Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania, suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon

Romania nu mai poate vinde cetificate verzi, a decis Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto. Tara noastra a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pana cand isi va rezolva "neconformitatile identificate". In acest timp, statul poate pierde cateva sute de milioane de euro. Anuntul vine dupa ce autoritatile de la Bucuresti, ar fi introdus in 2010 date incorecte sau insuficiente in Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera - document trimis mai apoi la o comisie internationala, pentru analiza. In replica, Ministerul Mediului a tansmis ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de gaze cu efect de sera. In urma acestui scandal seful Agentiei natiuonale pentru Protectia Mediului, Jozsef Nagy, a anuntat ca isi va da demisia din functie. Ministrul de resort Laslo Borbely a subliniat ca Romania se afla intr-o situatie delicata in problema 'certificatelor verzi' deoarece intre anii 2007-2010 nu s-a facut nimic in aceasta privinta. Suspendarea se va putea ridica dupa finalizarea studiilor, in luna decembrie", a declarat ministrul Mediului.

Economia mondiala se confrunta cu riscuri "in crestere". Dezvoltarile din aceasta vara au indicat ca suntem intr-o noua faza periculoasa - Christine Lagarde, seful FMI

Economia mondiala se confrunta cu riscuri "in crestere" si "optiunile de masuri" de sustinere sunt "mai reduse decat inainte", a declarat sambata directorul general a Fondului Monetar International, Christine Lagarde. "Dezvoltarile din aceasta vara au indicat ca suntem intr-o noua faza periculoasa", a spus aceasta. "Miza este clara, riscam sa vedem fragila relansare ca deraiaza. Asa ca trebuie sa actionam acum", a avertizat sefa FMI. Lagarde a asigurat insa ca raman solutii si ca actiunile de maniera hotarata "vor ajuta la disiparea indoielilor". In Europa, tarile trebuie sa-si rezolve problemele de indatorare si bancile "au nevoie de o recapitalizare urgenta". In Statele Unite, responsabilii politici trebuie sa "gaseasca justul echilibru" intre reducerea datoriei si sustinerea cresterii iar problemele legate de sectorul imobiliare, precum confiscarile sau preturile in scadere ale caselor trebuie reglate. Declaratiile au avut loc la Jackson Hole, in vestul Statelor Unite, cu ocazia seminarului international de politica monetara organizat de banca centrala americana, Federal Reserve.

Europa va depasi criza datoriilor suverane in doi sau trei ani. Situatia Zonei Euro e mai buna decat a SUA - oficial european

Europa va depasi criza datoriilor suverane in doi sau trei ani. Asta sustine seful Fondului European de Stabilitate Financiara, Klaus Regling. Intr-un interviu pentru revista Spiegel economistul declara ca in toate tarile Zonei Euro, fundamentele se imbunatatesc. Statele au inceput sa-si puna ordine in sistemele financiare si deja cateva dintre cele care au fost mai afectate, cum este exemplul Irlandei, sunt in curs de a se repune pe picioare, a comentat expertul. Klaus Regling crede ca in acest moment situatia Zonei Euro este mult mai buna fata de cea din Statele Unite ale Americii, pentru simplu motiv ca deficitul SUA este de trei ori mai mare decat cel european. Fondul de Stabilitate financiara este corespondentul Fondului Monetar International la nivelul Uniunii Europene, si a fost creat anul trecut pentru a ajuta tarile care se confrunta cu dificultati financiare.

Eurobank si Alpha Bank vor fuziona, pentru a face fata crizei din Grecia

Doua banci grecesti, care sunt reprezentate si in Romania, se vor uni pentru a face fata crizei. Este vorba despre EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia. Acestea au pus la punct un acord de fuziune pentru a trece impreuna peste criza severa a datoriilor de stat si peste recesiune, au declarat surse bancare pentru agentia Reuters. Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca printr-o subsidiara cu acelasi nume. Cele doua grupuri elene detin impreuna peste 9% din activele sistemului bancar din Romania. Acordul creaza cea mai mare banca din Europa de Sud-Est dupa active si ajuta cele doua companii sa evite intrarea in mecanismul guvernamental de sprijin. In plus, miscarea va crea agitatie in sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzactii in curand, considera analistii.