​Opinie

Daniel Daianu: Are BNR nevoie de mai mult aur?

de prof. Daniel Daianu     HotNews.ro
Miercuri, 24 august 2011, 13:23 Economie | Finanţe & Bănci


Este optim ca BNR sa-si mareasca rezerva de aur, ca activ in totalul rezervelor? Este stocul de rezerve al BNR adecvat? Asemenea intrebari pot fi puse, mai ales ca se emit opinii privind exploatarea eventuala a zacamantului aurifer de la Rosia Montana (si se pare a altora doua) si, corelat, marirea rezervei de aur detinuta de BNR. Merita sa staruim asupra catorva principii privind relatia intre stat (bugetul public) si rezervele unei banci centrale.
 • O banca centrala nu trebuie sa ajunga sa faca operatiuni speculative
Pretul aurului a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani pe fondul crizei; este un activ de rezerva care are  atuul ca este vazut ca protejand bine valoarea in asemenea circumstante. De aici si goana dupa aur, care poate conduce la modificarea de portofolii de active, mai mult sau mai putin lichide. O banca centrala face in permanenta evaluari privind gestionarea portofoliului de active (rezerve), care include si decizii privin vanzarea si achizitia de aur, de argint, etc. Conduita unei banci centrale privind activele (rezervele) sale trebuie sa fie prudenta, nu atingerea unor randamente cat mai inalte (care implica riscuri). Adica, o banca centrala nu trebuie sa ajunga sa faca operatiuni speculative. Sunt de notorietate pierderi ale unor banci centrale din cauza imprudentei in operatiuni (ex: un fost guvenator al bancii centrale al Italiei a avut de suferit din cauza unor plasamente facute prin intermediul unui fond de risc).

Aurul ipostaziaza o speta a unei situatii principiale si anume: ce se intampla cand o tara capata o “bonanza” naturala, sau financiara. Fiindca si descoperirea, de pilda, a unor campuri petrolifere/gazeifere importante ne aduce in fata unei decizii analoge. Din exploatarea unor asemenea zacaminte,  bugetul statului (prin participarea statului la actionariat, fie prin simpla impozitare) ar obtine venituri fiscale aditionale considerabile; cu ele ar putea reduce datoria publica, daca este cazul; ar putea finanta investitii publice pentru economie, etc. Ar putea totodata constitui un fond suveran (asa cum fac tari ce beneficiaza de resurse naturale mari) din care sa faca plasamente in afara granitelor tarii. Si ar putea, este drept, sa doneze bancii centrale o parte din aceste retete financiare suplimentare, adica sa o capitalizeze, daca este nevoie. Folosesc acest termen deoarece despre asa ceva ar fi vorba intr-un astfel de caz. Iar banca centrala ar decide sub ce forma ar tine resursele primite facand operatiuni pe piete in functie de decizia pe care o ia privind portofoliul de rezerve. Intrebarea atunci ar fi daca banca centrala are nevoie sa fie capitalizata.

 • Criza actuala nu s-a terminat si contextul international obliga la masuri de precautie, incusiv formarea de resurse/rezerve tampon
Capitalizarea unei banci centrale poate fi ceruta de conditii exceptionale. De exemplu, Banca Centrala Europeana poate suferi o erodare a capitalului propriu prin achizitii de obligatiuni suverane de calitate indoielnica si se poate imagina o situatie cand tarile din UE ar fi nevoite sa acopere golul de rezerve (capital) al BCE. Romania a facut apel de-a lungul anilor la imprumuturi externe pentru a consolida rezerva BNR –asa s-a intamplat si in 2008/2009. Criza actuala nu s-a terminat si contextul international obliga la masuri de precautie, incusiv formarea de resurse/rezerve tampon. Dar aceasta logica este valabila atat pentru stat (bugetul public), cat si pentru o banca centrala. Statul trebuie sa se ingrijeasca de castigarea unui spatiu fiscal cat mai amplu –si acest spatiu depinde de marimea datoriei publice, deficitul bugetar, investitile publice ce sustin cresterea economica, etc. Iar o banca centrala este intr-o pozitie mai confortabila daca rezervele sale depind cat mai putin de cele atrase (imprumutate).

