​​1. Retrogradarea ratingului SUA ar fi trebuit in mod normal sa determine majorarea dobanzilor la obligatiuni, dar acest lucru nu s-a intamplat. Din contra, dobanzile au scazut, iar una din explicatii o gasiti aici. Pe de alta parte insa, faptul ca reducerea ratingului de tara a dus la scaderea dobanzilor platite de guvernul american ridica numeroase semne de intrebare legate de importanta acestui tip de decizii atunci cand este vorba despre o economie cu adevarat puternica, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

2. Pietele financiare au scazut extrem de mult in ultimele zile, comportamentul investitorilor amintind de “vremurile bune” din 2008. Ceea ce se analizeaza mai putin insa este faptul ca, spre deosebire de momentul Lehman, acum profiturile companiilor – cel mai important indicator care influenteaza mersul unei burse – se afla la maximele istorice si continua sa creasca, detalii aici. Or, aceasta anomalie va fi la un moment dat corectata: ori profiturile se vor prabusi, ori cotatiile isi vor reveni.

Deocamdata, companiile din SUA detin sub forma de cash aproape 1.000 miliarde dolari, cu 58% mai mult decat in decembrie 2007, iar nici cele mai pesimiste prognoze legate de evolutia profiturilor nu indica o scadere accentuata a acestora in trimestrele urmatoare.

3. In 2008, Romania era complet nepregatita sa intre in criza – deficitul bugetar scapase de sub control, cheltuielile guvernamentale erau extrem de mari, iar situatia generala in care se aflau finantele publice era foarte proasta. Acum, lucrurile stau mai bine, desi se putea face in mod evident mai mult – deficitul pare a fi sub control, datoria publica poate deveni o problema abia in 2012-2013 cand trebuie sa returnam imprumutul de la FMI, iar probabilitatea ca ecomomia romaneasca sa reintre in recesiune este destul de mica.

In acest context, scaderile de la BVB sunt in cea mai mare parte nejustificate, iar in momentul in care situatia se va mai calma, se vor gasi probabil multe oportunitati de cumparare. Tot asa s-a intamplat si in urma cu mai bine de doi ani…..

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.