National Bank of Greece (BNG), cea mai mare banca a tarii, a anuntat marti o pierdere neta de 1,31 miliarde de euro in primul semestru al anului, din cauza unui enorm provizion destinat acoperirii pierderilor estimate in operatiunea de schimb a obligatiunilor guvernamentale, relateaza AFP.

BNG a constituit un provizion de 1,645 miliarde de euro pentru a acoperi pierderile pe care se pregateste sa le suporte din obligatiunile suverane grecesti pe care le detine, in cadrul operatiunii internationale de salvare a tarii, decisa la summitul de la Bruxelles din 21 iulie.

Fara acest provizion, banca ar fi inregistrat un profit net de 29 de milioane de euro in primul trimestru, fata de un profit de 146 milioane inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Suma totala a obligatiunilor suverane grecesti detinute de BNG, susceptibile de a fi incluse in programul de restructurare a datoriei publice a tarii, se ridica la 9 miliarde de euro.

Bancile si asiguratorii privati detinatori de titluri emise de statul grec, supraindatorat si deficitar, au acceptat in summitul din 21 iulie sa piarda 21% din sumele investite pentru a reduce datoria publica a acestei tari, care s-a aflat de doua ori in pragul falimentului.