Am putea asista la noi scaderi de rating in unele tari europene in perioada urmatoare. Turbulentele din pietele financiare vor inceta incepand probabil de saptamana viitoare iar Romania nu are de ce sa se teama- e intr-o situatie economica buna, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, senior adviser la FMI. Fostul ministru de Finante a mai spus ca actuala criza e una datorata mai degraba esecului politicilor din SUA si EU, care s-au dovedit incoerenta sau necredibile.

Mihai Tanasescu in studioul HotNewsTVFoto: Hotnews

​Rep: Vine o noua criza? Cum se vad lucrurile de la Washington? Ce se intampla cu pietele financiare?

Mihai Tanasescu: Ceea ce vedem acum este un efect a ceea ce s-a intamplat vineri (retrogradarea SUA de la AAA la AA+- n.red) dar cred ca in zilele urmatoare tensiunile vor fi mult mai mici. Piata se va stabiliza undeva la inceputul saptamanii viitoare.

Rep: Cum ati "citi" nebunia din piete?

M.T.: Este o corectie. Este o corectie care arata pe de o parte anumite provocari pe linia cresterii economice- vedem ca exista o tendinta generala de "domolire" a ei - si pe de alta parte ne mai arata ca exista cateva ingrijorari legate de criza datoriilor din Europa si situatia fiscala din SUA. Toate aceste provocari fac ca pietele sa aiba un comportament mai volatil in aceste zile, dar daca ne uitam la analizele futures, ele sunt pozitive, ceea ce pentru noi este incurajator.

Rep: Spuneti ca e o corectie. Ce anume a provocat-o?

M.T.: Aceasta corectie masiva este in primul rand un raspuns la politicile ale Europei si ale SUA, politici ne credibile si nesustenabile. In cazul Europei, faptul ca intarzie sa aprobe EFSF-ul- acest instrument foarte important care sa joace rol de instrument financiar pe pietele secundare iar in SUA nu exista niciun raspuns coerent credibil in ceea ce priveste consolidarea fiscala. Acestea sunt elemente de ingrijorare, dar eu sper ca raspunsurile politicului sa vina foarte rapid pentru a calma aceste piete.

Rep: Bine, dar nici interventiile presedintelui Obama, nici ale presedintelui BCE Jean Claude Trichet nu au calmat pietele

M.T.: Vedeti, lucrurile nu se vor inchide imediat, dar incetul cu incetul, ele se vor calma. Ceea ce cred eu in momentul de fata este ca asistam la o criza politica ce are un impact economic. O criza politico-economica.

Este limpede ca retrogradarea ratingului SUA a venit ca un semnal clar pentru politicienii de aici din SUA. Un semnal care sa le atraga atentia sa se apuce serios de treaba pentru a face programul de consolidare fiscala credibil

Rep: V-ati asteptat la decizia Standard and Poor`s?

M.T.: Discutiile dintre US Treasury si cei de la agentia de rating dureaza de luni de zile, iar avertismente au existat. Nu a fost o surpriza, semnalele erau acolo de multa vreme. Daca va aduceti aminte, inca din primavara...

Rep: Vor fi existand semnalele, dar pietele au reactionat ca si cand ar fi fost teribili de socati

M.T.: Bine, nimanui nu i-a venit sa creada ca totusi s-a intamplat, dar asta e realitatea. Sa nu uitam ca aceasta decizie va fi urmata in Europa. Marea Britanie sau alte tari..Agentiile de rating vor fi mult mai atente de acum inainte.

Rep: Credeti ca va cobori intreaga scara de rating?

M.T.: Nu stiu, nu pot sa spun cu certitudine, dar oricum exista o monitorizare foarte atenta in acest moment iar e clar ca raspunsul politicilor va confirma sau nu daca vom asista la asa ceva

Rep: Revenind la Romania, ce putem face pentru a minimiza impactul unei posibile noi crize?

M.T.: Aceste turbulente pot duce la victime colaterale.In ceea ce ne priveste pe noi, pe romani, vreau sa afirm ca avem suficiente buffere, repet: suficiente buffere pentru a face fata provocarilor. Atat pe linie monetara cat si fiscala. Daca ne uitam la indicatori, vedem o crestere a productiei industriala, a exporturilor, in agricultura...sigur ca exista o oarecare constrangere in domeniul constructiilor dar in trimestrul al treilea am putea asista la revenirea acestui sector. In momentul de fata Romania e intr-o pozitie buna pentru a face fata acestor valuri.Nu in ultimul rand as sublinia importanta mesajelor transmise de catre politicienii romani. Ele trebuie sa fie coordonate si sa nu dea loc la interpretari. Prudenta ar trebui cuvantul de baza in a caracteriza perioada actuala.

Rep: Putem fi afectati?

M.T.: E limpede ca noi putem fi afectati. Teoretic, pe doua canale: unul al cresterii economice fiindca ea se bazeaza mult pe exporturi iar acestea ar putea frana si pe canalul fluxurilor de capital. Dar aici BNR are suficiente solutii asa incat sunt optimist.