HTC 10 - lansat si in Romania in urma cu mai bine de o luna - a devenit unul din telefoanele cele mai laudate de critici si utilizatori pana acum in 2016. Desi nu vine la masa cu ceva iesit din comun, precum Samsung cu al sau Galaxy S7 rezistent la apa sau LG cu al sau model G5 modular, HTC 10 e un telefon solid si bun pe toate planurile, un pachet complet care se descurca bine in toate compartimentele cheie ale unui smartphone din ziua de azi.

  • HotNews.ro a testat in detaliul noul HTC 10 si va propune un review cu plusurile, dar si minusurile noului model al producatorului taiwanez.

Impresiile generale & Notele de test

HotNews.ro a testat un model HTC 10 timp de doua saptamani, pe post de telefon personal, in reteaua 4G Orange din Bucuresti. Telefonul din test ruleaza firmware-ul 1.30 si in general nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

HTC 10 este deja in rafturile din Romania de aproape o luna, astfel incat review-ul de fata ar putea parea putin intarziat. Chiar si asa, avand in vedere ca HTC 10 a devenit unul dintre cele mai apreciate telefoane lansate pana acum in acest an, vazut de multi drept un bun rival pentru Galaxy S7 - pe care l-am testat si noi aici - credem ca se aplica zicala "mai bine mai tarziu decat niciodata" :)

Ca o impresie generala, HTC 10 ne-a placut foarte mult si consideram ca e un telefon complet. Nu e un model care sa aiba neaparat ceva inedit sau care sa-l ridice deasupra rivalilor, dar face tot ceea ce trebuie bine si foarte bine. E genul de telefon pentru cei care vor un device ce bifeaza majoritatea punctelor, fara briz-brizuri sau alte cine stie ce smecherii.

Design-ul premium, un cititor de amprente exact si rapid, o camera foto-video foarte buna, o baterie care duce lejer o zi intreaga si care, pe deasupra, se incarca fulgerator de rapid, sunetul audio foarte bun, atat la difuzoarele externe, dar mai ales pe castile de calitate din pachet - astea sunt marile plusuri pe care noi le-am gasit.

Ce ne-a placut cel mai mult:

+ senzatia ca HTC 10 e un telefon complet, care face foarte bine tot ceea ce trebuie sa faca un smartphone

+ design-ul foarte bun, specific HTC, si constructia premium

+ camera foto este una dintre cele mai bune

+ autonomia bateriei care poate duce si doua zile in conditii de uz normal + incarcarea ce se face foarte rapid

+ extrem de fluid, fara sughituri in operare, cu un soft inchegat, aproape de Androidul original, si fara prea multe aplicatii care se dubleaza

+ cel mai bun audio de pe un telefon, extern sau pe casti

+ camera frontala cu stabilizare optica - in caz ca vrem sa ne apucam de vlogging :)

Ce nu ne-a placut sau ce ne-a dezamagit:

- display-ul e polarizat in asa fel incat ecranul nu poate fi "citit" (apare negru) daca porti ochelari de soare atunci cand telefonul sta in picioare.

- ne-ar fi placut un display mai luminos afara

- HTC nu ne mai lasa sa modificam setarile si scurtaturile din bara de notificari...

- sticla din safir de la camera foto principala capteaza urme si se murdareste intr-o veselie...

- ne-ar fi placut sa vedem si in Romania varianta argintie cu fata neagra, cea pe care o vedem in mai toate reclamele, dar care HTC a lansat-o doar in Statele Unite.

HARDWARE

Procesor: Qualcomm Snapdragon 820 Quad-core (Dual-core 2.15 GHz Kryo & dual-core 1.6 GHz Kryo)

GPU: Adreno 530

Memorie: 4 GB RAM

Spatiu de stocare: 32 GB, cu posibilitate extindere prin card microSD pana la 2 TB

Display: 5,2" Super LCD 5, QuadHD 1440 x 2560 pixels (~565 ppi), Corning Gorilla Glass 3

Camera foto principala: 12 MP "Ultrapixel", f/1.8, 26mm, 1/2.3'' sensor size, 1.55µm pixel size, OIS, laser autofocus, dual-LED (dual tone) flash, captura video 4K si Full HD (1080p) la 30 fps

