Valoarea depozitelor in lei ale populatiei la bancile locale a crescut in trimestrul al doilea, ajungand la 65,6 miliarde lei la 30 iunie 2011, potrivit datelor furnizate de Fondul Roman de Garantare a depozitelor. La depozitele in valuta, cresterea a fost mai rapida decat cea aferenta depozitelor in leei depozitele in valuta ajungand la 42,9 echivalent miliarde lei. Aceasta evolutie a avut loc pe fondul deprecierii monedei nationale in raport cu euro pe parcursul trimestrului II al anului 2011, mai arata datele Fondului.

La depozitele noi la termen in euro ale gospodariilor populatiei, in trimestrul II 2011 a fost consemnata o

structura depozite

structura depozite

Foto: Fondul de garantare a depozitelor

scadere a ratei dobanzii cu 0,15 puncte procentuale, pana la 3,18%. Cu toate acestea, la depozitele noi la termen in euro ale gospodariilor populatiei cu durata initiala intre 1 si 2 ani inclusiv, rata dobanzii s-a majorat cu 0,63 puncte procentuale (de la 3,59% in martie 2011 la 4,22% in iunie 2011), o crestere mai redusa inregistrandu-se la cele cu durata initiala peste 2 ani (cu 0,14 puncte procentuale, pana la 3,06%).

Diferentele intre ratele dobanzilor la depozitele noi la termen ale gospodariilor populatiei in lei si euro pot constitui una dintre explicatiile preferintei populatiei pentru depozitele in valuta, care au avut o variatie trimestriala mai rapida decat a depozitelor in lei. La nivelul sucursalelor din Romania ale bancilor straine, in trimestrul II 2011 valoarea depozitelor in valuta ale populatiei a stagnat, iar valoarea depozitelor in moneda nationala s-a majorat cu 0,3 miliarde lei.

Vezi aici studiul integral

In structura depozitelor populatiei la institutiile de credit din Romania au continuat sa predomine depozitele denominate in lei, cu o pondere de 60,5%, desi in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de sfarsitul trimestrului I 2011. Spre deosebire de trimestrul precedent, exprimarea in termeni reali indica o evolutie in teritoriul pozitiv, variatia trimestriala fiind de +1,3% in cazul depozitelor in lei si de +2,3% in cazul depozitelor in valuta. In raport cu aceeasi perioada a anului trecut, cele doua componente au sensuri opuse de evolutie, depozitele in lei crescand cu 6,5% (-1,3% in termeni reali), iar cele in valuta diminuandu-se cu 1,8% (-9% in termeni reali). Aceste dinamici au condus, in perioada iunie 2010-iunie 2011, la o majorare cu 2 puncte procentuale a ponderii detinute de depozitele in lei in valoarea totala a depozitelor populatiei pe ansamblul sistemului bancar. Structura pe scadente a depozitelor populatiei (%).

Atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta, ponderea cea mai mare este detinuta de depozitele cu scadenta sub 1 an, mentinandu-se preferinta populatiei pentru plasamentele pe termen scurt. Avand in vedere climatul economic dificil si prelungirea starii de nesiguranta a locurilor de munca, prudenta se mentine, la fel ca in trimestrele anterioare, printre principalii factori care au contribuit la cresterea economiilor populatiei. De asemenea, pe fondul crizei datoriilor de stat, se constata o crestere a aversiunii fata de risc a investitorilor, care are ca efect reorientarea plasamentelor acestora spre instrumente financiare cu risc scazut, printre

evolutie credite-depozite

evolutie credite-depozite

Foto: Fondul de garantare a depozitelor

acestea regasindu-se depozitele bancare.

Potrivit BNR, cel mai mare aport la majorarea depozitelor populatiei in cursul trimestrului II 2011 l-a avut sporul inregistrat de aceasta categorie in luna iunie 2011 fata de mai 2011, reprezentand circa 68% din modificarea absoluta a valorii depozitelor populatiei in perioada aprilie-iunie 2011. Aceasta evolutie din luna iunie 2011 s-a produs in conditiile usoarei cresteri, in luna iunie 2011 fata de mai 2011, a castigului salarial mediu nominal brut (+0,9%), care a ajuns la 2.026 lei, in timp ce castigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 1%, pana la 1.472 lei, conform comunicatului Institutului National de Statistica.

Ca in cazul persoanelor fizice, avand in vedere criza datoriilor, o serie de investitori persoane juridice si-au reorientat fondurile disponibile catre plasamente cu risc scazut, printre acestea regasindu-se depozitele bancare. Pentru perioada primelor sase luni ale anului 2011, o serie de companii mari au anuntat cresteri ale cifrelor de afaceri si ale profiturilor, ceea ce poate constitui unul din factorii care au determinat majorarea depozitelor persoanelor juridice. Printre companiile cu cresteri ale cifrelor de afaceri se regasesc atat firme exportatoare, cat si unele din domeniul serviciilor