Dar speta unei cantitati de aur obtenabile de catre stat, in contul participarii la o exploatare ca actionar, nu implica automat o recapitalizare a bancii centrale. Daca statul nu vrea sa fie depozitar al acestui activ el il poate vinde bancii centrale si obtine in schimb moneda nationala, sau straina. Daca banii ar fi utilizati de bugetul public schimbul s-ar face in moneda nationala. Daca ar exista un fond suveran, moneda straina poate fi utilizata in virtutea unei decizii de gestionare a portofoliului sau de active. BNR ar trebui sa decida daca este interesata sa cumpere aurul respectiv, in functie de pret, de politica sa privind compozitie rezervelor, etc. Daca statul ar cere un pret inferior celui de pe piete, am avea de-a face cu o subventie acordata de stat, care ar echivala, partial, cu o capitalizare a bancii centrale. Daca pretul de achizitie ar fi cel de pe piete, operatiunea pentru BNR nu ar fi diferita de altele care implica achizitii/vanzari de aur, in tara, sau in exterior.


Sa sumarizez: BNR poate decide singura daca sa-si mareasca stocul de aur, in functie de evaluari facute de expertii sai, ca gestionare a portofoliului de active. Marirea rezervelor poate avea loc printr-un sprijin din partea statului (ceea ce nu presupune neaparat aur), dar exista in aceasta situatie un cost de oportunitate pentru bugetul public.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5791 vizualizari

 • -4 (22 voturi)    
  nu are nevoie (Miercuri, 24 august 2011, 13:32)

  hoha [anonim]

  Nu are, in 2000 BNR a decis ca nu mai cumpara aur de la industria de exploatare din Romania si a mai decis ca e bine sa cumpere bonduri de trezorerie americane.
  • +8 (14 voturi)    
   De unde stii tu ca nu are nevoie? (Miercuri, 24 august 2011, 15:01)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui hoha

   Ce le stii tu, mai ceva ca Isarescu. Eu zic sa te punem pe tine guvernator ca vad ca prea le stii cu economia. Orice stat vrea sa aiba in rezerva nationala aur pentru a putea contracara in caz de nevoie un atac speculativ la moneda proprie. Dar ce stiu eu, doctoratul pe economie oricum e nimic fata de ceea ce stii tu. Tu esti un zeu, eu doar un simplu doctor in economie.
   • +2 (8 voturi)    
    he he... (Miercuri, 24 august 2011, 15:33)

    hoha [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Probabil nu ai sesizat ironia...
    • 0 (4 voturi)    
     Macar de l-ar aduce acasa (Miercuri, 24 august 2011, 16:22)

     flavian [anonim] i-a raspuns lui hoha

     Macar de l-ar aduce acasa pe ala care se presupune ca-l avem. Chavez stie el ce face cand cere returnarea lingourilor din mana speculatorilor Londonezi.

     Daca aveati senzatia că banii din rezervele Bancii Nationale a Romaniei se afla pusi undeva intr-un subsol al cladirii din centrul Capitalei, atunci va inselați. In ceea ce priveste aurul, o parte din el se afla intr-adevar in "beciurile" institutiei, insa in mare parte se afla in strainatate pentru ca aurul da credibilitate numai daca nu este la tine. "Aurul este asigurat in strainatate si nu exista niciun risc ca acest aur sa nu se poată întoarce in tara", a spus oficialul Bancii Centrale.

     Dar cine-i mai crede pe "oficialii" bancii centrale ? Unii am invatat de multa vreme ca cele mai multe prostii si abureli tocmai de acolo ne vin. Pe scurt.. in scripte BNR are 103,7 tone de aur. Din care 61,9 la Londra, 34,8 la Zurich si Geneva, iar restul la Bucuresti.

     Pentru detalii despre mizeriile desfasurate de cei grei pe piata aurului google: ursuleti si metale pretioase
     • 0 (0 voturi)    
      "Aurul este in siguranta" (Joi, 25 august 2011, 12:25)

      garett [anonim] i-a raspuns lui flavian

      Nu stiu de ce dar banuiesc ca asta zicea si guvernatorul BNR de prin 1916 referitor la aurul depozitat in Rusia! :D
    • 0 (0 voturi)    
     AURUL SI FOAMETA (Miercuri, 24 august 2011, 17:03)

     Nicu [anonim] i-a raspuns lui hoha

     Dupa cum toata lumea stie Romania este dependenta de importuri pentru a asigura hrana necesara populatiei. Dar ce s-ar intampla daca brusc nu am mai avea bani cu ce sa cumparam din tari straine alimentele necesare supravietuirii? O criza alimentara de proportii, o foamete ce ar depasi cu mult istorioarele Nord Coreene mai mult sau mai putin recente.

