Cancelarul social-democrat al Austriei, Werner Faymann, s-a pronuntat pentru crearea unui "impozit asupra bogatilor incepand cu un venit anual de un milion de euro", pentru a repartiza de o maniera mai justa consecintele crizei financiare, relateaza AFP.

Intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Osterreich, cancelarul a precizat ca isi doreste sa promoveze si o reforma fiscala in beneficiul clasei medii: "Cei care castiga intre 2.000 si 4.000 de euro ar trebui sa aiba un impozit net mai mic".

Partenerii din coalitia de guvernare stanga-dreapta aflata la putere in Austria au respins insa propunerea, vice-cancelarul, ministru al Afacerilor externe si presedinte al Partidului Popular (OVP, democrat-crestin), Michael Spindelegger, replicand ca un impozit asupra bogatilor este "inimaginabil".

In Austria nu exista un impozit asupra averii.

In cadrul ultimelor zile, numeroase organizatii ale Partidului Social Democrat (SPO) au cerut organizarea unui referendum pentru crearea unui impozit asupra averii.

Aceasta dezbatere se afla in centrul agendei publice din toata lumea, de la inceputul crizei financiare si a crizei datoriilor publice din Europa. In Franta, guvernul conservator a anuntat recent introducerea unui impozit asupra veniturilor ridicate.

In cadrul acestei dezbateri, mai multe persoane "ultra-bogate", in special americani si francezi, si-au anuntat sustinerea pentru impozitarea marilor averi, la initiativa miliardarului american Warren Buffett, care a spus ca doreste sa plateasca un impozit mai mare, dupa dupa ce s-a declarat scandalizat de faptul ca procentul de impozitare care ii este perceput este mai mic decat cel perceput secretarei sale.