Pentru multi, noul Galaxy S6 aduce schimbarea de care era nevoie. Dupa ani la rand in care a primit critici peste critici despre design-ul si constructia "ieftina", Samsung a fost nevoit sa ridice stacheta pe o piata populata din ce in ce mai mult cu telefoane performante, desenate si construite frumos. Noul Galaxy S6, prin noul sau design si prin constructia sa din metal si sticla, stavileste o mare parte dintre critici, dar risca sa supere fanii sai dedicati care pot condamna decizia de a renunta la anumite elemente precum memoria extensibila prin card, la constructia waterproof sau la posibilitatea de a schimba si de a avea acces la baterie.

  • HotNews.ro a testat cel mai bun telefon produs de Samsung pana acum si va ofera un review in detaliu, cu minusurile si plusurile noului Galaxy S6

Nota de inceput - Detalii despre modul de review

Telefonul a fost testat timp de 8 zile in reteaua 4G din Bucuresti, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Review-ul nu ia in calcul elemente precum scoruri din "benchmark-uri", ci cauta mai degraba sa redea experienta de zi cu zi in ceea ce priveste utilizarea telefonului.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre The Practice PR din partea Samsung Romania.

---

HARDWARE

Spatele lui S6

Spatele lui S6

Foto: Hotnews

Asa cum era de asteptat, Samsung Galaxy S6 vine cu poate cele mai bune specificatii posibile pentru un telefon la ora actuala. De mentionat ecranul QHD (Quad HD - 2560 X 1440) ce ofera o densitate nebuneasca de 577 de pixeli per inci. Un alt plus la noul model este sistemul de stabilizare optica (OIS) la camera foto-video.

La fel, de ramarcat ca S6 vine cu un nou senzor de amprente integrat in butonul principal, senzor care acum functioneaza la o simpla atingere, nu printr-o glisare incomoda a degetului cum era pe modelul precedent. Putem spune ca, in sfarsit, Samsung a prins din urma Apple si poate oferi o solutie hardware la fel de bine implementata si rapida cand vine vorba de cititorul de amprente.

Unele modificari fata de modelele anterioare s-ar putea sa nu fie tocmai pe placut unora dintre fanii Samsung. Compania coreeana a decis sa renunte la posibilitatea extinderii spatiului de stocare prin card microSD, si ofera modelul de start doar cu 32 de GB.

Totodata, din ratiuni ce tin de noul tip de constructie din metal si sticla, Samsung a ales sa nu mai ofere posibilitatea utilizatorului sa detaseze si sa inlocuiasca bateria. In plus, tot ca urmare a adoptarii noului design, Galaxy S6 nu mai beneficiaza de o constructie "waterproof" care sa protejeze telefonul la scaparea in apa.

Procesor: Exynos 7420 - Octa core 4 X 1.5 GHz Cortex-A53 & 4 X 2.1 GHz Cortex-A57

GPU: Mali-T760MP8

Memorie: 3 GB RAM

Spatiu de stocare: 32/64/128 GB, fara slot microSD

Display: 5.1 inci SuperAMOLED QHD (1440 x 2560 pixels, 577 ppi)

Camera foto principala: 16 MP, f 1.9, 2988 x 5312 pixels, autofocus, stabilizare optica a imaginii (OIS), captura video 4k (2160p) sau Full HD (1080p) la 60 fps

Camera frontala: 5 MP, unghi larg

Dimensiuni: 143.4 x 70.5 x 6.8 mm

Greutate: 138 g

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP, LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS, Beidou); microUSB 2.0; senzor infrarosu

Senzori: cititor de amprenta amplasat frontal si actionat prin atingere, senzor de masurare a pulsului, SpO2 si UV, accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola, barometru

Baterie: 2.550 mAh Lithiu-Ion, neschimbabila

SIM: Nano-SIM

Culori: White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz

Alte specificatii:

- tehnologie de reincarcare rapida a bateriei (incarcator de 2 A inclus in pachet)

- incarcare a bateriei wireless - Wireless Charging (stadarde Qi si PMA)

- constructie din metal (rama) si sicla (fata/spate). Carcasa este nedetasabila de catre utilizator

---

Plusuri:

