Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc: Sunt negocieri în vederea deschiderii unei filiale a China Development Bank la Bucureşti

Premierul Emil Boc a anuntat că se fac negocieri la nivel oficial în vederea deschiderii la Bucureşti a unei filiale a China Development Bank.

Premierul a menţionat că a invitat partea chineză să deschidă sucursale bancare în România, pentru a stimula investiţiile şi exporturile.

Emil Boc a avut, luni, la Beijing, o întrevedere cu omologul său chinez Wen Jiabao. In cadrul vizitei sale de lucru, premierul român a participat şi la un forum de afaceri româno-chinez, la Beijing, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai circa 150 de firme chinezeşti şi 30 româneşti.

BCE a cumparat obligatiuni guvernamentale de 22 miliarde euro intr-o singura saptamana

Banca Centrala Europeana a anuntat ca saptamana trecuta a cumparat obligatiuni emise de guvernele statelor din zona euro in valoare de 22 miliarde de euro, dupa ce acest program s-a aflat in stare latenta timp de aproape cinci luni. Achizitiile reprezinta cea mai mare operatiune de acest fel derulata intr-o singura saptamana de BCE de la lansarea acestui program in mai 2010, in perioada crizei din Grecia.

Precedentul record, inregistrat in prima saptamana de functionare a programului, a fost de 16,5 miliarde de euro. Volumul cumulat de obligaţiuni achiziţionate ca parte a acestui program a ajuns astfel la 96 miliarde de euro.

BCE a decis la inceputul lunii august sa cumpere obligatiuni guvernamentale de pe piata secundara pentru a sustine Spania si Italia, aflate in vizorul pietelor financiare in acel moment.

Autorităţile americane de reglementare investighează metodologia prin care S&P a retrogradat SUA

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) analizează corectitudinea metodei de analiză aplicată de agenţia Standard&Poor's care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite.

Revizuirea în scădere a ratingului Statelor Unite a dus la scăderea cu circa 6.800 de miliarde de dolari a valorii acţiunilor la nivel mondial.

Oficialii americani au afirmat că retrogradarea s-a bazat pe o analiză eronată, care a supraestimat datoriile SUA cu circa 2.000 de miliarde de dolari.

S&P susţine că discrepanţa nu modifică estimările că raportul între datoriile şi PIB-ul SUA va continua să crească în următorii zece ani. Agenţia de rating a revizuit ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", după ce a avertizat pe 14 iulie că va lua această măsură în absenţa unui plan credibil pentru reducerea deficitului bugetar, chiar dacă va fi majorat plafonul de îndatorare.

Moody's Investors Service şi Fitch Ratings au decis să menţină ratingul SUA la nivelul maxim "AAA".

Google cumpără Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde dolari

Google cumpără Motorola Mobility Holdings pentru circa 12,5 miliarde de dolari, preluare care îi conferă acces la patente în domeniul tehnologiei wireless, necesare pentru a concura mai eficient cu Apple pe piaţa smartphone.

Preţul convenit, de 40 de dolari pe acţiune, este cu 63% peste cotaţia înregistrată de titlurile Motorola la închiderea tranzacţiilor de vineri de la bursa din New York.

Acţiunile Motorola au crescut cu 59% în urma anunţului, în timpul tranzacţiilor electronice premergătoare deschiderii bursei new-yorkeze.

Google, al cărui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility şi companies precum Samsung Electronics, a obţinut astfel patente necesare să concureze mai eficient iPhone-urile Apple.

La începutul acestei luni, Google nu a reuşit să cumpere mii de patente de la compania falimentară Nortel.

Tranzacţia va fi finalizată la sfârşitul lui 2011 sau începutul anului viitor, iar Motorola Mobility va fi condusă ca o afacere separată.