De mai bine de doi ani deja Samsung incearca sa lanseze cu succes pe piata un produs hibrid care sa aiba aceleasi specificatii ca un telefon inteligent si o camera digitala compacta. Pana acum, struto-camilele lansate de Samsung nu au prins la public, mare parte pentru ca nu erau altceva decat camere compacte mediocre, mari si greoaie, la care producatorul coreean atasa un ecran si functionalitati de telefon. Anul acesta insa, Samsung a lansat un telefon inteligent la care a atasat un obiectiv si functionalitati de camera digitala. Diferenta e subtila, dar este cea care face totul in cazul de fata.

NOTA DE INCEPUT - Detalii despre modul de review

Am ales sa numim noul Samsung Galaxy K Zoom drept un hibrid telefon-camera compacta pentru ca, in continuare, este singura linie de pe piata care ofera functii si specificatii autentice de camera tip point-and-shoot. Sunt si alte telefoane pe piata cu camere foarte bune si care ofera functionalitati de zoom, insa nici unul nu ofera marire optica, ci doar procesare software pe un senzor cu foarte multi megapixeli (Nokia 808 PureView, Lumia 1020 etc).

Galaxy Camera (2012), S4 Zoom (2013) si K Zoom (2014)

Galaxy Camera (2012), S4 Zoom (2013) si K Zoom (2014)

Foto: Colaj foto

Samsung Galaxy K Zoom a fost testat de HotNews.ro timp de 18 zile, atat in Romania, cat si in strainatate in Statele Unite. Mentionam acest aspect pentru ca in unele perioade am folosit mai putin telefonul pentru functia sa de telefon sau pentru internetul mobil. Cu toate acestea, in general, telefonul nu a fost crutat in ceea ce priveste consumul de baterie, iar in analiza autonomiei am luat in calcul si rezultatele din timpul petrecut in romania cand am folosit si reteaua 4G din Bucuresti.

Telefonul testat a fost folosit ca telefon principal, pe numarul personal. Modelul din test ne-a fost pus la dispozitie de catre The Practice PR.

HARDWARE

La componenta hardware si specificatii, Galaxy K Zoom se apropie foarte mult de varf, nu doar in gama Samsung, ci si fata de restul ofertei de telefoane de pe piata. In general specificatiile, pe hartie, indica un telefon din gama de sus, cu putine compromisuri.

Specificatiile Samsung Galaxy K Zoom:

  • Procesor: Exynos 5260 HexaCore (Quad-core 1.3 GHz Cortex A7 & dual-core 1.7 GHz Cortex A15)
  • GPU: Mali-T624
  • Ecran: Super AMOLED, 4,8 inci / 720 x 1280 pixels (~306 ppi pixel density)
  • RAM: 2 GB de memorie RAM
  • Stocare: 8 GB de memorie interna cu slot de card MicroSD pana la 64 GB
  • Baterie: 2.430 mAh Li-Ion (interschimbabila)
  • Camera foto principala: 20,7 MP (5248 х 3936 pixeli), Stabilizata optic (OIS), Zoom optic 10X (24-240mm), Flash Xenon & LED, inregistrare video Full HD (60 fps)
  • Camera foto frontala: 2 MP
  • Conectivitate: 3G/4G, Bluetooth 4.0 LE, NFC si Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Dimensiuni: 137.5 x 70.8 x 16.6 mm (grosimea in cel mai gros punct)
  • Greutate:  200 g
  • Senzori: accelerometru, giroscop, proximitate, busola

Plusuri:

+ Procesorul este unul foarte competent si eficient

+ Dimensiunile, pentru un astfel de telefon sunt, in sfarsit, tolerabile

+ Sistem de Stabilizare Optica (OIS) pentru camera

Minusuri:

- Ne-ar fi placut sa vedem mai multe capacitate de stocare din start, macar 16 GB

- Ne-ar fi placut sa vedem aceeasi protectie de apa/praf ca si pe fratele Glaxy S5

- Camera frontala ar fi putut fi mai buna, cu un senzor cu rezolutie mai mare

- Ecranul si rezolutia sa trag telefonul in jos, mai degraba in zona mid-range

- Un singur difuzor, amplasat pe spate

- lipsa unui led de notificari

ECRAN

Ecranul de pe K Zoom

Ecranul de pe K Zoom

Foto: Hotnews

Samsung K Zoom vine cu un ecran cu o diagonala de 4,8 inci, de tipul Super Amoled HD 720 x 1280 pixels (~306 ppi ). Aici se impunse sa impartim discutia in doua parti: diagonala si rezolutia&calitatea.