+ poate cele mai bune specificatii de pe piata

+ un nou senzor de amprenta care e actionat prin simpla atingere, fara glisari incomode de degete ca la generatia anterioara

+ sistem de stabilizare optica (OIS) la camera foto/video

Minusuri:

- spatiul de stocare nu mai poate fi extins prin card microSD

- bateria nu mai poate fi scoasa si schimbata de catre utilizator

- constructia nu mai este de tip "waterproof" (rezistent la apa)

DISPLAY

Ecranul foarte detaliat de pe S6

Ecranul foarte detaliat de pe S6

Foto: Hotnews

Galaxy S6 vine cu probabil cel mai bun display pe care Samsung l-a pus pe un dispozitiv mobil. Este cel putin la fel de impresionant ca cel de pe Note 4 despre care am scris detaliat aici.

In trecut nu prea eram fanii ecranelor de tip Amoled, dar Samsung ne-a aratat in ultimii ani ca tehnologia s-a schimbat indeajuns de mult incat ecranele Amoled pot arata cu adevarat bine si cu nuante echilibrate.

Galaxy S6 vine cu un panou de 5,1 inci cu rezolutia QHD (quad HD), adica la 2560 X 1440 pixeli, ceea ce se traduce intr-o densitate ametitoare de 577 de pixeli per inci. In general textul si imaginile cu o rezolutie decenta arata perfect si impecabil de clar pe noul display.

La fel de bine arata si culorile, ce-i drept, putin mai saturate decat in mod normal. Cine nu e multumit de suprasaturatia ecranului specifica Samsung, poate alege din setari sa-i mai domoleasca culorile si sa le faca mai palide. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, insa putem mentiona ca atunci cand e privit din unghi extrem display-ul ofera mici tente verzui-albastrii.

De remarcat si subliniat este faptul ca noul ecran ofera o luminozitate foarte ridicata, ceea ce-l face usor de folosit afara, in lumina soarelui. Mai mult, display-ul castiga puncte si in extrema cealalta unde cea mai joasa treapta de luminozitate aproape ca inchide cu totul ecranul si il face usor de citit si urmarit pe intuneric.

Asa cum am spus si la Note 4, ecranul noului S6 este clar una din piesele de rezistenta si sub imperiul primelor impresii foarte bune tindem sa-l laudam excesiv.

Totusi, din nou, asa cum am considerat si in cazul lui Note 4, credem ca saltul in rezolutie nu e prea justificat fata de panourile Full HD (1920 X 1080). Modelul Galaxy S5 de anul trecut venea cu o rezolutie Full HD la aceeasi diagonala de 5,1 inci, iar asta insemna o densitate de 432 de pixeli per inci, mult peste nivelul la care ochiul uman nu mai poate sa discearna pixeli intre ei.

De la Full HD la QHD consideram ca saltul nu justifica sacrificarea bateriei, dar despre asta vom discuta mai pe larg in sectiunea dedicata autonomiei.

Plusuri:

+ este, alaturi de ecranul de pe Note 4, cel mai bun display pus de Samsung pe un dispozitiv mobil - culori placute si vii, luminozitate mare

+ rezolutia QHD ii va multumi pana si pe cei mai infocati fani ai pixelilor si tine telefonul la varf in batalia producatorilor pe cifre si specificatii

Minusuri:

- rezolutia ecranului e, din punctul nostru de vedere, o exagerare doar de dragul specificatiilor - ceea ce americanii numesc "overkill". La o diagonala de 5,1 inci, un ecran "doar" Full HD ar fi fost mai mult decat suficient si ar fi fost si mult mai economic din punct de vedere al bateriei

- din unghiuri extreme, culorile ecranului bat uneori in nuante verzui-albastrii

DESIGN & ERGONOMIE

Galaxy S6 in mana

Galaxy S6 in mana

Foto: Hotnews

In ultimii ani telefoanele de varf ale Samsung au fost criticate ca, desi ofereau specificatii si preturi demne de top, nu ofereau acelasi fit-and-finish, acelasi design si constructie premium pe care competitorii sai il ofereau - fie ca vorbim de Apple si al sau iPhone, fie ca vorbim de alti producatori din spatiul Android.

