HTC One A9 e un telefon care seamana foarte mult cu un iPhone, nu doar la designul, ci si la constructie si look-and-feel. Dincolo de discutia cine a copiat pe cine, iPhone-ul pentru multa lume e un etalon in ceea ce priveste constructia si calitatea, iar HTC a reusit sa lanseze un produs care bifeaza toate aspectele. Pentru cine poate trece peste controversele sterile privind designul, One A9 e un telefon excelent. Pe hartie nu toate specificatiile impresioneaza, insa noul telefon se comporta cel putin la fel de bine ca oricare alt varf de gama lansat in 2015 de ceilalti producatori.

HotNews.ro a testat modelul One A9 si a realizat un review in detaliu cu noul telefon de la HTC.

Nota de inceput

Telefonul a fost testat timp de 12 zile in reteaua 4G din Bucuresti, a fost folosit pe post de telefon principal pe numarul personal si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Review-ul nu ia in calcul elemente precum scoruri de tip "benchmark", ci cauta mai degraba sa redea experienta de zi cu zi in ceea ce priveste utilizarea telefonului.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre HTC Romania.

---

Asemanarea cu iPhone

HTC One A9 seamana izbitor de mult cu un iPhone 6/6s. Oricat de mult ar vrea HTC sa ne convinga ca de fapt A9 vine ca o evolutie normala din design-ul modelelor sale din ultimii ani, in special primul One - modelul M7 din 2013 care la randul sau a stat la baza unor "inspiratii" de design pentru iPhone 6 ce a aparut ulterior - e greu atunci cand le vezi pe toate alaturate sa nu observi similitudinile mai pronuntate cu telefonul de la Apple.

De la spatele plat si colturile rotunjite pe aceeasi raza, la inelul cromat al camerei ce iese in profil, la gaurile perforate la baza unde se afla difuzorul. De la senzorul de amprente amplasat pe fata telefonului, sub ecran, la sticla de tip 2.5D de pe fata care coboara subtil spre marginile matelice si pana la variantele de culori.

Da, A9 seamana mult cu un iPhone, dar nu doar la designul general, ci si la look-and-feel, iar asta este practic unul din marile sale plusuri.

HTC nu e prima companie care cauta sa se apropie in design cat mai mult de Apple, insa spre lauda lor reusesc poate cel mai bine. HTC One A9 se simte cel putin la fel de bine in mana ca un iPhone 6/6S, poate chiar mai bine in anumite privinte. Calitatea constructiei este splendida - ceva, de altfel, specific modelelor HTC.

Pentru cei care apreciaza designul iPhone 6/6s si constructia premium, dar si-ar dori un iPhone cu Android, HTC a venit cu solutia :)

HTC One M7 (2013), HTC One A9 si Apple iPhone 6S (ambele 2015):

----

HARDWARE

Procesor: Qualcomm Snapdragon 617 Octa core (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.2 GHz Cortex-A53)

GPU: Adreno 405

Memorie: 2 GB RAM

Spatiu de stocare: 16 GB, cu posibilitate extindere prin card microSD

Display: 5" AMOLED FULL HD (1920 x 1080 pixels, 441 ppi), Corning Gorilla Glass 4

Camera foto principala: 13 MP autofocus f/2.0, OIS, LED (dual) flash, captura video Full HD (1080p) la 30 fps

Camera frontala: 4 MP "Ultrapixel", 2µm pixel size, HDR

Dimensiuni: 145.8 x 70.8 x 7.3 mm

Greutate: 143 g

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS); FM Radio, microUSB v2.0

Senzori: accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola

Baterie: 2.150 mAh Lithiu-Ion, neschimbabila

SIM: Nano-SIM

Culori: Carbon Gray, Opal Silver, Topaz Gold, Deep Garnet

Alte specificatii:

- tehnologie de reincarcare rapida a bateriei Qualcomm QuickCharge 2.0 si 3.0 (incarcatorul compatibil de 2A NU ESTE inclus in pachet)

- constructie din metal

- cititor de amprenta

- Android 6.0 Marshmallow

Dupa cum arata lista de specificatii, HTC One A9 nu e - pe hartie - "cel mai tare de pe piata". Mai degraba unele specificatii sunt spre clasa de mijloc, insa si pretul e unul mult mai mic fata de modelele de top ale concurentilor.