Ca diagonala, consideram ca Samsung a ales bine. Orice dimensiune peste acesti 4,8 inci ar fi insemnat o solutie nepractica, iar folosirea telefonul cu o singura mana - avand in vedere dimensiunile sale, in special grosimea - ar fi fost exclusa. Diagonala de 4,8 inci ar trebui sa multumeasca pe toata lumea, destul de redusa incat sa poata fi folosita si de maini normale, dar destul de mare incat sa ofere o suprafata buna pentru consum multimedia.

In ceea ce priveste rezolutia ecranului de 4,8 inci, cei 720 X 1280 de pixeli (aproximativ 306 pixeli per inci) nu impresioneaza cu nimic, dimpotriva, ar putea sa-i sperie pe unii mai obisnuiti cu rezolutiile Full HD de pe actualele varfuri de gama din piata. Cu toate acestea, ecranul Amoled - o tehnologie pe care noi nu am indragit-o mult timp, primul astfel de ecran care ne-a placut a venit cu Galaxy S5 - are toate calitatile unui varf de gama. In general, chiar daca vorbim de culori putin suprasaturate, ecranul a fost placut la vedere, iar rezolutia mai mica nu a deranjat precum la alte modele. Ba chiar privit din unghi extrem, ecranul de pe K Zoom a parut mai clar decat cel de pe GS5, acolo unde am observat mici reflexii colorate.

Totusi, ca aproape orice alt ecran de tip Amoled, in lumina puternica directa display-ul abia daca se mai distinge. Totusi, am constatat cu bucurie ca setarile de auto brightness functioneaza destul de ok si luminozitatea nu este redusa mai mult decat e cazul precum la alte modele.

Ca o concluzie, pentru cine vine de pe un ecran cu super-rezolutie si densitate, ecranul de pe K Zoom va fi un pas inapoi, insa nu unul foarte mare. Pentru cei care vin de pe un ecran mai mic sau echivalent ca densitate, display-ul de pe K Zoom va fi mai mult decat acceptabil.

Plusuri:

+ dimensiune fizica este intr-o zona perfecta pentru un astfel de aparat

+ imagini clare si culori placute, desi inca poate prea saturate

Minusuri:

- destul de greu de vazut atunci cand soarele bate direct

- rezolutia ecranului si densitatea nu sunt la nivel cu cele de pe varfurile de gama din piata

DESIGN & ERGONOMIE

Samsung K Zoom in palma

Samsung K Zoom in palma

Foto: Hotnews

Seria de telefoane-camera Samsung "Zoom" e acum, practic, la a treia generatie, insa incercarile trecute nu au avut prea mult succes (Galaxy Camera in 2012 si S4 Zoom in 2013) . Desi pentru idee Samsung primea mereu aprecieri, implementarea conceptului de hibrid camera/telefon a fost cea care a tras in jos seria, in special dinc auza dimensiunilor aparatului sau a diverselor compromisuri.

Primele doua generatii au insemnat ambele doua telefoane foarte mari, ne-ergonomice. In general primele doua modele din seria "Zoom" au fost mai degraba camere mediocre de tip point-and-shoot la care se atasa un ecran si functionalitati de smartphone.

Acum, pentru prima data, dupa ce a reusit sa umble serios la design, Samsung a lansat un smartphone serios de care a atasat un obiectiv si functionalitati de camera de tip point-and-shoot. Diferenta e subtila, dar este cea care face totul in cazul de fata.

Galaxy K Zoom imprumuta foarte multe elemente de design de la fratele sau Galaxy S5. Asta inseamna ca are si lucruri bune, si rele. Nu putem trece cu vederea senzatia de telefon ieftin, aceeasi pe care am simtit-o si la SGS5, un telefon dintr-un plastic nu prea grozav, care scartaie la propriu atunci cand il tii mai puternic in mana.