Incet-incet Samsung a raspuns reprosurilor si, din toamna lui 2014, odata cu modelul Galaxy Alpha si Note 4, a inceput sa introduca o noua linie de design, una care inglobeaza si materialele premium precum aluminiul. Cu noul model Galaxy S6, insa, Samsung era asteptat sa faca un pas chiar mai mare... Si l-a facut.

Privit direct din fata, noul Galaxy S6 e greu de deosebit de vechiul S5. Insa asemanarile se opresc aici... Din spate si din lateral noul Galaxy S6 arata ca niciun alt telefon al producatorului sud-coreean, poate mai degraba cu unele telefoane ale competitorilor sai...

Drept vorbind, e usor de vazut de ce unii acuza ca unele elemente din design-ul si constructia noul S6 sunt "inspirate" de la altii... Noul Galaxy S6 arata ca un produs izvorat din imbinarea elementelor de pe un iPhone 6 si un Sony Xperia Z2/Z3.

Telefonul propune o constructie din sticla (Gorilla Glass 4) pe fata/spate si aluminiu pe lateral. Muchiile de pe o parte si de alta a ecranului, desi sunt curbate pe margini, au pe mijlocul lor acelasi aspect plat regasit la modelele Sony, in timp ce la baza seamana izbitor de mult cu aranjamentul porturilor si gaurilor de pe un iPhone 6.

Porturile si difuzorul de pe Galaxy s6, comparat cu iPhone 6

Porturile si difuzorul de pe Galaxy s6, comparat cu iPhone 6

Foto: Hotnews

Desi poti acuza ca, pentru Galaxy S6, Samsung s-a inspirat cate putin de la altii, nu poti spune ca acesta nu arata bine. Dimpotriva, multi spun - si aici si noi suntem de acord - ca noul S6 este in topul celor mai frumoase telefoane Samsung de pana acum.

Iar senzatia pe care ti-o da in mana - modul cum marginile putin rotujinte si plate pe centru fac ca telefonul sa se aseze intre degete - nu face decat sa completeze designul, zicem noi, reusit. In plus, desi vine cu un ecran de 5,1 inci - pentru unii inca poate prea mare - telefonul poate fi cu usurinta folosit intr-o singura mana.

Butoanele, si ele din aluminiu, ies cu putin din conturul ramei metalice, dar ofera suficient feedback pentru a le simti cand sunt actionate.

Totusi, cu noul design si noile materiale folosite in constructie, apar noi problemele, unele mai mari, altele doar usor suparatoare.

Poate cele mai mari tin de omiterea unor componente sau posibilitati hardware - slotul de card microSD sau spatele interschimbabil ce in trecut oferea acces la baterie - insa alte suparari tin si de estetica. Spre exemplu, noul spate din sticla este poate cel mai mare "magnet de amprente" de pe oricare telefon pe care l-am testat pana in prezent. Ce-i drept, pe modelul alb pe care noi l-am avut in test amprentele nu se prea vad, insa pe oricare alta culoare dintre cele oferite amprentele sar imediat in ochi.

Samsung Galaxy S6

Galaxy S6 - spatele este un magnet de amprente

Foto: Hotnews

La lansarea telefonului in Romania am avut ocazia sa ne jucam si cu celelalte modele colorate si, desi ne-a placut teribil varianta pe nuanta verzui-albastruie, amprentele foarte evidente stricau tot farmecul.

Un alt mic inconvenient este faptul ca modulul camerei iese destul de puternic in afara pe spate si ramane predispus riscului unor zgarieturi urate.

Mai sunt mici elemente pe care Samsung le-ar mai putea imbunatati, insa per total, noul Galaxy S6 da senzatia unui telefon extrem de bine construit, cu elemente premium si cu un design nou pentru gama, menit sa aduc un stil demn de pretul si specificatiile liniei Galaxy.

Plusuri:

+ design-ul este suficient de nou incat sa vina ca o adevarata gura de aer proaspat pentru linia Galaxy de la Samsung

+ constructia premium - "sandvisul" sticla-metal-sticla face ca telefonul sa fie unul atractiv

+ telefonul se simte solid in mana, e usor de manevrat, iar butoanele ofera un feedback bun

Minusuri:

- spatele din sticla e un adevarat magnet de amprente, lucru vizibil in special pe variantele colorate. In varianta alba nu se observa atat de mult...