Totusi, specificatiile nu spun toata povestea. HTC One A9 reuseste sa se comporte si sa arate ca un telefon "varf de gama" si poate tine piept fara probleme oricaror competitori din piata. In detaliu, despre plusurile si minusurile sale, vom discuta in capitolele de mai jos.

----

DISPLAY

HTC One A9 vine cu un ecran cu diagonala de 5 inci si cu o rezolutie Full HD (1080, densitate a pixelilor de 441 ppi). Daca e sa ducem comparatia cu modelele iPhone mai departe, la acest capitol modelul HTC are cifrele mai bune, depasind rezolutia/densitatea atat modelelor iPhone6/6s, cat si iPhone 6 Plus/6s Plus.

Desi in ultimii ani HTC a ales pentru telefoanele sale displayuri de tip IPS LCD, cu noul One A9 HTC a ales un display de tipul AMOLED. Si bine a facut.

Ecranele de tip AMOLED s-au imbunatatit foarte mult in ultimii ani, iar display-ul de pe One A9 sta drept marturie. Culorile sunt foarte placute, suficient de saturate incat sa sara in evidenta, negrul este negru, iar contrastul este unul foarte bun. Unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar luminozitatea in exterior este cel putin decenta.

Ne-ar fi placut poate praguri si mai mari la luminozitatea pentru afara si praguri si mai mici de luminozitate pentru atunci cand ne uitam la telefon in intuneric, deobicei in pat, noaptea - ceva similar cu ce face Samsung pe modelele sale.

Un alt avantaj al ecranului AMOLED este consumul redus de baterie, ceva ce vom dezvolta mai jos in capitolul dedicat autonomiei modelului A9.

In orice caz, ecranul foarte bun de pe One A9 ne-a impresionat si cu siguranta e unul din punctele forte ale telefonului.

Plusuri:

+ ecranul de tip AMOLED face culorile sa iasa in evidenta, contrastul in special cu negrul foarte intens fiind foarte placut la privire

+ unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, iar luminozitatea pe timp de zi e decenta

Minusuri:

- fiind un ecran AMOLED, am fi preferat un prag si mai mic pana la care sa poata fi redusa luminozitatea, astfel incat sa fie usurata privirea ecranului pe intuneric

ERGONOMIE

Daca e sa continuam comparatia cu modelele iPhone, atunci putem spune ca HTC One A9 se afla ca dimensiuni intre cele doua modele Apple, intre 6S si 6S Plus.

Cu ecranul sau de 5 inci, A9 inca se afla in zona in care telefonul mai poate fi manevrat si cu o singura mana. Totusi, spatele e plat si nu mai pastreaza acea curbura specifica modelelor anterioare ce facea asezarea in palma foarte naturala. In plus, marginile rotuinjite si metalul foarte alunecos fac ca telefonul sa fie de multe ori mai sensibil de manevrat decat poate ar trebui. Nu de putine ori ne-am gasit in situatia de a jongla cu el in maini, gata-gata sa-l scapam.

Buton ul foarte texturat de pe HTC One A9

Buton ul foarte texturat de pe HTC One A9

Foto: Hotnews

Totusi, remarcam butoanele foarte bine construite si definite, cu un feedback excelent. Butonul de pornire aflat pe muchia dreapta a telefonului are o textura extrem de pronuntata ce il face sa fie imposibil de confundat cu butoanele de volum. Nu cred ca am mai intalnit pana acum pe vreun telefon mobil un buton de pornire atat de bine definit, texturat si placut de folosit.

Pozitionarea cititorului de amprente pe fata telefonului e un mare plus pentru ergonomie, in special pentru utilizatorii deja obisnuiti cu un astfel de amplasament de la modelele Apple.