Totusi, avand in vedere dimensiunile sale, materialul de pe spate ii da destula priza, iar butoanele sunt usor de dibuit si de apasat.

Cel mai important aspect al design-ului noului K Zoom este dat de dimensiunile sale impresionante, in special grosimea si diferenta de grosime intre corpul telefonului si zona camerei.

Comparativ - K Zoom fata de un telefon normal

Comparativ - K Zoom fata de un telefon normal

Foto: Hotnews

La inceput, cand tii in mana K Zoom iti zici ca nu ai putea niciodata sa te obisnuiesti cu dimensiunile sale generoase. Dupa cateva zeci de minute parca incepi sa nu mai simti acceasi diferenta drastica, iar peste cateva zile parca nici n-ar fi existat vreo problema. Dupa doua saptamani, cand te intorci la un telefon "normal", realizezi cat de usor te-ai putut obisnui cu un astfel de mic "monstru" in mana.

Din start trebuie spus ca, la fel ca si trecerea de la un telefon cu ecran mic la unul cu ecran mare, trecerea la K Zoom implica si o schimbare a modului in care tii un smartphone in mana, lasand degetele sa cuprinda partea mai de jos a spatelui, iar zona rotunda a camerei sa ramana in partea de sus, peste degete. La prima incercare ai crede ca telefonul nu va sta in echilibru, insa, surprinzator, Samsung a facut noul K Zoom astfel incat sa stea perfect in echilibru in palma.

Da, pe o masa noul K Zoom nu va putea fi operat prea usor la orizontala, insa nici nu "joaca" chiar asa usor.

Spatele din plastic-cauciucat se simte destul de bine in mana, are aderenta si, mai mult, aproape ca nu lasa se sa vada nici o amprenta. Telefonul chiar se simte bine in mana si dispune de marele avantaj ca daca apar probleme la carcasa spate (ex: zgarieturi), aceasta poate fi inlocuita foarte usor.

Plusuri:

+ In ciuda dimensiunilor sale, K Zoom pare perfect echilibrat incat sa stea bine in palma

+ Spatele cauciucat si texturat prezinta o priza buna si nu prinde nici o amprenta

+ carcasa spate detasabila rezolva usor problema zgarieturilor acumulate in timp

+ telefonul ramane in zona manevrarii cu o singura mana

Minusuri:

- designul pare ieftin, iar calitatea materialelor lasa de dorit

- telefonul scartaie la propriu atunci cand este tinut sau strans in mana

Fotogaleria de mai jos, cu ipostaze care infatiseaza noul K Zoom, poate fi vizualizata si de pe mobil, accesand urmatorul link.

SOFTWARE

In materie de Software, noul K Zoom aproape ca nu se diferentiaza deloc de Samsung Galaxy S5. Inafara de cateva elemente software-hardware precum cititorul de amprente sau de puls, ambele nefiind prezente pe K Zoom, experienta este aproape acceasi.

Din acest motiv, am putea realua practic aceleasi randuri pe care le-am scris la capitolul "Software" la review-ul nostru detaliat cu Samsung Galaxy S5.

Ca sa nu o lungim, K Zoom vine cu Android 4.4.2 si cu TouchWizz peste, iar interfata impusa de Samsung peste sistemul de operare mereu pare a fi un fel de hit-and-miss. Da, are unele functii in plus sau ofera diferite metode de personalizare, dar are si elemente care ingreuneaza sistemul, elemente care sunt inutile sau altele care sunt nepractice (modul de a face si de a sterge foldere, spre exemplu).

Ca o nota, fata de experienta noastra cu TouchWizz pe Galaxy S5, pe K Zoom am intalnit mult mai putine erori sau probleme, iar momentele in care telefonul parea ca se "agata" sau ca diversele tranzitii sacadeaza au fost mai putine.

Plusuri:

+ sistemul pare mai cizelat pe alocuri fata de variantele de TouchWiz anterioare

+ in general sistemul se misca bine, fara agatari sau sacadari evidente

Minusuri:

- interfata TouchWiz ramane una greoaie, aglomerata pe alocuri si cu multe functii care nu sunt cu adevarat utile

- "My Magazine" este o aplicatie aproape nefrecventabila si care ocupa un spatiu in plus intre ecranele de baza (poate fi dezactivata, totusi)

FOTO

Camera de pe K Zoom

Camera de pe K Zoom

Foto: Hotnews

K Zoom vine cu un senzor nou de 20,7 MegaPixeli care masoara 1/2.3 inci, asemanator cu ce gasim intr-o camera compact, dar mult mai mare decat ce gasim pe un telefon obisnuit.