- modulul camerei iese destul de puternic in afara - incomodeaza putin cand telefonul sta asezat pe spate si poate fi mai vulnerabil la zgarieturi

- cu riscul de a parea chitibusari, unele elemente nu au fost schimbate si lasa aceeasi impresie de ieftin ca inainte: Plasticul translucid care disperseaza in jur luminile de sub butoanele capacitive sau led-ul de notificari

Galeria foto de mai jos cu imagini care surprind noul Galaxy S6 - Design&build - poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

---

SOFTWARE

TouchWiz pe Samsung Galaxy S6

TouchWiz pe Samsung Galaxy S6

Foto: Hotnews

Noul Galaxy S6 vine cu cel mai nou sistem de operare de la Google - Android 5 Lollipop - insa pe deasupra ruleaza interfata proprie denumita TouchWiz. In trecut, prin aceasta interfata, strategia Samsung era sa arunce cu cat mai multe optiuni si functii catre utilizator, si intregul sistem era impopotanat de tot felul de culori, efecte, aplicatii si briz-brizuri care nu aduceau neaparat plus-valoare experientei. Mai mult, intr-atat de "greu" era TouchWiz-ul pentru sistemul de operare, incat de multe ori apareau erori, sacadari sau agatari la animatii chiar si atunci cand telefonul era abia activat.

Acum insa, Samsung a schimbat placa, a taiat din exces si a netezit foarte multe din elemente. Noul TouchWiz pe care il regasim pe Galaxy S6 este mai retinut si mai cizelat ca niciodata. Iar acest lucru se vede in fluenta animatiilor si a interactiunilor si, cel putin in perioada noastra de test, in lipsa prea multor erori. Da, au fost cateva situatii in care am dat peste o eroare sau o sacadare, dar cred ca le putem numara pe degetele la o mana in cele opt zile de test. Ceva nemaiauzit pentru un Samsung pana acum :)

Noul TouchWiz - urmareste mai degraba foarte indeaproape liniile de design venite odata cu noul Android Lollipop si elementele sale de "material desing" - si elimina sau ascunde multe din acele bri-brizuri si aplicatii inutile ce erau oferite utilizatorului. Inainte, utilizatorului ii erau oferite doua sau chiar mai multe moduri de a face o actiune. Acum, totul e simplu si mult mai ordonat. Meniul de setari a fost aerisit, galeria de "widget-uri" a fost puternic redusa, iar aplicatiile preinstalate cu care vine noul S6 sunt mult mai putine decat inainte. Practic, inafara de doua-trei de la Samsung, intalnim doar cele de la Google, cateva de la Microsoft si cateva "scurtaturi" pentru a instala unele aplicatii precum Facebook sau Twitter.

Astfel, cu o noua interfata mult, dar MULT, cizelata si optimizata, putem sa spunem ca Galaxy S6 pentru noi a fost cel mai rapid telefon Samsung de pana acum, poate chiar si unul dintre cele mai rapide de pe piata.

Da, ne-ar fi placut foarte mult ca Samsung sa aduca pe TouchWiz-ul de pe noul S6 si o redesenarea a interfetei, noi iconite, culori si accente - e cam al patrulea an la rand in care multe elemnete din acest design nu s-au schimbat.

Desi a redus multe din briz-brizurile TouchWiz, Samsung a lasat loc optimizarilor si personalizarilor de interfata, insa le ofera acum intr-un pachet special dedicat customizarilor printr-o aplicatie de teme.

Samsung a reusit sa remedieze multe din reprosurile din trecut si sa ofere un telefon care sa se comporte la nivelul specificatiilor sale: un sistem fluent, stabil, intuitiv, care permite totusi utilizatorului sa-l personalizeze dupa plac, dar care sa nu-l faca coplesitor in folosire.

