Finlanda a propus ca activele de stat ale Greciei sa fie transferate unei companii cu sediul in Luxemburg si pastrate ca garantie pentru noile imprumuturi acordate Atenei, se arata intr-un document obtinut de Reuters.

Planul prezinta cerintele Finlandei cu privire la garantiile acordate pentru noul ajutor financiar de urgenta acordat Greciei. In cazul in care aceste cerinte nu sunt luate in considerare, Finlanda ar putea renunta sa mai acorde sprijin financiar Greciei, ceea ce ar provoca haos pe pietele financiare.

Desi mic, sprijinul financiar acordat de Finlanda este important deoarece aceasta tara beneficiaza de rating "AAA", iar acest lucru confera greutate celui de-al doilea pachet de sprijin fianciar, in valoare de 109 milioane de euro.

Cererile pentru garantii din partea autoritatilor de la Helsinki au dus la cereri similare din partea Austriei, Olandei, Sloveniei si Slovaciei, care ameninta sa incercarile zonei euro de a salva Grecia de la faliemnt.

In document, autoritatile finlandeze arata modul in care agentia de privatizare din Grecia ar autoriza transferul activelor catre un holding din Luxemburg, care ar putea fi utilizate ca garantii pentru sumele oferita guvernului elen. Agentia de privatizare va detine toate actiunile companiei din Luxemburg, insa aceste titluri vor fi pastrate in custodie de catre un tert.

O astfel de masura ar fi probabil controversata in Grecia, al carei guvern a respins ferm sugestiile referitoare la oferirea de teren sau actiuni la companiile de stat ca garantii pentru imprumuturi.

O astfel de propunere va duce la predarea controlului activelor de state ale Greciei catre o agentie straina, ceea ce va limita autonomia Atenei in gestionarea finantelor si privatizarea activelor de stat.