Zoom-ul optic este de 10X, echivalentul de la 24 mm pana la 240 mm (Zoom-ul digital merge pana la 20X). Apertura variaza de la f/3.1 la f/6.3, iar valorile ISO acopera plaja de la 100 la 3200.

Sistemul beneficiaza si de un sistem de stabilizare optica a imaginii care in general isi face treaba destul de bine.

Noul K Zoom reuseste sa capteze in general fotografii foarte bune, insa rezultatele trebuie sa le privim in context. Fotografiile captate sunt bune spre foarte bune daca este sa le comparam cu ce pot produce camerele de pe telefoane din ziua de azi.

Daca ar fi sa comparam cu rezultatele unor camere compacte, atunci poate imaginile captate de K Zoom nu mai ies asa in evidenta. In nici un caz nu putem spune ca sunt rele, comparativ, insa exista destul camere compacte la ora actuala care pot produce rezultate mai bune.

O poza pe timp de zi cu K Zoom

O poza pe timp de zi cu K Zoom

Foto: Hotnews

Totusi, vom continua sa privim rezultatele oferite de K Zoom din perspectiva unei camere de telefon.

Astfel, in conditii bune si foarte bune de lumina, K Zoom produce si capteaza niste imagini foarte bune.

Culorile sunt suficient de vii incat sa nu para prea suprasaturate, nivelul de detaliu este mai mult decat multumitor (desi in varianta de captare 16:9 rezolutia se micsoreaza la 16 MP), iar plaja de expunere este destul de echilibrata.

Autofocusul camerei reuseste sa tina pasul cu schimbarile de cadru intr-un mod decent, insa nu ne-a dat pe spate timpul necesar pentru focus, unul simtitor mai mare fata de ce ofera alte telefoane de pe piata, inclusiv Galaxy S5.

Per total, pe timp de zi sau de lumina suficienta, este clar ca rezultatele camerei de pe K Zoom pot sta perfect alturi de imaginile captate de camere dedicate.

Ce ne-a dezamagit, intr-o oarecare masura, au fost rezultatele pe timp de noapte. In general in conditii de noapte pozele au iesit ok, poate bune, insa nu mai mult. Pe strazile luminate ale orasului, multe din culori ies estompate, iar mare parte din detalii se pierd.

Sa nu ne intelegem gresit, fata de majoritatea telefoanelor existente pe piata, pozele pe timp de noapte captate de K Zoom sunt superioare, insa parca nu la o distanta asa de mare cum ne-am fi asteptat. (despre zoom si despre rapiditatea camerei, mai jos)

De remarcat blitul cu care vine K Zoom, un modul dual LED-Xenon, care isi face treaba mai mult decat decent, ba chiar foarte bine in anumite momente.

HDR

HDR cu K Zoom

HDR cu K Zoom

Foto: Hotnews

O apreciere in plus trebuie s-o acordam modului HDR care ofera niste rezultate foarte bune. In general, fotografiile HDR pe telefoanele mobile sunt pline de nuante exagerate si contraste ne-naturale, insa in cazul K Zoom pozele HDR au iesit foarte echilibrate. In plus, si timpul de realizare nu este unul suparator de mare.

Plusuri:

+ fotografii foarte bune in conditii de lumina ok si imagini bune in conditii de noapte

+ nivel bun al colorilor si al detaliilor, expunere echilibrata

+ fotografiile HDR sunt foarte bune

Minusuri:

- pe lumina slaba, fotografiile tind sa piarda din detaliu si culori

- autofocusul o mai ia razna uneori

Galeria foto de mai jos poate fi vizualizata si de pe mobil accesand linkul urmator.

Galeria de mai jos, cu fotografii susprinse pe timp de noapte, poate fi accesata pe mobil la linkul urmator.