Plusuri:

+ in sfarsit putem spune ca TouchWiz, interfata pusa de Samsung peste sistemul de operare Android, nu mai este una greoaie si complicata, ci mult mai cizelata si pune accent pe simplitate in multe locuri

+ sistemul este foarte rapid si mai fluent ca niciodata. Erori sau agatari aproape ca nu am avut in perioada de teste

+ desi sistemul a fost mult "subtiat", Samsung ofera tot felul de posibilitati de customizare prin aplicatia de "teme" prin care utilizatorul isi poate personaliza cat mai multe dintre elementele interfetei

Minusuri:

- desi TouchWiz a fost pus la o cura de slabire, interfata nu a fost redesenata prea mult, iar multe din elementele de design (iconuri, culori, accente etc) raman aceleasi cu care eram deja obisnuiti pana acum

---

FOTO

Camera foto de 16 MP de pe Galaxy S6

Camera foto de 16 MP de pe Galaxy S6

Foto: Hotnews

La capitolul camera foto, noul Galaxy S6 vine cu o imbunatatire fata de predecesorul sau: o camera de 16 Megapixeli cu f/1.9, dotata cu un sistem de Stabilizare Optica a Imaginii (OIS). Dincolo de aspectele tehnice, in conditii optime de lumina - dar nu numai - in testele noastre am ajuns la concluzia ca noua camera foto de pe Galaxy S6 este poate cea mai buna de pe un smartphone la ora actuala, macar din universul Android daca nu de pe intreaga piata. (cu exceptia camerei de pe Galaxy K Zoom despre care am scris un review detaliat aici).

Imaginile, pe lumina buna, ies excelent si culorile sunt destul de aproape de realitate, poate doar putin-putin mai saturate. Chiar si asa, fotografiile captate sunt echilibrate si au destul detaliu in ele, chiar si pentru cei care vor sa faca mult zoom sau sa decupeze substantial din poza. Modul Live HDR - ce ofera un preview in timp real al fotografiei HDR pe ecranul aplicatiei foto, ramane fara doar si poate cel mai bun si mai rapid mod HDR de pe un telefon, iar rezultatele foarte bune fac ca acesta sa fie folosit mai mereu, indiferent de situatie.

Remarcam cum Samsung reuseste de la model la model sa faca "timpul de actiune" cu camera foto sa fie mai scurt, chiar daca aproape perceptibil. Imaginile se capteaza rapid, timpul de focalizare e rapid, iar lansarea aplicatiei de camera - acum si printr-o dubla apasare pe butonul principal - este mai rapida ca niciodata.

Aplciatia camerei foto pe Galaxy S6

Aplciatia camerei foto pe Galaxy S6

Foto: Hotnews

Pe lumina mai slaba calitatea imaginilor are putin de suferit, insa chiar si asa, Galaxy S6 produce rezultate impresionante de cele mai multe ori. Pe modul auto, aplicatia de camera stabileste setarile optime pentru a aduna cat mai multa lumina din cadru, insa acest lucru face ca, de cele mai multe ori, elementele aflate in miscare in cadru sa nu apare neaparat in clar. Practic, oricat de bune ies uneori pozele pe timp de noapte, multe din lucrurile aflate in miscare nu vor fi captate cum trebuie.

Chiar si asa, imaginile ies mai bune decat marea majoritatea telefoanelor aflate acum pe piata, iar faptul ca telefonul reuseste sa scoata o fotografie utilizabila chiar si in conditii de intuneric pronuntat ne-a impresionat.

Cat priveste camera frontala, Galaxy S6 vine cu un senzor de 5 megapixeli si o lentila cu unghi larg de vizualizare. Camera frontala, in lumina buna, a reusit sa capteze imagini chiar ok, in timp ce in conditii de iluminare mai slaba a reusit de multe ori sa produca rezultate utilizabile.

Plusuri:

+ camera ofera printre cele mai bune rezultate intre dispozitivele mobile de pe piata la ora actuala: fotografiile apar vii, tonurile sunt bogate, iar zonele umbroase si cele luminate sunt bine echilibrate intre ele

+ este EXTREM de rapida la lansare, la focalizare si la captare

+ modul liveHDR este probabil cel mai bun la ora actuala

+ pozele pe timp de noapte/lumina de strada ies bine si detaliile sunt echilibrate

+ aplicatia de camera a fost simplificata pe alocuri si ofera acces la mai multe setari pentru reglari manuale

+ camera poate fi lansata rapid printr-o dubla apasare a butonului principal

+ camera frontala este destul de capabila

Minusuri:

- pe timp de noapte/lumini de strada, orice obiect in miscare aproape ca nu poate fi captat cat de cat in clar

Galeriile de mai jos prezinta fotografii realizate cu Galaxy S6 pe timp de zi sau lumina buna, precum si pe noapte sau in conditii mai slabe de lumina.