Camera frontala: 5 MP, f/1.8, 23mm, OIS, autofocus, HDR

Dimensiuni: 145.9 x 71.9 x 9 mm

Greutate: 161 g

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band; Bluetooth 4.1 A2DP LE, apt-X; NFC; GPS (A-GPS, GLONASS); FM Radio, USB v3.1 Type-C 1.0 cu conector reversibil

Senzori: cititor de amprenta amplasat frontal, accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate, busola

Baterie: 3.000mAh Lithiu-Ion, neschimbabila, tehnologie de incarcare rapida Qualcomm QuickCharge 3.0 cu incarcator compatibil direct in cutie

Culori: Carbon Gray, Glacier Silver / (Topaz Gold in viitor)

Alte specificatii:

- tehnologie de reincarcare rapida a bateriei Qualcomm QuickCharge 3.0 (incarcatorul compatibil ESTE inclus in pachet)

- constructie din metal

- rezistenta la apa IP53

- cititor de amprenta

- Android 6.0 Marshmallow

Cititorul de amprente

HTC a ales sa amplaseze cititorul de amprente pe fata, sub ecran, mascat in butonul de baza ("Home") care e unul capacitiv, ce nu are nevoie de o apasare fizica din partea utilizatorului.

Cititorul de amprente este foarte rapid, senzatie accentuata tocmai de faptul ca acesta nu are nevoie de o apasare fizica si e mereu activ, gata sa citeasca o amprenta la fiecare contact. Inregistrarea amprentelor se face rapid, iar rata de citiri eronate a fost mult mai mica fata de alte modele pe care le-am testat.

Cateva elemente de subliniat...

Ne-a placut foarte mult ca HTC a ales sa puna pe telefon tavite separate pentru cardul MicroSD si cardul Nano SIM, spre deosebire de alti producatori care pun ambele sloturi pe aceeasi tava.

HTC a mers pe un port USB de tip C, lasand in urma vechiul standard microUSB. Pe langa beneficiile hardware (transfer, viteza de incarcare etc), liberatea de a introduce cablul in telefon in orice orientare este una din micile placeri ale vietii :)

Ne-am fi dorit poate ca mufa audio sa fie amplasata la baza telefonului.

HTC pune in pachetul de baza (in Europa cel putin) niste casti audio de fidelitate inalta excelente - castile audio fiind in general un aspect ignorat de alti producatori, chiar si de cei care vand telefoane cel putin la feld e scumpe...

DISPLAY

HTC a ales pentru "10" un ecran de 5.2 inci, de tip IPS Super LCD5, cu o rezolutie Quad HD (1440 x 2560 pixels), ce se traduce intr-o densitate de ~565 pixeli per inch. In general ecranele de pe varfurile de gama HCT sunt printre cele mai bune, iar display-ul de pe "10" nu face exceptie.

Multi poate si-ar fi dorit ca HTC sa mearga pe un ecran de tipul AMOLED, insa chiar si asa LCD-ul de pe "10" pastreaza o buna saturatie a culorilor, cu posibilitatea de ajustare prin setari, nuante mai negre ca niciodata pentru o unitate de tip LCD si un prag minim de luminozitate mai mic decat la alte telefoane cu acelasi tip de ecran.

Ce nu ne-a placut este pragul maxim de luminozitate care nu prea face fata in conditii puternice de lumina sau cand privim ecranul direct in lumina soarelui. Aici parca ecranul de pe HTC ar mai fi avut nevoie de un prag-doua in plus.

Un alt aspect ce nu ne-a placut a fost polarizarea ecranului... Mai exact, privit prin ochelarii de soare, ecranul telefonului devine negru complet, de necitit. Daca intoarcem ecranul pe laterala, ecranul devine vizibil. In timp ce majoritatea producatorilor de telefoane polarizeaza ecranul exact invers, astfel incat ecranul intors pe laterala nu poate fi citit daca e privit prin ochelarii de soare, HTC a facut taman pe dos. Partea buna, daca putem spunem asa, e ca telefonul poate fi mai usor folosit in masina, pe post de GPS, chiar si cu ochelarii de soare pe nas :)

Plusuri:

+ rezolutia Quad HD, sa multumeasca pana si pe cei mai inraiti fani ai pixelilor

+ culorile placute, fara a fi suprasaturate si un negru destul de profund

+ un prag mic pana la care poate fi redusa luminozitatea, astfel incat privirea ecranului pe intuneric este usurata

+ o diagonala de ecran in zona "nici prea mic, nici prea mare"

Minusuri:

- in lumina soarelui ecranul telefonului este mai putin vizibil decat pe alte telefoane

- display-ul este polarizat in asa fel incat prin ochelarii de soare ecranul devine negru daca telefonul este tinut in pozitie verticala

DESIGN & ERGONOMIE

HTC a stat mereu bine al capitolul design si la constructia premium a telefoanelor, iar noul 10 se afla in varful acestei traditii. HTC 10 e construit dintr-o singura bucata de aluminium, modelata si slefuita, in timp ce fata este acoperita in intregime de o bucata de sticla Gorilla Glass 3, usor rotunjita spre margini.

Gusturile difera de la oameni la oameni, insa in general aprecierile primite de HTC 10 si al sau design au fost foarte bune. Si noi consideram ca design-ul noului model este unul deosebit. Initial, din poze nu ne-a cucerit intru totul, insa dupa ce l-am vazut in persoana, am pus mana pe el si l-am folosit telefonul ne-am schimbat parerea.

Muchia pronuntata de pe spate reflecta lumina in diferite moduri, ofera un contur vizual distinct pentru telefon si, impreuna cu spatele curbat, ajuta foarte mult la ergonomie, la cum sta telefonul in mana.

Metalul usor rece, muchiile ferme, butoanele cu un feedback excelent - toate fac ca telefonul sa fie placut la atingere si in folosire.

In general, senzatia in mana este una excelenta, de telefon robust. Nu tinem minte de cand n-am mai tinut in mana un telefon atat de solid construit... Probabil anul trecut, cand am testat fostul model M9.

HTC a adus pe 10 butonul de pornire excelent texturat, usor de dibuit la atingere si cu un feedback foarte bun - element pe care l-am laudat si in review-ul modelului A9 de anul trecut. E unul din elementele usor de trecut cu vederea, dar pe care ni l-am dori sa-l vedem bagat in seama si de alti producatori...

Ne-ar fi placut ca HTC sa aduca in Europa si modelul HTC 10 cu fata neagra si spatele argintiu, nu sa-l lanseze doar in Statele Unite. Altfel, cine doreste varianta argintie in Romania, nu are de ales decat fata pe fundal alb care nu arata neaparat cel mai bine... in special in zona butoanelor capacitive unde lumina din fundal se imprastie dezordonat.

Plusuri:

+ constructie solida, dintr-o singura bucata de metal

+ muchia slefuita de pe spate face telefonul mai usor de tinut in mana si ii da niste reflexii interesante

+ ca design si "feel-in-hand" HTC e in continuare in varful topurilor

+ butonul de pornire de pe laterala - extrem de texturat, usor de dibuit si cu un feedback excelent

+ pozitionarea deja devenita fireasca a cititorului de amprente pe fata telefonului

Minusuri:

- HTC a revenit la butoanele capacitive pe fata, iar pe varianta alba acestea capata un halou nefiresc de la lumina din fundal

- mufa audio a fost mutata in partea de sus a telefonului

Fotogaleria de mai jos surprinde din mai mult unghiuri telefonul HTC 10. Pentru utilizatorii de mobil, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

---

SOFTWARE

HTC 10 vine cu Android 6.0 Marshmallow, peste care HTC a asezat interfata sa "Sense". Cu toate acestea, spre deosebire de trecut, HTC "Sense" e de data aceasta mai similara ca niciodata cu Androidul original, "neintinat" cum vine el de la Google. Nu doar la elemente de design, culori si efecte, ci pana si la aplicatiile de baza preinstalate. Practic, HTC a facut ce mai toti marii producatori de telefoane Android ar trebui sa faca: si-a pus propria interfata la o cura de slabire si a eliminat majoritatea elementelor in plus sau care nu faceau altceva decat sa dubleze aplicatiile foarte bune de la Google.