Plusuri:

+ constructie solida si speciala din alumniu si sticla

+ butonul de pornire de pe laterala - extrem de texturat, usor de dibuit si cu un feedback excelent

+ pozitionarea deja devenita fireasca a cititorului de amprente pe fata telefonului

+ poate fi folosit si cu o singura mana, desi...

Minusuri

- aluminiul slefuit, spatele plat si muchiile rotunjite il fac destul de alunecos

Fotogaleria de mai jos surprinde din mai mult unghiuritelefonul HTC One A9. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

---

SOFTWARE

HTC One A9 e primul telefon (in afara liniei de modele Nexus de la Google) care vine preinstalat cu Android 6.0 Marshmallow, ultima versiune a sistemului de operare. Mai important, HTC a facut mare tam-tam la lansarea A9 ca se angajeaza sa livreze viitoarele update-uri de Android la doar 15 zile de cand le va lansa public Google, ceva ne mai auzit pana acum in lumea Android, acolo unde actualizarile de sistem dureaza luni de zile, chiar ani dupa ce Google scoate ceva nou.

Peste Android 6.0, A9 are dispusa ultima versiune a interfetei Sense de la HTC, insa de data aceasta interfata e una mult mai retinuta, cu multe din elementele specifice eliminate, pasatrandu-se multe din cele care vin standard in Android 6.0 Marshamallow. Intr-un fel regretam simplificarea prea multa a interfetei Sense, avand in vedere ca e poate printre putinele pe care le preferam, insa noua redesenare probabil ajuta foarte mult in ceea ce priveste performanta foarte buna si viitoarele livrari rapide de actualizari de Android.

Si pentru ca am vorbit de performanta, trebuie sa spunem din start ca A9 ruleaza excelent. Chiar daca avem pe hartie unele specificatii nu chiar de top, telefonul ruleaza cel putin la fel de bine ca mai toate varfurile de gama testate in 2015 de HotNews.ro.

Android Marshmallow pe noul telefon HTC se misca fluent si fara agatari, fara erori si timpi prea mari de asteptare, iar functia "Doze" - care conserva substantial bateria si limiteaza consumul de catre aplicatii cand telefonul sta nefolosit pentru mai mult timp - face o mare diferenta la capitolul autonomie (detalii mai jos).

Dincolo de rapiditatea si fluenta sistemului, trebuie sa remarcam si celalalt mare plus adus de Google in nou sau sistem de operare mobil: Now on Tap.

"Now on Tap" e un nou mod de cautare pe care Google il propune si e menit sa simplifice modul in care utilizatorul gaseste informatiile relevante. Printr-o apasare lunga pe butonul "Home" (butonul central), sistemul face practic o captura de ecran pe care o "citeste" si livreaza aproape instant utilizatorului cu o lista de rezultate, pe diverse categorii, a elementelor cheie "citite" pe ecran. In plus, ii da posibilitatea utilizatorului sa ia diverse actiuni direct de pe acel ecran cu rezultate.

Google Now On Tap pe Nexus

Google Now On Tap pe Nexus

Foto: Hotnews

Spre exemplu: utilizatorul primeste un mesaj de la un prieten in care i se propune sa mearga impreuna la un cinema unde ruleaza filme vechi cu John Travolta, da ca exemplu "Pulp Fiction" si apoi spune ca ar bea o bere in Trollo Pub. Utilizatorul - presupunand ca nu cunoaste nici actorul, nici filmul si nici localul, apasa lung butonul central, iar Google ii livreaza instant un ecran cu rezultate (si informatii concise) despre actor, film si local, cu scurtaturi rapide de a accesa diverse site-uri cu mai multe informatii, site-urile directe, recenzii, poze etc. (Vezi fotografia alturata cu exemplul "Now on Tap", captata pe un telefon Nexus cu Android 6.0 Marshmallow)

Da, functia nu e perfecta si inca situatii in care rezultatele sunt inconstante, dar odata ce te-ai obisnuit cu ea, e greu sa treci pe un alt telefon care n-o are :)

Cititorul de amprente

Chiar daca e o componenta hardware, vom discuta aici despre cititorul de amprenta pentru ca - mai mult ca sigur - pentru utilizatorii de HTC One A9 va deveni un element central al interactiunii frecvente cu telefonul, si nu doar pentru autentificarea prin amprenta.