Galeria foto cu poze pe zi poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

Galeria foto cu poze timp de noapte poate fi vizualizata si de catre utilizatorii versiunii de mobil aici.

---

VIDEO

La capitolul video, camera de pe Galaxy S6 reuseste sa capteze secvente cu adevarat bune si foarte bune. Pe zi, camera inregistreaza la fel de bine sau chiar mai bine ca oricare alt concurent de top de pe piata, iar stabilizarea optica de cele mai multe ori isi face treaba si se simte, chiar daca uneori eforturile de stabilizare se vad si pe filmare.

Culorile captate sunt placute, aproape de realitate, schimbarile de expunere nu sunt bruste si, in general, telefonul tine pasul cu ele, iar focusul se pastreaza mai mult decat bine, schimbarile avand loc imediat dupa ce cadrele se schimba, fara intarziere. In plus, in noua aplicatie de camera, este oferit si optiunea de "tracking focus", care urmareste un obiect sau un element selectat din cadru si pastreaza focalizarea pe acel punct.

Galaxy S6 se descurca cu brio si in ceea ce priveste filmarea in conditii de lumina slaba sau de noapte si ofera printre cele mai bune rezultate in astfel de conditii dintre toate telefoanele pe care le-am testat pana acum.

In general, framerate-ul se mentine constant, expunerea este bine echilibrata, detaliile sunt prezente si focusul tine pasul, chiar daca schimbarile de cadru mai deruteaza uneori telefonul. In plus, OIS-ul ajuta ca filmarile sa fie cu adevarat bune si atenueaza mult din miscari.

De mentionat ca este posibila filmarea si la rezolutie 4K/UHD sau Full HD la 60 fps.

Plusuri:

+ filmarile pe timp de zi sunt foarte bune, bine echilibrate si cu o imagine stabila gratie OIS-ului

+ video-urile captate pe timp de noapte sunt poate cele mai bune pe un telefon mobil

+ posibilitatea filmarii in 4K sau la rezolutie Full HD cu 60 de cadre pe secunda

+ aplicatia de camera permite functia de "tracking focus" pe un subiect sau pe un punct selectat in cadru

Minusuri:

Nu am gasit

---

AUDIO

Difuzorul a fost mutat la baza telefonului

Difuzorul a fost mutat la baza telefonului

Foto: Hotnews

Cu noul Galaxy S6, Samsung a schimbat si pozitionarea difuzorului extern si l-a mutat de pe spate, la baza telefonului astfel incat sunetul sa ajunga mai usor la utilizator.

Difuzorul extern ofera un volum suficient de puternic, insa sunetele sunt in general plate si nu au o profunizme deosebita. Calitatea oferita nu e una neaparat slaba, insa nu e chiar la inaltimea altor competitori de pe piata. Pe de alta parte, noua pozitionare a difuzorului extern face ca acesta sa poata fi usor acoperit cu palma atunci cand telefonul este tinut in maini. Chiar si asa, apreciem castile incluse in pachet care ofera o calitate a sunetului mai mult decat decenta.

Convorbirile in difuzorul de ureche se aud destul de bine, chiar daca uneori ne-am gasit in situatia de a ne repozitiona telefonul la ureche dupa amplasamentul grilei difuzorului.

Plusuri:

+ difuzorul nu mai este amplasat pe spate ca pe modelele anterioare, ci e pus la baza si ofera un volum destul de puternic

Minusuri:

- pozitionarea difuzorului extern pe muchia de jos il face succeptibil sa fie acoperit accidental cu mana

- desi volumul este puternic, sunetele scoase sunt relativ plate

---

BATERIE

La capitolul autonomie, Galaxy S6 nu sta chiar grozav. Nu doar ca vine cu o baterie de "doar" 2.550 mAh - fata de cei 2.800 ai predecesorului Galaxy S5 - dar vine si cu un ecran mult mai detaliat si cu o rezolutie mult mai mare ce presupune un consum de energie mai ridicat.