Acum, in noul Sense nu mai exista cate doua aplicatii pentru poze/galerie, muzica, contacte, calendar, browser, calculator s.a. In majoritatea cazurilor HCT a optat sa pastreze aplicatiile Google, insa acolo unde a considerat ca aplicatiile sale se descurca mai bine, le-a lasat (aplicatia de camera, cea de mesaje, mail pentru conturi non-Gmail, cea de telefon). In rest, intreg sistemul arata foarte similar cu Androidul original.

Pe ici-colo inca se regasesc elemente din vechiul "Sense", cum ar fi agregatorul de stiri Blinkfeed (care, noua cel putin, ne place si il consideram mai finisat ca niciodata) sau widgeturile traditionale HTC.

Dincolo de aceste elemente, HTC are pus in picioare un excelent depozit de teme prin care utilizatorii isi pot construi propria tema (fundalui, culori, accente, iconite, sunete) sau pot descarca dintre miile de teme si elemente de design urcate de alti utilizatori. Mai mult, odata cu 10, HTC a gandit si un sistem "freestyle", in care iconitele si elementele de interfata sunt practic inserata in diverse fundaluri descarcabile...

Curios insa, pentru un telefon atat de usor customizabil, HTC nu permite modificarea scurtaturilor din zona de notificare (ce arata acum ca in Androidul de baza).

Pentru a accesa rapid camera, utilizatorul poate face o dubla glisare in jos cu degetul pe ecranul inchis, insa de multe ori nu am gasit functia sa functioneze cum trebuie. HTC se incapataneaza sa gaseasca tot felul de scurtaturi, orice numai sa nu implementeze cea mai simpla solutie: o dubla apasare rapida a butonului de pornire.

Dincolo de aceste elemente, HTC 10 cu al sau "Sense" au rulat aproape perfect in toata perioada de test. Momentele de agatare au fost cvasi-inexistente, iar o senzatie de rapiditate si fluiditate mai buna pe un Android poate doar la terminalele Nexus sa fi gasit pana acum. La capitolul fluidtate, HTC mereu a stat bine, iar acum cu noul 10 ia din nou fata rivalilor.

Per total putem spune ca soft-ul pe care il propune HTC 10 e unul dintre cele mai inchegate, coerente si fluide din intreg universul Android. Mai mult, daca e sa dam crezare promisiunilor HTC, mai ales prin prisma similitudinilor cu Androidul de baza, viitoarele variante ale sistemului de operare pe care Google le va lansa vor ajunge mai repede ca niciodata pe HTC 10.

Plusuri:

+ HTC 10 cu noua sa versiune de "Sense" este mai similar cu Androidul original ca niciodata => extrem de rapid si fluent, fara prea multe briz-brizuri, fara agatari sau sacadari

+ HTC a eliminat mare parte din aplicatiile care se dublau cu cele oferite de Google

+ posibilitatile de personalizare prin propriu sistem de teme

Minusuri:

- HTC tot nu ne lasa sa editam "scurtaturile" din sertarul de notificari

- tot nu exista o scurtatura eficienta pentru a accesa rapid camera. Poate o apasare dubla pe butonul de pornire, ce zici HTC?

---

FOTO

La capitolul camera foto, HTC mereu a suferit. Nu atat ca pe fostele varfuri de gama avea camere slabe, ci mai degraba ca acestea nu reuseau sa se ridice la nivelul celorlalte varfuri de gama de la competitori si mai mereu lasau de dorit. Acum, insa, o spunem din start: HTC a dat lovitura. A pus pe "10" nu doar cea mai buna camera a sa pe un telefon mobil, ci una dintre cele mai bune camere de pe un telefon lansat in acest an.

DxOmark, unul din site-urile specializate in testarea camerelor foto, au pus HTC 10 la egalitate cu Samsung Galaxy S7 - telefon vazut ca avand cea mai buna camera foto la ora actuala. Din impresiile noastre insa putem spune ca HTC 10 nu e chiar la acelasi nivel cu camera de pe Galaxy S7, mai mult in ce priveste rapiditatea. Chiar si asa, nu de putine ori am gasit ca imaginile de pe HTC 10 sunt mai placute sau naturale decat ce am obtinut cu S7...