     Pe scurt, sansele ca intr-o criza bancara globala, Romania sa isi recupereze aurul depozitat sau imprumutat peste hotare este inexistent, negand astfel insasi rolul aurului de rezerva pentru zile negre atunci cand nici un alt mijloc de schimb nu ar mai avea valoare.


     Tinand cont de actuala instabilitate economica si politica globala care sunt oare sansele ca in urmatorii 10 sau 20 sau 30 de ani sa avem o criza bancara globala? Chiar daca mici, ori ce risc este mult prea mare pentru o Romanie dependenta de atlii alimentar si cu o rezerva de aur potential indisponibila tocmai atunci cand ar fi nevoie de ea mai mult si mai mult.

     Mai multe detalii la:

     http://abciconomics.blogspot.com/2011/02/foametea-si-aurul.html
     • -1 (1 vot)    
      Zau ? (Miercuri, 24 august 2011, 22:36)

      Tudor bugetar [anonim] i-a raspuns lui Nicu

      "Dupa cum toata lumea stie Romania este dependenta de importuri pentru a asigura hrana necesara populatiei"

      Asa ? Uite ca eu nu stiam asta. Un sfat: ai de ales: Rudotel sau lasa-te de A3 si RTV
   • -1 (3 voturi)    
    dai domn doctor! (Miercuri, 24 august 2011, 18:07)

    o vorba [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    alo....doctore, va trebuiesc bani pentru viitoarele alegeri si nu stiti de unde sa ii mai luati? Asa ca v-ati gandit ca sa extrageti niste aur ca sa va puteti lua spaga......( pdl-isti mafioti ! ) huaaaa!
   • -1 (1 vot)    
    Romania are nevoie de aur ,aurul e sigur! (Miercuri, 24 august 2011, 20:49)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    10. India

    Rezerve de aur: 558 tone
    Procent din rezerve: 8,3%

    Banca centrală din India menționează că se uită la aur ca la o investiție sigură, dar comentează foarte rar planurile sale de achiziție.

    9. Olanda

    Rezerve de aur: 613 tone
    Procent din rezerve: 58,5%

    Nout Wellink, președintele băncii centrale olandeze a anunțat că nu intenționează să vândă aur. „Avem o cantitate substanțială în pivniță și în acest moment nu vindem și nu avem planuri în acest sens... Nu spun că nu se va mai întâmpla niciodată. La un monent dat politica va fi evaluată și este în conexiune cu politicile din alte țări“.


    8. Japonia

    Rezerve de aur: 756 tone
    Procent din rezerve: 3,1%

    Banca Japoniei a vândut recent aur pentru a pompa 20 de trilioane de yeni în economie. Scopul evident a fost acela al calmării investitorilor după tsunami și dezastrul nuclear care l-a urmat.

    7. Rusia

    Rezerve de aur: 792 tone
    Procent din rezerve: 7,3%

    Se previzionează că Banca Rusiei va cumpăra aur în 2011 pentru a crește rezervele țării. Oricum, se uită doar la achiziții de pe piața internă.

    8. Elveția

    Rezerve de aur: 1.040 tone
    Procent din rezerve: 16,3%

    Între 2000 și 2005 Banca Națională a Elveției a vândut 1.300 de tone de aur, demers legat parțial și de lansarea monedei euro. În 2010, rezervele de aur ale Elveției au atins un sfert din totalul rezervelor țării.

    5. China

    Rezerve de aur: 1.054 tone
    Procent din rezerve: 1,6%

    Banca Populară Chineză se uiă după noi achiziții pentru a se proteja împotriva unui posibil „balon“ imobiliar, a inflației și a monedelor euro și dolar. China este cel mai mare producător de aur din lume.

    4. Franța

    Rezerve de aur: 2.435 tone
    Procent din rezerve: 66%

    Franța este într-un pact cu alte bănci centrale europene pentru a limita vânzările de aur. Cei 19 semnatari ai acordului au vândut aproximativ 10 tone de euro în primul an de la încheierea protocolului (septembrie 2009 – septembrie 2010).