Sigur, nu vorbim de o autonomie neaparat rea sau dezastruoasa, dar cu siguranta nu e una pe care am fi asteptat s-o regasim pe un varf de gama din 2015. In general, cu o utilizare medie spre intensiv, telefonul reuseste sa duca o zi, insa nu mai mult.

La toate acestea se mai adauga si faptul ca bateria este fixa si nu poate fi schimbata de utilizator - mentionam acest aspect pentru ca o parte dintre utilizatorii fideli Samsung vor considera acest aspect ca un minus din start. Pana la urma, aici intervine si traditia pe care Samsung a intretinut-o ani la rand...

Mai jos lasam statisticile din cele mai bune trei zile din perioada de test:

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto, dar cu pragul aproape sau chiar la maxim, Wi-Fi deschis circa 12-16 ore pe zi, 4G circa 5-7 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, FB Messenger, Weather), cca 30 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 10-15 minute de jocuri si circa 30 de minute de streaming pe YouTube.

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, chiar spre intensiv. Astfel, in aceste conditii, am obtinut o medie de 18 ore +/- dintr-o incarcare completa, cu un timp de ecran de circa 3 ore si putin. Niciodata nu am reusit sa depasim 4 ore timp de ecran.

Per total, am putea spune ca telefonul poate duce o zi intreaga cu utilizare intensiva si sa scoata un timp de ecran de 3+ ore, insa nu mai mult. Daca este menajat, telefonul ar putea duce si o zi jumatate in total.

Aici intervine acel ecran cu rezolutia sa foarte mare. In aproape toate zilele de test, ecranul a fost cel mai mare consumator de energie. La cei 5,1 inci ai sai, ecranul are extrem de multi pixeli pe care procesorul trebuie sa-i "impinga de la spate", iar acest lucru consuma destul de mult. Ecranul QHD, desi detaliat si frumos, vine cu acest mare dezavantaj al sarcinii exagerate pentru baterie.

Ne ramane sa ne intrebam, la fel ca in cazul Note 4, oare cat de buna ar fi fost autonomia lui Galaxy S6 daca totusi Samsung nu ar fi alergat in cursa specificatiilor pe principiul "bigger is better" si ar fi ales un ecran cu rezolutia Full HD, un ecran cu o densitate mai mica a pixelilor, aspect care nu ar fi fost observabil cu ochiul liber, dar care in schimb ar fi oferit un consum mult mai bun al bateriei?

Totusi, Samsung a integrat si cateva functii care pot prelungi autonomia, precum un "battery saver" mai lejer, care permite inchiderea unor functii, sau cel "hardcore" - denumit si Ultra Power Saving Mode - in care practic telefonul inchide orice aplicatie sau functie de telefon inteligent si ramane cu un ecran alb-negru care permite utilziatorului accesul doar la cateva elemente de baza precum telefonul, SMS-urile sau alarma.

Un mare, MARE plus pentru autonomia noul Galaxy S6 vine cu tehnologia de incarcare rapida a bateriei care, impreuna cu incarcatorul de 2A din pachet, reuseste in doar 30 de minute sa incarce bateria cu aproape 50 de procente.

Am testat si noi, pe ceas, si intr-o situatie am obtinut o incarcare de la 8% la 37% in doar 20 de minute, iar in alta situatie am obtinut o incarcare de la 6% la 67% in 40 de minute. Putem spune ca e o functie extrem de utila pentru ca, desi bateria nu tine extrem de mult, poate fi usor si rapid reincarcata indeajuns de mult incat sa te tina si daca vrei sa iesi in oras dupa o zi in care ai folosit telefonul mai intens.

