Presedintele bancii centrale americane Federal Reserve a cerut vineri autoritatilor politice de la Washington sa ia masuri suplimentare de relansare bugetara, pentru a sustine eforturile institutiei pe care o conduce pentru alimentarea cresterii economice, intr-un discurs care a dezamagitbursele, relateaza AFP.

Presedintele Fed, Ben BernankeFoto: Agerpres

"Fed va face tot ce este posibil pentru a ajuta la regasirea ratelor de crestere si de angajare ridicate intr-un mediu de stabilitate a preturilor", a declarat Bernanke, intr-un discurs sustinut la Jackson Hole, in muntii din Wyoming (vestul SUA).

"Totusi, marea parte a masurilor de politice economica pentru sustinerea cresterii pe termen lung sunt de un resort exterior celui al bancii", a adaugat acesta.

In acest discurs, foarte asteptat de piete si de investitori, Bernanke nu a deschis calea unei noi relaxari cantitative, asa cum multi o sperau.

Cu toate acestea, el nu a exclus aceasta posibilitate, indicand ca reuniunea ordinara a Comitetului de politica minetara al FED, din 20 septembrie, va fi prelungita cu o zi, pentru a permite o "discutie mai completa" asupra politicilor urmatoare.

In conditiile in care economica americana pare sa se impotmoleasca, el a apreciat ca "bazele cresterii" exista in continuare in Statele Unite, in ciuda persistentei riscurilor care apasa asupra economiei, si a adaugat ca majorarea PIB-ului "ar urma sa se amelioreze" in semestrul II.

Ben Bernanke a declarat ca are incredere in capacitatea europenilor de a-si rezolva problemele datoriilor publice.

"Am incredere in faptul ca colegii europeni sunt deplin constienti de miza jocului in ceea ce priveste problemele dificile pe care le au in fata si ca, in timp, vor adopta toate masurile necesare pentru a le regla eficient si in totalitate", a continuat el.

Discursul lui Bernanke a dezamagit bursa din New York, care isi adancea pierderile: in jurul orei 14,10 GMT, indicele Dow Jones pierdea 1,86%.

Vom reveni cu amanunte