    3. Italia

    Rezerve de aur: 2.452 tone
    Procen
    • -1 (1 vot)    
     aurel ,extrem de necesar comparativ cu hartia (Miercuri, 24 august 2011, 21:00)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     .......continuare clasament

     4. Franța

     Rezerve de aur: 2.435 tone
     Procent din rezerve: 66%

     Franța este într-un pact cu alte bănci centrale europene pentru a limita vânzările de aur. Cei 19 semnatari ai acordului au vândut aproximativ 10 tone de euro în primul an de la încheierea protocolului (septembrie 2009 – septembrie 2010).

     3. Italia

     Rezerve de aur: 2.452 tone
     Procent din rezerve: 69%

     Băncile italiene, care sunt acționari ai Băncii Centrale din Italia, intenționează să folosească aurul pentru a-și întări rapoartele financiare înaintea testelor de stres.

     2. Germania

     Rezerve de aur: 3.401 tone
     Procent din rezerve: 70,8%

     Bundesbank și-a păstrat, pentru al doilea an consecutiv, vânzările de aur la 6,5 tone. Germania și-a arătat interesul pentru cumpărarea aurului Portugaliei.

     1. Statele Unite ale Americii

     Rezerve de aur: 8.134 tone
     Procent din rezerve: 74,8%

     Băncile centrale din întreaga lume s-ar putea să reacționeze la deprecierea dolarului prin achiziții de aur.
 • -3 (17 voturi)    
  BNR decide sa cumpere aur (Miercuri, 24 august 2011, 13:40)

  denvarel [utilizator]

  Cu ce? Cu nasturi? Nu. Cu lei. De unde lei? Din tiparnita.
  Cine plateste valoarea leilor din tiparnita? Cei care au lei in buzunare, prin devalorizarea acestora.
  BNR decide sa cumpere aur singura asa cum decid si eu ca vreau ma supun legii gravitationale.
  • +1 (1 vot)    
   informeaza-te si ai sa afli ca (Miercuri, 24 august 2011, 15:13)

   MickeyD [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   90% din rezerva BNR de 30 mid. e formata din euro si dolari
 • +2 (14 voturi)    
  PAREREA MEA (Miercuri, 24 august 2011, 13:41)

  relu matriteru [anonim]

  Pe termen lung auru ramane aur, s-a vazut s-a dovedit, se stie. Nu cred ca e rau pentru o banca centrala sa aiba cat mai mult aur in rezerva mai ales daca poate sa-l scoata de la ea din curte si daca-l obtine la un pret bun. Acum e 1900 uncia, si chiar daca ar fi o corectie lunile urmatoare, in 10 ani intra sigur pe profit chiar daca l-ar lua la pretul pietei, desi statul i l-ar putea vinde la pret cu discount. Pana una alta e garantia suprema pentru un imprumut sau putere financiara. Valutele apar dispar se unesc se devalorizeaza, auru e aur. Inca.
 • -3 (17 voturi)    
  vindeti tot (Miercuri, 24 august 2011, 14:06)

  adonis84 [utilizator]

  Ca asa se poarta la noi. Au vandut petrolul din Marea Neagra inainte sa se dea verdictul cu Ucraina... Acum urmeaza si Rosia Montana. Se joaca cu nervii romanilor. Mai devreme sau mai tarziu romanii se vor solidariza. Urmeaza campanii electorale si au nevoie de bani.
 • +6 (8 voturi)    
  solutii ? (Miercuri, 24 august 2011, 14:08)

  Cosmin Trif [anonim]

  Domnule profesor, Sunt de acord cu radiografia dvs, explicatiile sunt, in cea mai mare parte, pertinente. Ma astept insa, mai cu seama de la oameni ca dvs, si la altceva, cum ar fi posibile solutii pentru a scapa de "raul cel mare". Este extraordinar ca "citim" evenimentele, ca invatam sa le intelegem mai bine. La ce folosim insa informatiile? Bunaoara, cu respect, va avansez o tema: faptul ca economia italiana, de exemplu, e in deriva poate insemna ca firmele din Italia sa incerce sa-si caute piete de investitii in Romania? Ori, dimpotriva, diminuarile de capital pot conduce mai degraba la o prudenta excesiva si, deci, mai putin la cautarea de noi piete, fie aceasta si Romania? Ce optiuni au, pana la urma, companiile italiene? 1.diminueaza investitiile 2. cauta noi piete, mai accesibile, si poate mai ieftine ( mana de lucru, etc).3. opresc integral investitiile, functionand pe" avarie". Multumesc. Cu respect, C. Trif
 • -4 (6 voturi)    
  petita (Miercuri, 24 august 2011, 14:19)

  adonis84 [utilizator]