Plusuri:

+ in conditii normale de utilizare telefonul duce o zi intreaga

+ functia de incarcare rapida "Quick Charge" este prezenta si, impreuna cu incarcatorul care vine la pachet, ofera un timp de incarcare foarte rapid: circa 50% in 30 de minute

+ telefonul poate fi incarcat si wireless, oferind suport pentru standardele Qi si PMA

Minusuri:

- bateria e mai mica decat pe modelul de anul trecut si nu prea duce pe cat de mult ne-am fi dorit. Cu o utilizare mai intensiva, telefonul nu duce pana la finalul zilei

- faptul ca bateria nu mai poate fi scoasa si schimbata direct de catre utilizator poate fi cosiderata de unii drept un mare minus

PRET

Galaxy S6 comparat cu iPhone 6

Galaxy S6 comparat cu iPhone 6

Foto: Hotnews

Telefoanele din linia Galaxy de la Samsung au fost mereu situate in partea scumpa a pietei, iar noul Galaxy S6 nu doar ca nu face deosebire, ci duce lucrurile mai departe ca anul trecut.

Daca anul trecut, varianta de baza a modelului Galaxy S5 costa circa 2.800 de lei, noul Galaxy S6, la liber si in varianta de baza de 32 GB, costa in jur de 3.200-3.300 de lei.

Varianta de 64 GB ajunge pe la 3.700-3.800 de lei, iar varianta cu 128 GB poate costa circa 4.100 lei.

Este clar ca noile modele Galaxy de la Samsung sunt mai scumpe ca niciodata. Insa acum, prin noul design si noul sau "fit and finish", noile Galaxy intra in topul smartphone-urilor premium nu doar prin pret. Totusi, pe piata sunt alte modele de la competitori care vin la preturi ceva mai mici, insa nu cu foarte mult...

CONCLUZIE

Cu noul Galaxy S6, Samsung a trebuit sa ridice stacheta si sa-si aduca telefonul sau cel mai de prestigiu in randul produselor premium nu doar cu specificatiile si pretul, ci si cu designul si constructia. Noul Galaxy S6 este poate cel mai bine desenat model din gama producatorului sud-coreean si ofera cel mai bun fit-and-finish de pana acum.

Da, Galaxy S6 imprumuta elemente de design de la competitorii din piata, insa isi pastreaza destul din aerul liniei de produse Galaxy. Cu siguranta este cel mai atragator si cel mai capabil telefon pe care l-a facut Samsung pana acum, iar asta, pentru un producator care vinde zeci de milioane de telefoane varf de gama anual, inseamna extrem de mult.

Interfata pusa peste sistemul de operare este mai cizelata, mai retinuta in optiuni, mai rapida si stabila ca niciodata, dar nu face compromisuri in ceea ce priveste utilitatea sau posibilitatile de personalizare. Noile componente hardware adaugate - cititorul de amprente actionat doar prin atingere, sistemul de stabilizare optica al camerei - nu fac decat sa completeze un pachet deja foarte bun.

Camera foto/video este, fara doar si poate, una din cele mai bune de pe piata, poate chiar cea mai buna pe un telefon. Cine cauta un telefon mobil doar pentru camera, atunci Galaxy S6 ar trebui sa fie in varf de lista...

Sigur, inca sunt zone unde Samsung ar mai putea veni cu imbunatatiri sau cu optimizari, chiar si pe partea de design.

Autonomia redusa este poate capitolul unde telefonul sufera cel mai mult - mai ales pentru cei care apreciau accesul la baterie si posibilitatea schimbarii ei de catre utilizator, insa functia de incarcare rapida (ba si cea de incarcare wireless) poate compensa din acest neajuns.

La fel, unii ar putea acuza Samsung ca nu a facut altceva decat sa continue lupta cifrelor mari si a specificatiilor doar de dragul specificatiilor atunci cand a ales un ecran Quad HD pentru Galaxy S6 - o rezolutie nebuneasca, inperceptibila pentru ochiul uman si greu de justificat prin consumul de energie. Chiar si asa, e greu de ciriticat display-ul, mai ales cand vorbim de unul din cele mai bune, mai detaliate si mai luminoase de pe piata...

Totusi, in fata intregului pachet, multe dintre critici par a fi mai degraba noduri in papura. Cand tragem linia, la final, putem spune ca Galaxy S6 este cel mai bun telefon pe care l-a facut Samsung pana acum, poate cel mai bun din lumea Android si nu numai...

---