Pisica

Pisica

Foto: Hotnews

HTC a pus pe "10" acelasi excelent senzor Sony de 12 MP pe care multa lume l-a laudat anul trecut pe modelele Nexus, doar ca producatorul taiwanez i-a adaugat o apertura mai mare, de 1.8. Cuplat cu un sistem de stabilizare optica (OIS) si cu o lentila de safir, HTC a reusit un pachet foto convingator.

In perioada noastra de test, am gasit ca in folosire camera de pe HTC 10 reuseste sa capteze fotografii bune, chiar foarte bune. Culorile surprinse sunt placute, aproape de realitate, fara sa sufere de suprasaturatie sau agresivitate la conturarea detaliilor.

In general, fotografiile au iesit bine echilibrate, rareori supraexpuse, desi pe ecranul telefonului mereu pareau mai intunecate decat au fost ele surprinse. Chiar si asa, am apreciat ca HTC a inclus in noua sa interfata de camera posibilitatea setarii focusului oriunde pe imagine fara ca expunerea sa fie influentata, lasand la libertatea utilizatorului sa inchida sau sa deschida imaginea prin glisarea degetului pe ecran.

Functia Auto-HDR a functionat mai mereu foarte bine si rapid, iar de cele mai mute ori rezultatele surprinse astfel au fost foarte bune, cu zone umbrite frumos luminate, fara ca detaliile deschise sa fie supraexpuse.

Street Delivery

Street Delivery

Foto: Hotnews

Pe noapte camera ne-a impresionat cu imagini foarte bune, pastrand nivelul de zgomot in imagine destul de jos. Nu de putine ori am ramas surprins de cata lumina poate gasi HTC 10 in scenarii unde ochii nostri abia daca vedeau.

Da, ne-am fi dorit totusi un plus de rapiditate la camera, insa nu ne putem plange. Focalizarea se face cu ajutorul senzorului laser de langa blitul dual-tone, insa nu e la fel de rapid ca cel de pe Galaxy S7.

Apliactia de camera a fost redesenata, simplificata pe alocuri si completata cu setari in plus prin alte parti. Aplicatia are si un mod Manual prin care HTC 10 capteaza si formate RAW, insa aici am sublinia ca minus faptul ca telefonul nu permite utilizatorului sa seteze un timp de expunere mai mare de 2 secunde. E prea putin, avand in vedere ca pe modele precum cele de la LG timpul de expunere poate ajunge pana la 30 de secunde, iar la Xiaomi Mi5 pe care l-am testat de curand timpul de expunere ajunge chiar si la 32 de secunde.

Am mai putea reprosa faptul ca lentila de safir pusa deauspra camerei se murdareste foarte usor si necesita putin efort si atentie la curatat, altfel telefonul incepe sa capteze halouri deranjante in jurul surselor de lumina...

Cismigiu

Cismigiu

Foto: Hotnews

Per total insa, fara sa mai cautam noduri in papura, HTC 10 aduce in lupta o camera extrem de convingatoare.

Nu vom lasa doar vorbele noastre aici, ci publicam mai jos si doua fotogalerii care sa stea marturie, cu poze pe timp de zi, dar si cadre surprinse noaptea sau in conditii de lumina mai putin ideale. Pozele pot fi vazute si in formatul lor original si nealterate direct pe Imgur.

Plusuri

+ o camera foarte buna atat pentru situatii cu lumina buna, dar si pentru interior sau noaptea

+ modul auto HDR functioneaza instant si scoate rezultate chiar bune

+ accesul la multe setari si la modul manual cu captare RAW

+ aplicatia permite focalizarea pe un punct de pe ecran fara ca acest lucru sa afecteze expunerea ce poate fi ajustata separat de catre utilizator

Minusuri

- timpul de focalizare nu e chiar cel mai rapid, iar uneori (rar, ce-i drept) camera mai si rateaza focusul...

- in modul Manual utilizatorul nu poate selecta un timp de expunere mai mare de 2 secunde...

- lentila de safir se murdareste usor si duce la tot felul de halouri si reflexii dubioase ale surselor de lumina

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu HTC 10 pe timp de zi si lumina buna. Pentru utilizatorii de pe mobil, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

Fotogaleria de mai jos contine mai multe fotografii realizate cu HTC 10 pe timp de noapte si lumina slaba. Pentru utilizatorii variantei de mobil, fotogaleria optimizata poate fi vazuta aici.