Cititorul de amprente este mascat la baza telefonului ca un "buton" capacitiv (nu are deplasare fizica la apasare) si care dubleaza si ca un buton de "Home" ce mereu este activat. El poate fi dezactivat din setari sa nu aiba si functia dubla de buton "Home", insa ea din start e pornita.

Citirea amprentelor este fulgeratoare si, la fel de important, se face instant si fara efort chiar si cand ecranul telefonului este inchis. Este cel putin la fel de rapida ca citirea amprentelor pe noul iPhone 6s, ba poate lasa impresia ca e mai rapida datorita faptului ca cititorul e mereu activ si nu necesita "efortul" unei apasari fizice a unui buton pentru a porni scanarea amprentei.

Rata de citiri gresite este foarte mica, mult mai mica decat la oricare alt Android cu cititor de amprente pe care l-am testat, iar setarea este extrem de rapida.

Pentru ca "butonul" e mereu activ, o atingere subtila - eventual cu un alt deget decat unul inregistart cu amprenta - va aprinde ecranul mereu si scuteste utilizatorul de a cauta si apasa butonul de pornire de pe laterala sau de a lovi de doua ori ecranul cu degetul ("Double tap to wake"). Posibilitatea aprinderii ecranului cu atat de putin efort ne-a placut la nebunie :)

Plusuri

+ vine preinstalat cu ultima versiune de Android - 6.0 Marshmallow, iar HTC promite actualizari de sistem la doar 15 zile de cand le anunta Google

+ sistemul ruleaza foarte rapid si foarte fluent, iar momente de agatari au fost foarte putine

+ toate lucrurile functioneaza asa cum ar trebui, fie ca vorbim de aspecte ce tin de Android, fie ca vorbim de aspecte ce tin de interfata Sense de la HTC

+ un mare plus este cititorul de amprente: e cel mai rapid si exact cititor pe care l-am folosit. Faptul ca "butonul" e mereu activ si poate deschide ecranul doar printr-o atingere fina ajuta enorm la rapiditatea utilizarii telefonului

Minusuri

- fata de modelele precedente de HTC cu interfata Sense, nu exista posibilitatea editarii "scurtaturilor" din sertarul de notificari, aspect ce ne-a deranjat

FOTO

La acest capitol HTC n-a stat niciodata grozav, iar camerele foto de pe modelele din trecut era mereu trecute ca punct slab. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Noul HTC One A9 vine cu o camera principala de 13 megapixeli f/2.0, stabilizata optic, ce nu rupe gura targului, dar se descurca mai mult decat decent, ba chiar foarte bine uneori.

Camera se lanseaza rapid, captarea se face aproape instant, iar comutarea intre modul foto si cel video e mai iute decat pe alte telefoane mai scumpe si mai cu pretentii. Din setari, in formatul 16:9, camera capteaza la rezolutie de 10 MP, insa fotografiile captate sunt in general bune, camera oferind rezultate constante - un lucru ce conteaza enorm.

Echilibrul dinamic - diferenta intre zonele lum

Palatul CEC

Palatul CEC

Foto: Hotnews

inate si cele intunecate - e mai bine reglat fata de modelele precedente, chiar daca tendinta este de a subexpune un cadru si de a-l lasa mai intunecat, totul pentru a nu arde unele zone din fotografie. Expunerea selectiva prin atingere pe ecran in functie de zona luminata sau intunecata dintr-un cadru face ca telefonul sa poata capta uneori imagini mult mai dramatice decat o pot alte modele.

