Redeventa pentru aur, platina si argint ar putea creste de la 4% la 6% din valoarea productiei, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care aduce modificari Codului Fiscal, citat de Mediafax. Redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase.

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani.

Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Presedintele Traian Basescu a declarat in data de 18 august, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor". El a adaugat ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

Presedintele statului a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. "Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nu e nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei... Nu trebuie sa dea niciun aviz, suntem inca stat suveran", a adaugat Traian Basescu.

Ulterior, in data de 22 august, Traian Basescu a declarat, la TVR, ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, pentru ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor. "Incertitudinea viitorului obliga orice stat care isi poate consolida rezervele si cred ca din exploatare ar trebui sa ridicam rezerva la cel putin 200 tone aur in urmatorii ani, pentru ca vedeti cat sunt de volatile monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa-mi pun tara in siguranta, de aceea cred ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa", a spus Basescu.

Totodata, el a anuntat ca in Romania vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, care vor fi gestionate de companii romanesti.