Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Compania chineza Sinohydro vrea sa participe la constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti

Compania chineza Sinohydro vrea sa participe la constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit joi cu reprezentantii companiei chineze, in conditiile in care aceastia si-au manifestat interesul fata de unele proiecte energetice romanesti. Ariton crede ca intalnirea reprezinta un prim efect al vizitei guvernamentale in China. Compania chineza s-a aratat interesata de realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti si de retehnologizarea hidrocentralei Bicaz. Investitiile urmeaza sa fie realizate in parteneriate public-private. "Sunt convins ca interesul manifestat astazi de compania Sinohydro pentru a investi in Romania este real si se va concretiza in perioada urmatoare", a declarat ministrul Economiei. Sinohydro este o retea de companii de stat din China, cu domenii de activitate in constructia hidroenergetica. Compania a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrala din lume, cu o putere instalata de 18.400 MW. Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti va fi finalizata in semestrul al doilea din 2019. Pana in ianuarie anul viitor, vor fi cautati investitori dispusi sa realizeze un parteneriat public-privat cu statul roman. Hidroelectrica va fi actionar majoritar cu 51% din actiuni venind cu aport in natura prin activele existente si cu aport in numerar. Investitorul privat va contribui cu pana la 49% din capitalul social numai prin finantare directa.

Ministerul Transporturilor vrea sa finalizeze in 2011 investitii de peste 20 de miliarde de lei

Ministerul Transporturilor vrea sa finalizeze anul acesta investitii de peste 20 de miliarde de lei. La acestea se adauga investitii de aproape 50 de miliarde de lei demarate dupa 1 ianuarie 2009 si care se vor incheia la finele anului acesta. In perioada 2009-2010 au fost finalizate proiecte de 25 miliarde de lei. Pe listele Ministerului Transporturilor, ponderea cea mai mare o au proiectele din domeniul rutier. Pe listele de anul acesta sunt cuprinse atat proiecte cu finantare de la bugetul de stat, cat si din fonduri nerambursabile si rambursabile. Pe lista obiectivelor cu termen de finalizare in 2011, se afla proiecte cu finantare de la buget in valoare de 13 miliarde lei. Cei mai multi bani se cheltuiesc pe reparatii si constructii de poduri.

FMI estimeaza ca bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro

Fondul Monetar International estimeaza ca bancile europene ar putea avea nevoie de capital de 200 miliarde de euro. Este vorba despre sume suplimentare, ca urmare a pierderilor cauzate de expunerea pe datoriile de stat, potrivit unor surse europene citate de Reuters. Publicatia Financial Times scrie ca oficialii europeni au reactionat vehement, precizand ca analiza FMI induce in eroare. "Viziunea FMI este deformata", a declarat ministrul spaniol de Finante, adaugand ca Fondul a gresit cand a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni germane, al caror pret a crescut. Asociatiile bancare din Germania arata ca nu exista nicio dovada care sa sustina datele FMI. Directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a fost criticata de politicienii europeni in aceasta saptamana, dupa ce a declarat ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizari.

Economia Elvetiei a crescut cu 0,4% in al doilea trimestru, afectata de aprecierea puternica a francului

Economia Elvetiei a crescut in cel de-al doilea trimestru cu 0,4% comparativ cu primele trei luni ale anului. Aceasta este cea mai slaba evolutie din 2009 si pana in prezent. Analistii estimeaza ca avansul economic va continua sa se tempereze si in cel de-al treilea trimestru al acestui an, in conditiile in care aprecierea substantiala a francului a afectat exporturile, aflate deja sub presiune din cauza incetinirii economiei globale. Datele Secretariatului de Stat pentru Economie arata ca Produsul Intern Brut al Elvetiei a crescut cu 2,3% fata de perioada similara a anului trecut. Francul elvetian s-a apreciat cu peste 6% fata de euro in al doilea trimestru si cu inca 16% in iulie si august.