Totusi, nu totul e roz, iar nivelul de zgomot poate deveni suparator, in special in situatiile cu lumina putina. Mai mult, focalizarea se face destul de greoi, chiar si pe lumina de zi uneori.

Trebuie sa remarcam insa modul HDR care, avand in vedere tendinta de subexpunere, scoate de cele mai multe ori niste poze foarte bune. De fapt, modul HDR e instant si, avand in vedere cat de bine se comporta, a devenit rapid modul nostru preferat de a fotografia chiar din start. Ne-ar fi placut ca acesta sa fie integrat direct in modul Auto si sa se activeze cand simte el ca e nevoie, precum la alte telefoane varf de gama, dar chiar si asa rezultatele captate ne-au multumit.

Targul de Craciun de la Universitate

Targul de Craciun de la Universitate

Foto: Hotnews

Noaptea sau pe lumina slaba, insa, camera mai degraba dezamageste. Focalizarea e greoaie, timpul de captare creste considerabil, iar obiectele in miscare sunt aproape imposibil de captat, iar nivelul de zgomot poate fi chiar suparator in anumite situatii. Totusi, stabilizarea optica ajuta uneori la surprinderea unor cadre statice placute.

Aplicatia de camera dispune si de un mod manual in care utilizatorul poate capta in format RAW si are acces la mai multe setari, printre care si timpul de expunere, insa acesta este blocat la maxim 4 secunde (spre comparatie, un LG G4 poate permite un timp de expunere de pana la 30 de secunde).

In general am fost multumiti de camera de pe One A9 si, chiar daca nu ar prinde nici macar top trei in preferintele noastre de camera, o consideram suficient de buna pentru un utilizator uzual, fara prea mari pretentii.

Camera secundara - perfecta pentru selfieuri

Pe fata noul A9 are acelasi modul Ultrapixel (4 megapixeli de dimensiuni mai mari) pe care, in trecut, il regaseam drept camera principala pe modele precum One M7 sau M8. Desi rezolutia nu e printre cele mai mari pentru o camera frontala, rezultatele sunt printre cele mai bune. Ultrapixelii HTC chiar ajuta in cadrele slab luminate si selfieurile ies utilizabile chiar si atunci cand le faci in locuri mai putin luminate, cum ar fi, sa zicem, o straduta intunecata dintre blocuri sau intr-un pub.

Plusuri:

+ in lumina buna pozele ies uneori surprinzator de bune

+ pozele HDR ies foarte bine si timpul de captare este instant

+ camera frontala de 4 Megapixeli "Ultrapixel" este poate cea mai buna pentru Selfie-uri

+ modul "Manual" si posibilitatea salvarii RAW

+ Stabilizarea Optica a Imaginii ajuta, mai ales pe lumina slaba

Minusuri:

- pe lumina mai slaba pozele tind sa iasa cu mult zgomot, obiectele in miscare sunt aproape imposibil de captat

- timpul de focalizarea nu e cel mai rapid de pe un telefon mobil; e o diferenta sensizabila fata de modele precum Galaxy S6, LG G4 sau Xperia Z5.

- ne-ar fi placut sa vedem o scurtatura catre camera mai bine implementata decat cea existenta in care apasarea butonului de volum lanseaza camera doar daca telefonul este intors pe o laterala.

- am fi preferat ca modul HDR, avand in vedere ca e unul foarte bun, sa fie integrat automat in modul Auto

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu HTC One A9 pe timp de zi si lumina buna. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu HTC One A9 pe timp de noapte si lumina slaba. Pentru utilizatorii variantei mobile a site-ului, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

----

VIDEO

La capitolul video, One A9 sta asemanator ca si la cel foto, cu multe din aceleasi plusuri si minusuri. Stabilizarea optica ajuta enorm, mai ales la cadre trase in miscare, insa de multe ori focalizarea se pierde pe drum si ia ceva pana cand se reface.

Pe timp de noapte nivelul de zgomot nu e prea deranjant, iar framerate-ul s-a mentinut constant. Filmarile ies destul de bine, desi previzualizarea filmarii pe ecran lasa impresia ca telefonul "scapa" cadre.