VIDEO

In ceea ce priveste capacitatile video ale noului K Zoom, in general lucrurile stau bine, chiar foarte bine. Este exact ca la fotografii. In conditii de lumina buna, filmarile sunt poate dintre cele mai bune captate de un telefon mobil. In general sistemul de stabilizare optica (OIS) isi face simtita prezenta, insa uneori am avut impresia ca se putea mult mai bine.

Strazile din New York, noaptea (realizat cu K Zoom)

Strazile din New York, noaptea (realizat cu K Zoom)

Foto: Hotnews

De apreciat posibilitatea filmarii la 60 de cadre pe secunde la rezolutie Full HD, o functie ideala pentru a realiza cadre de slow-motion ulterior.

Daca este sa reducem lumina in cadru, atunci filmarile - in mod evident - vor incepe sa piarda din calitate, iar rata de cadre (framerate-ul) incepe sa scada simtitor. Problematic este ca si autofocusul incepe sa o ia razna si de multe ori nu reuseste sa faca fata.

In orice caz, filmarile de pe K Zoom ar putea fi incluse lejer in topul celor mai bune realizate cu un smartphone, daca nu chiar direct pe locul 1.

Plusuri:

+ pe timp de zi, imaginile filmate ies foarte bune

+ filmarile FULL HD la 60 fps

+ OIS-ul ajuta mult

Minusuri:

- pe lumina slaba, filmarile sufera, uneori pronuntat, iar framerate-ul scade simtitor

- audio captat nu este chiar cel mai bun captat pe un telefon mobil

ZOOM

Zoom-ul optic de pana la 10X face diferenta

Zoom-ul optic de pana la 10X face diferenta

Foto: Hotnews

Am ales sa tratam aspectul "ZOOM" al telefonului-camera separat pentru ca, de departe, este cel mai important element al componentei "FOTO&VIDEO". Oricate mici scapari putem gasi la camera foto sau video, la imaginile captate, la rezultatele mai slabe pe lumina putina, toate palesc cand punem in contra-balanta capacitatea de zoom optic pana la 10X.

Dupa ce ai petrecut ani de zile fotografiind cu telefonul mobil fara zoom, abia cand pui mana pe K Zoom si incepi sa-i folosesti camera realizezi cat de folositor este zoom-ul. Dupa doua saptamani de fotografiat cu K Zoom, cand te intorci la vechiul telefon, realizezi si mai tare cat de mult iti lipseste functia.

Pana unde merge zoom-ul noului K Zoom

Pana unde merge zoom-ul noului K Zoom

Foto: Hotnews

In general, rezultatele la diferite magnificatii sunt foarte bune, chiar daca nivelul de detalii scade putin odata cu cresterea zoom-ului, insa niciodata suparator de mult. Focusul se va face mai greu la 10X decat la 1X, mai ales in conditii de noapte, insa e ceva ce putem trece cu vederea destul de usor.

Poate nu are rost sa lungim vorba prea mult. Lasam pozele si colajele de mai jos sa vorbeasca de la sine despre capacitatea de marire a noului telefon.

Plusuri:

+ functia zoom in sine este poate cel mai mare plus pentru telefon :)

+ functioneaza intocmai ca la o camera compacta, nici o surpriza deci

+ detaliile se pastreaza, iar stabilizarea optica ajuta

Minusuri:

- la magnificatie maxima, detaliile se pierd putin, iar focusul se face putin mai greu

Galeria de mai jos, cu fotografii comparative cu zoom si fara zoom, poate fi accesata pe mobil la linkul urmator:

EXPERIENTA FOTO&VIDEO

Tratam intr-un capitol separat experienta folosirii camerei foto si video, pentru a nu amesteca problemele sau lucrurile bune ce tin de software si hardware cu calitatea sau neajunsurile camerei.

In general, experienta multimedia pe K Zoom se aseamana mult cu ce poate gasi utilizatorul pe Galaxy S5 (in detaliu aici, in review-ul HotNews.ro cu Galaxy S5). Nu voi repeta ce am scris acolo, ci voi incerca sa tratez in randurile ce urmeaza doar acele aspecte specifice K Zoom.

