Compania franceza Parrot, cunoscuta pentru produsele sale wireless, a prezentat la targul CES Las Vegas "e-ghiveciul" care monitorizeaza starea de sanatate a plantei si o uda automat. Pentru cei care nu vor sa-si puna plantele intr-un ghiveci electronic, compania a lansat si un dispozitiv de forma unei frunze care masoara diversi parametri si permite atasarea unei sticle cu apa. Posesorul poate alege ca planta sa fie udata automat la anumite ore sau poate da comanda prin smartphone pentru asta, de oriunde ar fi.

Parrot Pot este un ghiveci alb din plastic cu senzori ce monitorizeaza din sfert in sfert de ora cata lumina ajunge la planta, care e nivelul ingrasamintelor din sol si care e gradul de umiditate. Ghiveciul are un rezervor de 2,2 litri de apa si bateria tine un an. planta fiind udata cu patru mici jeturi directionate prin canale inserate in ghiveci. Apa este suficienta cam pentru trei saptamani.

Datele colectate de ghiveci sunt transmise automat catre o aplicatie de smartphone a Parrot - Flower Power - care vine si cu sfaturi la obiect, avand o baza de date ce contine 7.000 de plante. Ghiveciul poate decide cata apa ii trebuie plantei la un anumit moment sau, daca posesorul uita sa ude planta, el poate automat rationaliza cantitatea de apa care ajunge la planta, astfel incat ea sa supravietuiasca mai mult.

Pentru cei care nu vor sa puna planta intr-un ghiveci electronic, Parrot a lansat un gadget de forma unei frunze care se pune in pamantul din vasul clasic si face diverse masuratori despre sanatatea plantei. Se numeste H20 si de el poate fi atasata o sticla normala care sa ude planta la anumite intervale prestabilite.

Nu se stie cand vor fi lansate aceste produse, insa foarte probabil ca in 2015, Tech Crunch estimand ca Pot ar putea sa coste cam 200 de dolari.

Parrot vinde in prezent cu 59 de dolari un senzor numit Flower Power care masoara diversi parametri si ii transmite catre smartphone, insa nu iti poate uda planta.