Trebuie de precizat ca rezolutia filmarilor se opreste la 1080p la 30 de cadre pe secunde. Cine vrea filmare 4K/UHD sau Full HD la 60 fps nu va gasi asa ceva pe A9.

Cine vrea sa se convinga de calitatea inregistrarilor video facute cu HTC One A9, lasam clipurile video de mai jos...

Plusuri:

+ detaliile bune captate pe lumina buna suficienta, in timp ce pe lumina slaba framerate-ul se mentine relativ constant

+ sunetele captate pe inregistrari sunt foarte-foarte bune

+ Stabilizarea Optica (OIS) isi face treaba in cadre miscate, chiar daca uneori mai agresiv decat poate ar trebui

Minusuri:

- focalizarea o mai ia razna uneori, telefonul refocalizand constant cadrele in timpul miscarii

- expunerea nu este foarte echilibrata, trecerile de la o expunere intunecoasa la una luminoasa sunt bruste si au loc mai des decat ar trebui

---

AUDIO

Difuzorul de pe HTC One A9

Difuzorul de pe HTC One A9

Foto: Hotnews

In review-urile la modelele anterioare de la HTC, acesta era capitolul unde ele straluceau, si asta in special boxelor duale, dispuse frontal, catre utilizator. Acum, cu A9 lucrurile s-au schimbat spre rau...

Noul A9 dispune de doar un singur difuzor, si acela destul de slab ca putere, dispus pe muchia de la baza, acolo unde e atat de usor sa-l blochezi cu mana.

Sunetul pe difuzor e destul de plat, mai slab la volum decat ne-am fi asteptat. In general, nimic memorabil.

In casti situatia se mai imbunatateste si nu ne putem plange prea mult.

Plusuri:

+ sunetul in casti este foarte bun

Minusuri:

- difuzorul mono amplasat la baza este meschin, iar sunetul este destul de plat

- pozitionarea la baza a difuzorului face foarte usoara blocarea sa cu mana

BATERIE

Consumul de baterie pe HTC One A9

Consumul de baterie pe HTC One A9

Foto: Hotnews

Autonomia telefonului a fost poate cea mai placuta surpriza. Asta si pentru ca asteptarile noastre erau reduse, avand in vedere capacitatea destul de mica a bateriei: 2.150 mAh. Avand in vedere trendul din lumea Android de a baga baterii cat mai mari (si nici alea sa nu faca fata), HTC a mai "imprumutat" o pagina din filosofia Apple si a ales o baterie mica, dar mai bine "calibrata" cu specificatiile dispozitivului.

Rezultatul: bateria telefonului poate duce lejer o zi, ba poate chiar mai mult. Noi informatii cu privire la un update lansat de HTC in decembrie (ulterior perioadei noastre de test) indica semne ca autonomia a fost si mai mult imbunatatita.

Spre comparatie, A9 cu bateria sa de 2.150 mAh se descurca mai bine decat un LG G4 cu o baterie de 3.000 mAh (telefonul personal de zi cu zi).

In mod constant am reusit sa obtinem un timp de ecran de peste 3 ore pe perioade de 15-17 ore la fiecare incarcare. Nu e cea mai buna autonomie pe care am vazut-o pe un telefon, insa e mai bine decat la multe alte telefoane varfuri de gama pe care le-am testat.

Pentru autonomia foarte buna a telefonului e de "vina" si noul Android 6.0 Marshmallow care vine cu o noua functie utila - "Doze" - care optimizeaza aplicatiile astfel incat sa nu foloseasca mai deloc din putere in perioadele mai lungi in care telefonul sta nefolosit. Practic, in momentele cand telefonul sta lasat pe birou sau noaptea, langa pat, functia Doze asigura un consum cat mai redus al bateriei. In general, pe noul A9, functia Doze a insemnat un consum de stand-by de 1-2% pe noapte.