  Unde pot semna petitia impotriva proiectului?
 • +2 (10 voturi)    
  Trebuie sa ne protejam economia (Miercuri, 24 august 2011, 14:23)

  Mirel [anonim]

  Da, bancile centrale nu trebuie sa faca actiuni speculative insa trebuie sa ne protejam de speculatii intarind rezerva nationala. Daca am dubla rezerva de aur a romaniei am putea avea o siguranta in plus ca economia romaneasca nu va fi afectata. De aceea zic ca ar trebui sa inceapa acest proiect cat mai repede ca sa fim safe.
  • +2 (10 voturi)    
   Domnule Basescu deghizat! (Miercuri, 24 august 2011, 15:19)

   AlinN [utilizator] i-a raspuns lui Mirel

   Nu mai tine cu de-aste din anii 90, veniti cu ceva inteligent daca vreti sa furati 100t de aur! Ia explicati-mi matematic cum se dubleaza rezerva de 100t de aur din 100t de la Rosia montana din care statul roman ia 4%? Incep eu calculul: 0.04X100= 4t. Mai sunt 96 de pus. De unde? Luam noi tot aurul si c canadienii fac munca patriotica romaneasca? Hotilor! Huuuuuuu!
 • -2 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 august 2011, 14:31)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 august 2011, 19:24)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +3 (13 voturi)    
  Nu s-a terminat si trebuie sa ne protejam (Miercuri, 24 august 2011, 14:36)

  MihaiToscani1313736671344 [anonim]

  Tocmai! Criza actuala nu s-a terminat si de aceea ar trebui sa ne asiguram ca nu vom mai intra iar intr-o acuta criza economica si sa ne trezim iar cu salariile taiate. De asta si avem nevoie de aceasta rezerva de aur pentru BNR
 • +1 (13 voturi)    
  Astept solutii (Miercuri, 24 august 2011, 14:44)

  Victor [anonim]

  Astept si solutii nu doar vorbe. De bine de rau Basescu a venit cu o solutie. Chiar cu o solutie buna cu care sunt de acrod. Dar restul ce fac? Doar vorbesc... vorbe goale si atat, nimic mai mult. Vorbele nu tin de foame!
  • +1 (1 vot)    
   Foame? (Joi, 25 august 2011, 11:21)

   bors cu miere [utilizator] i-a raspuns lui Victor

   Ce foame? E pamant nelucrat garla !
 • -2 (12 voturi)    
  Nesatui (Miercuri, 24 august 2011, 14:48)

  Morrison [anonim]

  D-le Basescu si altii care nu mai pot de grija aurului de la Rosia Montan, va sfatuiesc sa lasati aceasta bogatie copiilor si nepotilor nostri care vor fi nevoiti sa plateasca datoriile facute de voi. Poate in cateva decenii si tehnologia de exploatare va evolua si nu vom distruge chiar totul in tara asta.
  • 0 (6 voturi)    
   pdl (Miercuri, 24 august 2011, 15:16)

   adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui Morrison

   Nu's indoctrinat... pdl ul este de serviciu pe forum? Nu inteleg de unde atatea minusuri.
 • +1 (9 voturi)    
  Vraja ieftina! (Miercuri, 24 august 2011, 15:14)

  AlinN [utilizator]

  Domnul Basescu ar trebui sa inteleaga ca oamenii nu mai sunt atat de prosti ca atunci cand a furat Flota. Faptul ca a argumentat atat de cusut cu ata alba jefuirea aurului Romaniei, poate insemna fie ca si-a pierdut nasul de animal politic, fie ca este atat de disperat dupa bani incat a devenit agent de publicitate pentru cei care vor sa ne dea din 100tone de aur 4.
 • -2 (8 voturi)    
  Da, avem nevoie (Miercuri, 24 august 2011, 15:27)

  Paul [anonim]

