Bursele europene au inchis in crestere sesiunea de tranzactionare de joi, aceasta sedinta fiind marcata de variatii importante ale indicilor bursieri. Bursa de pe Wall Street a deschis pe plus sedinta de tranzactionare de joi, pe fondul datelor bune de pe piata muncii.

  • UPDATE Ora 23:15: New York Stock Exchange a inchis sedinta de tranzactionare de joi in crestere, pe fondul uneui optimism venit din partea sectorului bancar: Dow Jones a castigat 3,95%, iar Nasdaq 4 69%.
  • Ora 19:00: Bursele europene au incheiat in crestere sedinta de tranzactionare de joi, sustinute de avansul pietei din SUA. Bursa din Londra a castigat 3,11%, cea din Frankfurt 3,28%, iar Bursa din Paris a urcat cu 2,89%. La Madrid, indicele principal al pietei a crescut cu 3,56%, iar indicele FTSE Mib de la Bursa din Milano a avansat cu 4,10%.
  • Ora 18:20: Principalele burse europene inregistrau aprecieri importante, de peste 2%
  • Ora 17:10: Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de joi, singurul indice care a revenit pe plus fiind cel al companiilor energetice. Indicele celor mai lichide titluri listate s-a depreciat cu 1,85%, iar cel al SIF-urilor a scazut cu 1,31%.
  • Ora 17:00: Bursele europene revin pe crestere dupa deschiderea pe plus a pietei americane. Indicele londonez FTSE 100 castiga 0,58%, iar Dax, indicele pietei din Frankfurt, urca cu 0,34%. Bursa din Paris se mentinea pe rosu, cu o scadere de 0,53%.
  • Ora 16:50: Bursa de pe Wall Street a deschis pe plus sedinta de joi pe fondul stirilor peste asteptari de pe piata muncii. Indicele Dow Jones industrial average castiga 1,08%, iar Standard & Poor's 500 se aprecia cu 1,07%. Indicele Nasdaq Composite crestea cu 1,54%.
  • Ora 16:40: Numarul cererilor initiale de ajutor de somaj din Statele Unite au scazut saptamana trecuta sub 400.000, pentru prima data in ultimele patru luni. (citeste mai multe aici)
  • Ora 16:10: Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a recuperat din pierderi dupa ce s-a anuntat ca Nicolas Sarkozy va avea saptamana viitoare o intalnire cu Angela Merkel pentru a discuta despre reformarea zonei euro si alte subiecte de pe agenda internationala. (citeste mai multe aici) Indicele scadea cu 0,6%, la 905,30 puncte, dupa ce anterior inregistra o valoare de 891,49 puncte.
  • Ora 16:00: O banca din Asia a taiat liniile de credit catre marile institutii de credit din Franta, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, in urma temerilor privind expunerea bancilor franceze la criza din zona euro, au declarat surse bancare citate de Reuters.
  • Ora 15:40: Pierderile indicilor BVB s-au adancit dupa revenirea pe rosu a pietelor europene. Indicele BET scadea cu 2,94%, iar BET-FI cobora cu 3,40%.

<<<"Cele mai mici zvonuri duc piata in jos, iar unele valori iau proportii delirante", a declarat Waldemar Brown-Theremin, director la Turgot Asset Management.

  • Ora 15:00: Bursele europene au revenit pe minus. Bursa din Londra scadea cu 1,09%, cea din Frankfurt cu 1,75%, iar piata din Paris cu 2,54%

<<<"Evolutiile recente de pe pietele de capital nu afecteaza sanatatea financiara si rezistenta bancilor franceze, pe care le-au manifestat de la inceputul crizei", a declarat Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei, citat de AFP.

<<<"Nu sunt zvonuri noi, dar vedem temeri in crestere cu privire la un risc sistemic in cazul bancilor din Franta. Nu au existat vanzari datorate panicii, insa oamenii nu doresc sa fie prinsi cu garda jos", a declarat Lionel Jardin, director in cadrul Assya Capital din Paris, citat de Reuters.

  • Ora 13:30: Indicele pan-european FTSEurofirst 300 cobora cu 0,3%, pe fondul scaderilor din sectorul bancar, pe fondul temerilor cu privire la perspectivele bancilor din Franta.
  • Ora 13:10: Cresterea principalelor burse europene s-a temperat, insa Bursa din Paris este singura care scade. Indicele londonez FTSE 100 se apreciaza ca 0,20%, iar indicele principal al Bursei din Frankfurt creste cu 1,58%. La Paris, indicele CAC 40 cobora cu 0,94%.
  • Ora 13:05: Bursa din Paris a revenit pe rosu, in conditiile in care actiunile BNP Paribas si Societe Generale scadeau cu 4,69%, respectiv 1,98%.
  • Ora 13:00: Principalii indici ai Bursei de la Bucuresti scadeau la jumatatea sedintei de tanzactionare, singurii indici care inregistrau cresteri fiind BET-C si BET-NG.
  • Ora 11:20: Actiunile Societe Generale cresteau cu aproape 7%
  • Ora 11:15: Cotatiile indicilor BVB au reintrat pe rosu, indicele BET inregistrand o scadere de 0,78%, iar BET-FI o depreciere de 0,14%.
  • Ora 10:30: Toti indicii BVB cresteau dupa primele 30 de minute de tranzactionare, un avans mai important fiind inregistrat pe sectorul SIF-urilor. Indicele BET, al celor mai lichide titluri, se aprecia cu 0,15%.
  • Ora 10:20: Bursa din Londra crestea cu 2,22%, iar indicele Dax al pietei din Frankfurt avansa cu 2,81%. La Paris, indicele CAC 40 se aprecia cu 2,96%. Marile piete europene vor fi sprijinite probabil, in sedinta de joi, de evolutia buna a contractelor futures pe actiuni din SUA, estimeaza Reuters.
  • Ora 10:15 Grupul bancar Societe Generale a cerut Autoritatii bursiere franceze (AMF) sa ancheteze originea zvonurilor legate de probleme financiare ale bancii, care aduc prejudicii greve intereselor actionarilor. Acestea au fost rapid dezmintite de conducerea institutiei de credit.
  • Ora 9:00: Indicele MSCI Asia-Pacific a crescut joi timid - 0,12% pe fondul cresterilor venite din zona telecom si a consumului, iar moneda unica se tranzactiona in jurul valorii de 1.4263 dolari, in crestere cu 0,99%. Piata materiilor prime confirma si ea starea de confuzie, pretul cuprului crescand joi dimineata cu 3%.
  • Ora 9:00: Preturile tranzactiilor futures cu actiuni de la New York au crescut joi cu 2%, dupa ce Wall Street a inchis miercuri in cadere cu peste 4%, limitand declinul burselor asiatice, insa evolutia pietelor financiare depinde de reactia Europei la criza datoriilor de stat care ameninta sistemul bancar.
  • New York Stock Exchange a inchis in scadere, miercuri, pentru a treia oara in ultimele cinci sesiuni, pe fondul temerilor prabusirii sectorului bancar si scaderii ratingului Frantei: Dow Jones a pierdut 4.62 %, iar Nasdaq 4,09%, relateaza AFP. Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 4,62% sau 519.83 puncte, pana la 10,719.94 puncte, iar Nasdaq a pierdut 4,09% sau 101.47 puncte, ajungand in final la 2,381.05 puncte. Indicele Standard & Poor 500 a scazut cu 4,42% sau 51.77 puncte, ajungand la 1,120.76 de puncte. Bursa de pe Wall Street a fost miercuri intr-o sesiune extrem de volatila. Acesta este cel mai puternic declin din ultimele cinci sesiuni.

<<<"Entuziasmul s-a sfarsit," au declarat analistii de la Charles Schwab, care sustin ca optimismul investitorilor a fost temperat de temerile privind agravarea situatiei economiei americane si problemelor legate de datoriile din zona euro.

  • Scaderea puternica vine si pe fondul incertitudinilor din partea sectorului bancar si a rezultatelor inregistrate pe pietele europene, afectate de zvonurile scaderii ratingului Frantei, desi ministerul francez al Finantelor a negat "formal" miercuri aceste speculatii. Intre timp, agentia de rating franco-americana, Fitch, a confirmat calificativul AAA, cu perspectiva stabila pentru Franta, relateaza AFP.

<<<"Este foarte ingrijorator faptul ca nervozitatea de pe piete este inca in crestere", a declarat Gregori Volokhine de la Meeschaert Capital Markets.

  • Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a scazut la 2.137%, fata de 2.182% marti, iar cel pe 30 de ani, la 3.538%, fata de 3.573%.

Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari evolutia principalelor burse internationale.