Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Redeventa pentru aur, platina si argint ar putea creste de la 4% la 6%

Redeventa pentru aur, platina si argint ar putea creste de la 4 la 6% din valoarea productiei, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor. Proiectul, citat de Mediafax, aduce modificari Codului Fiscal. Redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase. Ministerul Finantelor estimeaza ca majorarea redeventelor va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de peste un miliard de lei pentru urmatorii patru ani. Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation. Zacamantul de aici este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Umbrarescu incheie un nou contract cu statul: 138 milioane de lei, fara TVA, pentru modernizarea drumului intre Baldana si Sinaia

O companie detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu incheie un nou contract cu statul, pentru modernizarea drumului Baldana - Sinaia. Este vorba despre un contract in valoare de 138 de milioane de lei, fara TVA, finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a semnat contractul de executie si proiectare pentru modernizarea a circa 100 de kilometri din DN 71. Acesta a fost castigat de asocierea SC Spedition UMB- SC Consitrans- SC Iptana SA. Proiectarea va dura 2 luni, executia 10 luni, iar perioada de garantie va fi de 10 ani. Grupul Spedition UMB este detinut de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". Firmele lui Umbrarescu au castigat recent si licitatia organizata pentru lucrarile de pe primul lot din tronsonul de autostrada Timisoara-Lugoj. Tot firmele sale se ocupa si de lucrarile la tronsonul de autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti, lucrari care sunt in mare intarziere. Dupa o amenintare de reziliere a contractului din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri, Umbrarescu s-a angajat sa finalizeze tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti pana pe 15 decembrie 2011 fara sa mai ceara bani in plus. De asemenea, Spedition UMB se va ocupa de reabilitarea drumurilor judetene din Suceava si Botosani, in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii.

Consiliul Standardelor Internationale de Contabilitate critica modul in care bancile europene si-au calculat expunerea pe Grecia

Consiliul Standardelor Internationale de Contabilitate critica modul in care bancile europene si-au calculat expunerea pe Grecia. Unele institutii financiare europene ar fi trebuit sa isi asume pierderi mai mari din detinerile de obligatiuni guvernamentale grecesti la ultimele raportari financiare, se arata intr-o scrisoare a Consiliului remisa Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare. Liderii europeni au convenit in iulie, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si Fondul Monetar International vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde de euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme. Potrivit Reuters, in raportarile financiare pe al doilea trimestru, pierderile din restructurarea datoriilor Greciei detinute de catre institutiile financiare s-au ridicat la 3 miliarde de euro.