  Eu zic ca avem nevoie de aceasta rezerva strategica. Argumente sunt destule, la fel cum sunt multe argumente si pentru ca acest proiect sa inceapa. Dar nu are rost sa indrug aici argumente. Important este sa inceapa.
 • 0 (2 voturi)    
  Aurul e pentru firme straine nu pentru BNR (Miercuri, 24 august 2011, 16:28)

  anca [anonim]

  E o aiureala tot articolul lui Daianu. se vede ca habar nu are ce scrie in proiectul Rosia Montana. Aurul este exploatat dintr-o zona deja concesionata firmelor straine, deci apartine acestora iar statul ia niste taxe simbolice.
  • -2 (2 voturi)    
   ce nu stie Anca (Miercuri, 24 august 2011, 17:55)

   mary [anonim] i-a raspuns lui anca

   este ca parte din aurul obtinut, o cota se intoarce catre statul roman.

   Redeventa este redeventa, dar rezultatul exploatarii se intoarce si catre statul roman.Conform contract, si vezi ca au fost mai multe discutii in presa legate de cota de aur care ramane statului roman.
 • -3 (3 voturi)    
  interpretare articol... (Miercuri, 24 august 2011, 18:16)

  mary [anonim]

  Imi pare ca semnalul pe care doreste domnul Daianu sa il lanseseze in articol este legat de faptul ca pana la urma BNR-ul decide singur asupra modului in care isi creste/descreste rezerva si mai ales asupra gestionarii rezervei/resurselor.

  Asadar, nu poate sa spuna guvernul, presedintele sau comentatorul unde si ce sa faca BNR-ul.

  Aceste decizii apartin BNR-ul in baza analizelor si propunerilor facute de expertii proprii. PUNCT!


  Celalalt partener implicat in tranzactia imaginara, statul roman, are si el un rol de jucat si poate sa decida singur cum si in ce fel poate beneficia de presupusele cantitati de aur care i-ar reveni de la Rosia Montana.

  Ceea ce mai retin din articolul domnului Daianu este faptul ca, in ipoteza in care se incepe exploatarea de la Rosia Montana statul roman ar avea de castigat.

  Intrebarea este de ce oare exista asa de multi opozanti fata de o exploatare care multumim functioneaza in conditii similare in Europa, de exemplu in Spania, si aduce rezultate bune, oricum ar fi privita, pentru statul care o exploateaza?

  Care va sa zica este utila exploatarea pentru statul roman? DA.

  Mai mult,dl. Daianu prezenta cateva variante prin care statul poate valorifica acest avantaj, inclusiv prin vanzarea catre BNR.

  Este benefica atragerea aurul de la Rosia Montana la BNR?

  BNR decide, si acum chiar nu se stie, depinde de analiza de oportunitate...
 • -2 (2 voturi)    
  Avem nevoie de aur! (Miercuri, 24 august 2011, 20:07)

  andrei [anonim]

  Oameni buni, nu mai fiti asa iresponsabili..Voi nu vedetei contextul economic in care traim? Nu vedeti ca o noua criza economica e pe cale de a incepe...In aceste momebte avem nevoie de acel aur si de alte resurse materiale ca de aer....
 • -2 (2 voturi)    
  Da, categoric! (Miercuri, 24 august 2011, 22:09)

  fane [anonim]

  Oricare polemici ar exista despre subiectul asta, nimenu nu poate nega ca BNR are nevoie de rezerva asta de aur, statul roman de bani, iar localnicii de un loc de munca! Asa ca da, acest proiect trebuie sa inceapa cat de curand!
 • +1 (1 vot)    
  Geniul din Carpaţi (Miercuri, 24 august 2011, 22:19)

  Gica [anonim]

  Voi aţi înţeles ceva? Eu am înţeles că băiatul ăsta este un geniu neînţeles !
 • +1 (1 vot)    
  96% din aur va fi furat de canadieni (Joi, 25 august 2011, 9:20)

  opinescu [anonim]

  restul de 4% va fi impartit pe contracte dubioase de cei de la putere.
  care vor fi in momentul ala. usl, voiculescu, pdl, udmr sau dan diaconescu.
  nici noi nici bnr nu vom vedea nimic din aurul de care se vorbeste.
  poate o portie de mici la urmatoarele alegeri.
  deci multumesc, nu.
  aurul trebuie sa ramana acolo pana cand vom avea politicieni responsabili sau pana va putea fi exploatat fara sa dauneze mediului - ca politicieni responsabili nu vor aparea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by