Butoanele de pe laterala noului K Zoom

Butoanele de pe laterala noului K Zoom

Foto: Hotnews

Din start trebuie spus ca in toata perioada in care am folosit telefonul, ne-a frustrat in permanenta un lucru: lipsa unui sistem adecvat de lansare rapida a aplicatiei de camera. Da, telefonul are un buton de camera dedicat, insa el nu poate lansa aplicatia de camera atunci cand ecranul este inchis decat daca este apasat concomitent cu unul din butoanele de volum. Inutil sa spunem ca solutia pentru care a optat Samsung a mers in mai putin de jumatate din incercarile noastre. Am ajuns la un moment dat sa nu o mai folosim si sa optam sa deschidem ecranul si sa lansam camera direct de acolo.

K Zoom are un buton dedicat pentru camera, unul mult mai mic decat la predecesorii sai, insa care isi face treaba in general destul de bine. La o jumatate de apasare, butonul face focus, iar la o apasare completa declanseaza camera foto/video.

In general sensibilitatea butonului pare bine echilibrata, desi parca ne-am fi dorit o mai buna delimitare a treptei intermediare care seteaza focusul.

Butoanele de volum functioneaza ca trepte de + si - pentru zoom si in general isi fac treaba foarte bine. Totusi, trecerea de la un zoom maxim la unul minim este foarte brusca la un moment dat atunci cand sunt folosite butoanele de volum.

Din pacate, unul din elementele care nu prea ajuta camera foto este tocmai aplicatia de camera, aceeasi pe care o gasim pe Galaxy S5. Aplicatia vine cu o multime de functii, meniuri si sub-meniuri, toate insa par mai degraba sa incurce, decat sa ajute. Am fi preferat ca Samsung sa redeseneze aplicatia de camera, sa ofere mai mult acces la setarile de baza si sa renunte la multe din giumbuslucurile sale din setari.

In plus, aceeasi aplicatie de camera ia cam mult pana cand sa se deschida, simtitor mai mult fata de alte telefoane de pe piata.

Per total insa, chiar si neajunsurile pe care le-am gasit noi in folosirea noului K Zoom pot fi trecute cu vederea, iar o parte din ele ar putea fi rezolvate de catre Samsung cu un update de soft ulterior (speram).

Plusuri:

+ butonul de captare foto/video, in doua trepte, functioneaza bine

+ butoanele de volum functioneaza ok pentru zoom

+ functia de "pause" pentru filmarea video

Minusuri:

- modul de lansare rapida a camerei (butonul de camera+volum) nu functioneaza precum ar trebui si mai mult da rateuri

- aplicatia de camera este prea incarcata cu optiuni si ofera prea putin acces la setarile de baza pentru camera

- timpii prea mari pentru a deschide camera sau pentru focus

AUDIO

La capitolul audio noul K Zoom este cel mult mediocru. Cu un mic difuzor amplasat pe spate, telefonul nici nu isi propune sa exceleze la acest capitol, asa ca nici nu vom insista prea mult pe el.

In general, sunetele se aud ok, insa pozitionare difuzorului pe spate dauneaza experientei. In plus, nici calitatea sunetelor nu este una dintre cele mai grozave.

Prin comparatie, difuzorul de K Zoom ni s-a parut chiar mai slab decat cel de pe S5, desi nu cu mult, iar asta spune totul.

In ceea ce priveste sunetul prin casti, aici lucrurile stau mai bine, insa departe de ce pot oferi alti competitori in piata.

Plusuri:

nu am gasit niciunul

Minusuri:

- difuzorul extern este slab si este pozitionat pe spatele telefonului

- calitatea sunetelor emise nu este grozava, mult sub ce ofera alti competitori pe piata

BATERIE

Statisticile consumului de baterie pe K Zoom

Statisticile consumului de baterie pe K Zoom

Foto: Hotnews

Pentru un telefon facut sa fie folosit ca o camera foto/video cat mai mult, bateria joaca un rol esential. Din pacate, noul K Zoom nu dispune de o baterie prea mare, iar acest lucru se vede in anduranta sa limitata.

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in timpul perioadei de test. Am folosit telefonul timp de aproape 3 saptamani, in Romania si in SUA. In general, telefonul nu a fost menajat in ceea ce priveste bateria, cu mentiunea ca in Statele Unite internetul mobil a fost inchis.

Astfel, utilizarea noastra in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto, Wi-Fi deschis circa 12 ore pe zi, 3G circa 4-5 ore (in Romania), sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, Messenger, Weather), cca 30 de minute de convorbiri, cca 1-1:15 ore de foto/video si circa 20 de minute de streaming pe YouTube.

