legate de franc.

Ungaria. Ieri, forintul maghiar a inregistrat o volatilitate foarte ridicata. E posibil ca scenariul sa se aplice si la celelalte monede regionale in cursul acestei zile, pentru ca “pietele” nu judeca leul sau forintul, ci intreaga regiune. Ce s-a intamplat in Ungaria? Primariile s-au imprumutat excesiv in franci. De cand cu aprecierea francului, acestea au cerut premierului Viktor Orban să intervină pentru amânarea cu un an a plăţii principalului unor credite în franci elveţieni în valoare totală de 600 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro). Pietele au sanctionat asta. De urmarit cum va evolua azi leul.

Dolarul American. Urmeaza QE3. Cum functioneaza? Pentru a finanţa deficitul, SUA emite obligaţiuni noi. Pentru a le vinde , apeleaza la banci care sa le puna pe piata. Băncile au două tipuri de resurse: cele proprii şi economiile americanilor (gospodării şi companii). Capitalurile proprii ale bancilor nu le permit achizitionarea un sume atat de mari, iar rata de economisire a gospodăriilor americane este foarte mica, pentru ca si ele sunt puternic indatorate. Drept pentru care o cerere masiva reala pentru titluri nu exista. Cei care au bani, bogatii Americii, prefera alte investitii, mai profitabile.

Rezultatul este ca FED tipareste dolari ca sa cumpere noi obligatiuni. Dolarii se duc in rezervele Chinei (prin canalul comercial s.a.) sau ale Japoniei. Intrucat aceste rezerve nu sunt destinate a fi investite in economia reala, nu se intampla nimic cu ei. Servesc doar ca motiv pentru bonusurile acordate traderilor decat circulatiei banilor in economie. QE3 nu are cum sa ajute economia ci doar sa inrautateasca problema. Solutia pentru SUA este ca Obama sa aplice taxarea celor bogati, iar pentru FED sa gandeasca si alte canale de transmisie a politicii monetare (captive ale sistemului bancar in acest moment). Ar putea foarte bine sa se gaseasca o entitate care, luand bani de la FED, sa finanteze direct economia, atata vreme cat bancile n-o fac. Un fel de Banca Americana de Investitii.

Euro.Asa cum infiintarea lui a fost o decizie politica, si renuntarea la el trebuie sa fie tot prin consens politic. De aceea nu cred inca in „desfiintarea” monedei unice. Euro va supravietui atata cat Germania continua sa sustina BCE si Fondul de Stabilitate. E tot mai evident insa ca avem nevoie de un nou Bretton Woods. Dar ai cu cine? Nu prea. Firmele de asigurari, si bancile au cumparat obligatiuni grecesti sau spaniole sau italiene. Foarte bine, e treaba lor cum isi pierd banii. Daca tarile falimenteaza, normal ar fi sa sufere si bancile. Numai ca bancile sunt sustinute artificial din bani tipariti artificial sau din cei ai platitorilor de taxe, ceea ce nu mai e nromal. Sectorul financiar a devenit mult prea mare în raport cu economia reală. Bancile ar trebui sa aiba grija de banii deponentilor si sa dea credite. Atat. Fara trading, fara alte produse sofisticate. Zona euro este un experiment de proportii. Sa nu uitam ca UE este un "Stat" fara o Trezorerie. Cum sa functioneze sanatos? Apoi, sa ne amintim ca in Germania nu a avut loc niciodata un referendum pentru a adopta euro iar sondajele spun ca daca ar fi avut loc unul, germanii ar fi respins moneda unica. In Franta, referendumul a trecut "la mustata". Pana la urma, germanii au adoptat indemnul lui Sun Tzu: "Tineti prietenii aproape, iar dusmanii si mai aproape", insa i-au dat o nuanta financiara respectivului indemn.

Foarte bun numarul pe august al Currency Trader

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion