Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Fiscal: Ţinta de deficit bugetar în 2012 este foarte dificil de realizat

Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB, pe metodologia Uniunii Europene (ESA95), în anul 2012, este foarte dificil de realizat, apreciază Consiliul Fiscal. Aceasta este opinia instituţiei în ceea ce priveşte strategia fiscal-bugetară pentru anii 2012-2014 /SFB/.

Consiliul Fiscal consideră că textul strategiei nu include o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat şi nu detaliază măsurile ce se intenţionează a fi luate pentru îmbunătăţirea acesteia şi nu cuprinde nici impactul estimat asupra deficitului bugetar.

De altfel, conform Strategia Fiscal 2012-2014, deficitele bugetare în bază cash şi ESA95 nu coincid decât în 2012, în 2013 şi 2014 reapărând ecarturi de 0,1% şi, respectiv, 0,2% din PIB. Având în vedere şi evaluarea Comisiei Europene, care estimează un deficit în baza ESA95 de 3,6% din PIB pentru anul 2012, Consiliul Fiscal considera că măsuri suplimentare de consolidare fiscală ar putea fi necesare pentru respectarea termenului 2012 ca data limită de ajustare a deficitului excesiv.

Compania chineză ZTE vrea să deschidă în România o fabrică de componente şi un centru de perfecţionare

Compania chineză ZTE, unul dintre cei mai mari producători de echipamente telecom şi soluţii IT la nivel mondial, va înfiinţa la Bucureşti un centru de perfecţionare a tinerilor în acest domeniu şi studiază piaţa pentru a deschide, într-o zonă defavorizată, o fabrică de asamblare a componentelor IT.

Centrul de perfecţionare va fi deschis în noiembrie-decembrie 2011, în colaborare cu Universitatea Bucureşti, şi va presupune o investiţie iniţială de 2,7 milioane euro, finanţată de guvernul chinez.

Proiectul ar putea fi extins anul viitor şi în alte centre universitare, precum Cluj-Napoca şi Timişoara, când investiţia totală ar putea creşte astfel la 5 milioane euro. Detaliile investiţiei au fost discutate de către reprezentanţii companiei chineze cu ministrul Economiei, Ion Ariton, aflat în vizită în China alături de premierul Emil Boc.

ZTE Corporation a fost înfiinţată în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări.

Anul trecut, compania a avut afaceri de peste şapte miliarde euro, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicaţii listat la bursa din Hong Kong şi la cea din Shenzhen. ZTE produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date, şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.

Numarul cererilor de ajutor de somaj din SUA a scazut sub 400.000, pentru prima data in ultimele patru luni

Numarul cererilor initiale de ajutor de somaj din Statele Unite au scazut saptamana trecuta sub 400.000, pentru prima data in ultimele patru luni. Departamentul Muncii a anuntat ca in saptamana care s-a incheiat la 7 august au fost depuse 395.000 de cereri de somaj, cu 7.000 mai putine decat in saptamana anterioara.

Economistii estimau ca cererile initiale de ajutor de somaj vor creste la 409.000.

Numarul cererilor initiale de ajutor de somaj s-a mentinut peste 400.000 de la inceputul lunii aprilie.

CNN arata ca economsitii sunt de parere ca cererile de somaj trebuie sa scada sub nivelul de 400.000 pentru a se putea inregistra o crestere a locurilor de munca suficient de puternica pentru a duce la scaderea somajului.

Departamentul Muncii a anuntat la inceputul lunii august ca piata muncii din SUA a creat in luna iulie 117.000 locuri de munca. In acelasi timp, rata somajului s-a redus de la 9,2% in luna anterioara, la 9,1%.