In aceste conditii, am spune noi mediu spre intensiv, telefonul reusea sa ne duca pana la finalul unei zile, insa la limita. In general, daca ne axam si mai mult pe aspectul foto/video si foloseam camera mai intens, reuseam sa descarcam bateria chiar inainte sa ajungem la orele de seara.

In general, cu o utilizare echilibrata, telefonul ar putea sa duca o zi intreaga, insa timpul de ecran ar fi undeva intre 2 si 3 ore - nu grozav spunem noi.

Trebuie precizat si doua avantaje de la Samsung: bateria care poate fi schimbata si functia software de economisire extrema a bateriei, in caz de urgente.

Plusuri:

+ in conditii intensive, baterie poate duce cateva ore de foto si video

+ bateria poate fi schimbata, iar functia Extreme Power Saver poate ajuta

Minusuri:

- in conditii normale bateria duce o zi, insa nu mai mult

PRET

In general, Samsung Galaxy K Zoom se vinde prin magazine la un pret de circa 2.200-2.300 de lei. Nu e un pret rau pentru ce poate oferi telefonul. Pe de alta parte, pentru cine cauta mai atent pe net, modelul poate ajunge la un pret mult mai mic. Spre exemplu, am gasit telefonul la vanzare la circa 1.600 de lei la un retailer mai mare.

In orice caz, chiar daca vorbim de pretul oficial de circa 2.300 de lei, Galaxy K Zoom este pozitionat intr-o zona destul de ok, mai ieftin decat varfurile de gama cu care se bate.

De mentionat ca in pachetul complet, K Zoom vine si cu un set de casti destul de bun (amintim acest aspect pentru ca unele telefoane din ziua de azi nu mai vin livrate cu casti in pachet).

CONCLUZIE

E clar ca prin K Zoom Samsung isi propune sa atace o nisa, insa dupa ce l-am testat putem spune ca producatorul corean a reusit sa creeze un produs care poate la fel de bine sa se adreseze si unor utilizatori normali.

Da, K Zoom e un telefon mare, greoi, mai dificil de manevrat sau de purtat in buzunar si cu siguranta ca nu va intoarce capete prin frumusetea sa, ci mai degraba prin aspectul sau ciudat.

Pe de alta parte, in mana telefonul nu se simte rau, are priza, iar folosirea sa poate fi facuta chiar si cu o singura mana, desi e nevoie de putina obisnuinta. In plus, desi ingreunat pe alocuri de interfata TocuhWiz, sistemul se misca bine si ofera o experienta ok pentru un utilizator normal.

Ecranul nu e neaparat cel mai bun de pe piata, iar autonomia nu este ceva de povestit nepotilor, insa acest pachet de compromisuri este de departe eclipsat de camera foarte buna si zoom-ul optic de 10X. Da, camera inca sufera pe timp de noapte, insa cu toate acestea tot scoate rezultate mai bune decat aproape tot ce exista pe piata de smartphone-uri.

Pe timp de zi, cu greu s-ar gasi o camera de telefon care sa bata K Zoom-ul, iar posibilitatea de a face zoom optic pune capac oricarei comparatii.

Dupa noi, K Zoom este un telefon destul de bun ca sa fie folosit ca telefon principal, insa e si mai bun daca este gandit ca un telefon secundar, de folosit la nevoie atunci cand pozele sau clipurile video trebuie sa iasa cat mai bine. Pleci in vacanta sau mergi undeva unde ai nevoie de o camera decenta? Bagi SIM-ul in K Zoom si ai rezolvat problema cu telefonul si camera.

Samsung K Zoom cu siguranta nu va atrage prea multi utilizatori. Chiar si cei care pun mare pret pe calitatea camerei foto nu se vor indrepta in masa catre modelul lansat de coreeni. Cu toate acestea, K Zoom este poate primul hibrid telefon inteligent/camera compacta de pana acum care merita atentie si care reuseste sa aduca la un loc cele mai bune aspecte din ambele lumi.

Nota de final

  • Ai vreo intrebare legate de telefonul pe care l-am testat? Lasa-ne un comentariu mai jos si vom incerca sa iti raspundem.