Agentia de rating Moody a anuntat, marti seara, ca a redus cu o treapta, la Aa3, ratingul privind datoria pe termen lung a Japoniei, din cauza datoriilor masive ale tarii, agravate de cutremurul din 11 martie, din partea de nord-est.

Datoria Japoniei este cifrata la aproximativ de doua ori produsul sau intern brut (PIB) si creste in fiecare an prin emiterea de certificate de trezorerie, mai ales din moment ce criza economica internationala din 2008 - 2009.

"Scaderea ratingului este cauzata de deficitele fiscale mari si de cresterea datoriei publice din Japonia de la recesiunea globala din 2009", a declarat Moody`s intr-un comunicat de presa.

Agentia de evaluare financiara spune ca perspectiva privind noul rating al Japoniei este stabila.

Aceasta este prima data cand o agentie de rating importanta scade rating-ul Japoniei dupa dezastrul din 11 martie de la centrala nucleara de la Fukushima, scrie AFP.

"Dezastrul a intarziat recuperarea dupa recesiunea la nivel global din 2009 sia agravat deflatia. Perspectivele de crestere economica sunt slabe, ceea ce face mai dificila pentru guvern atingerea obiectivelor de reducere a deficitului si de lansarea unei reforme majore a sistemului de impozitare si de prestatii sociale".

In timp ce Japonia se pregateste sa numeasca saptamana viitoare al saselea prim ministru din ultimii cinci ani, Moody`s spune ca instabilitatea politica este unul dintre motivele care impiedica luarea unor decizii pe termen lung.

"Scaderea ratingului este regretabila", a raspuns actualul prim-ministru al Japoniei, Naoto Kan. Degradarea ratingului nu a avut un efect foarte pronuntat asupra yenului in raport cu dolarul, acesta ramand stabil la peste 76,50 yeni.