Intr-un caz, la birou, am lasat telefonul deoparte in jurul orei 10:30 cu 85% baterie si ne-am vazut de alte treburi. Peste doua ore mai tarziu, cand l-am ridicat si am deschis ecranul si ne-am uitat si la ce notificari am primit intre timp, indicatorul de baterie ne arata acelasi procentaj.

Pe langa autonomia foarte buna, HTC One A9 mai are un as in maneca: timpul foarte mic de incarcare. Telefonul suporta tehnologia QuickCharge 2.0 de la Qualcomm, si, datorita procesorului sau ce a fost lansat in toamna - va fi compatibil si cu tehnologia QuickCharge 3.0 ce va fi si mai rapida.

Noi am testat incarcarea cu un incarcator rapid de la Motorola compatibil cu QuickCharge 2.0 si am reusit sa umplem bateria de la cateva procente la 100% in putin peste o ora. In general, 30 de minute de incarcare duce telefonul de la cateva procente la peste 60%.

De precizat insa ca din pachet, HTC One A9 nu vine cu un incarcator de 2A compatibil cu tehnologia QuickCharge, ci doar unul normal. Pentru un incarcator compatibil QuickCharge utilizatorul va mai trebui sa plateasca circa 100-120 de lei prin magazine.

Plusuri:

+ autonomia este mai buna decat ne-am asteptat. Constant am putut duce o zi (15-17 ore) cu un consum mediu spre intensiv in care am inregistrat peste 3 ore timp de ecran

+ prin tehnologia QuickCharge 2.0 (si un incarcator compatibil) telefonul se reincarca incredibil de rapid. De la 0% la 100% in putin peste o ora. Pe viitor, A9 va fi compatibil si cu versiunea imbunatatita, Quick Charge 3.0

Minusuri:

- telefonul nu vine la pachet cu un incarcator care sa suporte tehnologia de incarcare rapida Quick Charge

- pentru unii, faptul ca bateria nu este interschimbabil ar putea fi un minus

PRET

Pe hartie, daca ne luam doar dupa specificatii, noul A9 pare a fi mai degraba un telefon pentru zona medie de piata. In practica, insa, telefonul de la HTC poate fi comparat cu orice alt varf de gama lansat in 2015, mai putin la pret.

HTC One A9 se vinde in acest moment in magazinele din Romania la preturi cuprinse intre 2.200 si 2.600 de lei, un pret normal pentru un telefon in zona medie.

Daca e sa comparam cu modelele varf de gama unde preturile sar de 3.000 de lei, atunci pretul este unul excelent. La fel, daca e sa comparam pretul cu cel al unui iPhone 6S (de la 3.000 de lei in sus), sau chiar si iPhone 6 din 2014 (pe la 2.700), HTC One A9 vine cu un pret mult mai atragator.

----

CONCLUZIE

HTC a lansat un telefon care seamana foarte mult cu un iPhone, nu doar la design, ci si la look-and-feel. Dincolo de discutia cine a copiat pe cine, iPhone-ul pentru multa lume e un etalon in ceea ce priveste constructia si calitatea, iar HTC a reusit sa lanseze un produs care bifeaza toate aceste exigente.

Pentru cine poate trece peste controversele sterile privind designul, A9 e un telefon excelent. Da, pe hartie nu toate specificatiile impresioneaza, insa noul telefon se comporta cel putin la fel de bine ca oricare alt varf de gama lansat in 2015 de ceilalti producatori.

Dincolo de design si constructie, A9 vine si cu o serie de alte plusuri: cel mai bun si rapid cititor de amprente pe care l-am testat pana acum, un ecran foarte placut, ultimul sistem de operare de la Google - Android 6.0 Marshmallow - si promisiunea de actualizari in doar 15 zile de la viitoarele lansari. Altfel, camera ar fi putut fi mai buna, iar pe zona audio HTC ar fi putut oferi mult mai mult.

HTC One A9 nu e un telefon care sa faca un anumit lucru excelent de bine, ci e o suma de lucruri bune la un pret decent, un pachet care functioneaza si nu dezamageste.

---