Decembrie 2010. Romania cumpara certificate de Trezorerie americane in valoare de 12 milioane de dolari SUA si vinde de 11 milioane USD. In ianuarie, nicio miscare.Februarie 2011 a trecut si ea usor, cu numai 920 milioane in dreptul achizitiilor si 400 milioane dolari, vanzari. In martie 2011, explozie. Cumparam de 2,2 miliarde de dolari (aparuse deja zvonul retrogradarii ratingului) si vindem de circa 700 de milioane. “Gestionare adecvata”, am putea spune.

Ce face in tot acest timp Evropa? Pai in iunie, unii vand in draci si altii cumpara. Cei care se descotorosesc cel mai mult de bondurile americane sunt zona euro si paradisurile fiscale. Cei care cumpara cel mai mult sunt Marea Britania, China si Hong Kong.

Vezi in text investitiile Romaniei in obligatiuni SUA de-a lungul timpului.

Plasamentele inseamna actiuni ale BNR, plus banci comerciale si firme de brokeraj. Potrivit BNR, plasamentele

Romania bond SUA

Romania bond SUA

Foto: Hotnews

institutului de emisiune in in obligatiuni guvernamentale americane au scazut in trimestrul al doilea cu 400 de milioane de dolari, la putin peste 8 miliarde de dolari. Sumele din grafice sunt exprimate in milioane de dolari SUA. In privinta graficului reprezentand statele care au plasat in iunie bani in certificate ale Trezoreriei americane, Romana este vanzator net (cu -241 de milioane USD). Sursa datelor: BNR si US Treasury. In graficul din dreapta, linia albastra o reprezinta achizitia de obligatiuni SUA, iar cea rosie -vanzarea de obligatiuni americane)

Rusia a anuntat oficial ca nu va reduce investitiile in obligatiuni americane. "Nu, nu vom revizui investitiile, pentru ca nu este o diferenta prea mare intre ratingurile AAA si AA+", a declarat viceministrul de finante Serghei Stoceak, citat de publicatia Pravda. Intre timp, din cauza deprecierii dolarului, Fondul rus de rezerva a inregistrat pierderi de peste 108 miliarde de ruble (3,67 miliarde de dolari) intre

tendinte bonduri SUA

tendinte bonduri SUA

Foto: Hotnews

1 iulie si 31 iulie, iar Fondul pentru bunastare de 39,92 de miliarde de ruble (1,36 miliarde de dolari).

Potrivit celor mai recente date comunicate de BNR, compozitia valutara a rezervei este formata din euro – între 55 si 85 la suta din totalul rezervei valutare; dolarul SUA – între 10 si 40 la suta din totalul rezervei valutare; alte valute – maximum 10 la suta din totalul rezervei valutare;

De asemenea, portofoliul de obligatiuni este structurat pe maturitati flexibile care

sa permita reducerea duratei medii si implicit a riscului de scadere a valorii de

piata. Categoriile de emitenti de obligatiuni la care BNR isi plaseaza banii sunt: Guvernul SUA; agentii guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul SUA; guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene; agentii guvernamentale sau sponsorizate de guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene; alte guverne care beneficiaza de rating AAA; institutii supranationale si entitati private emitente de obligatiuni garantate cu active. Limita de expunere fata de entitatile private emitente de obligatiuni garantate cu active: 10 la suta din totalul rezervelor internationale. In plus, limita de expunere fata de entitatile private, altele decât cele emitente de obligatiuni garantate cu active: 10 la suta din totalul rezervelor internationale.