---

VIDEO

Pe partea video, camera de pe HTC 10 profita la maxim de sistemul de stabilizare optica (OIS) si ofera imagini foarte bune. Am ramas chiar surprinsi de cat de bine atenuazeaza unele socuri telefonul. Nu de putine ori am filmat cadre din mana in timp ce mergeam si agitam involuntar telefonul, iar mai apoi urmarind pe calculator rezultatele cautam in zadar acele momente cu socuri.

Ne-a placut foarte mult trecerile subtile de la zone luminoase la zone umbroase, insa am observat ca pe masura ce lumina din cadru scade, si focalizarea tinde sa o ia razna si uneori camera mai sare si cateva cadre.

Telefonul filmeaza si 4K, insa ne-a surprins neplacut faptul ca - cel putin in setarile diosponibile acum - telefonul nu ofera si un mod de filmare Full HD (1080p) la 60 de cadre pe secunda. Filmarile slow-motion sunt limitate doar la 120 de cadre pe secunda la o rezultie HD (720p).

Un mare plus, insa, este calitatea sunetelor captate, care este poate cea mai buna pe un telefon mobil. Totul insa doar daca utilizatorul bifeaza din setari optiunea de sunet "Hi Res". Acest lucru face ca telefonul sa produca fisiere de tip .mkv, in loc de traditionalele .mp4, iar dimensiunile fisierelor sunt aproape duble. Dar diferenta de calitate se... aude.

Am filmat cadre in linistea unui parc sau in mijlocul traficului, iar sunetul a fost mereu exceptional captat.

Cine vrea sa se convinga de calitatea inregistrarilor video pe zi si pe noapte facute cu HTC 10, lasam clipurile video de mai jos...

Plusuri:

+ Stabilizarea Optica (OIS) isi face treaba in cadrele miscate, chiar mai bine decat ne-am fi asteptat

+ sunetele captate pe inregistrari in modul "Hi Res Audio" sunt foarte-foarte bune

+ detaliile bune captate pe lumina buna suficienta, in timp ce pe lumina slaba framerate-ul se mentine relativ constant

Minusuri

- focalizarea o mai ia razna uneori, telefonul refocalizand constant cadrele in timpul miscarii

Camera frontala

Pe partea din fata, HTC a pus pe modelul "10" o camera de 5 MP, dar cu sistem optic de stabilizare (OIS), o premiera pe un telefon mobil. Astfel, pentru cei care vor sa faca selfie-videouri sau poze in lumina slaba, camera frontala de pe HTC 10 este poate cea mai potrivita.

Desi in general dam prea putina importanta camerei frontale, credem ca HTC 10 are una dintre cele mai bune, mai ales pe partea video. De altfel, am filmat cadre cu camera frontala la 1080p si credem ca sunt comarabile cu ce produceau camerele principale de pe varfurile de gama acum un an, doi.

Lasam mai jos un clip video drept marturie...

---

AUDIO

Difuzorul audio pe HTC 10

Difuzorul audio pe HTC 10

Foto: Hotnews

Timp de trei ani, varfurile de gama lansate de HTC dominau mereu topurile pe partea audio. HTC a lansat o moda cu difuzoarele sale "BoomSound" dispuse frontal ce canalizau sunetele direct catre utilizator. Acum, insa, cu noul 10, HTC a pastrat numarul de difuzoare, insa a regandit pozitionarea lor, totul pentru a pastra dimensiunile telefonului cat mai abordabile.

Acum, pe 10, HTC a ales sa puna difuzorul principal - pe post de woofer pentru sunetele mai joase - in zona de jos, langa portul de incarcare, in timp ce sus, in zona difuzorului de ureche, au pus o boxa mai mica pe post de tweeter, care sa abordeze sunetele medii si inalte. Suentul reprodus este mono, nu stereo, insa prin noua configuratie HTC s-a asigurat ca acesta nu pote fi blocat involuntar de utilizator atunci cand telefonul este tinut in mana.

Ca volum, HTC 10 nu e cel mai puternic de pe piata, insa la partea de calitate a sunetului - desi nu mai are boxele stereo dispuse frontal - ramane in top, oferind una din cele mai bune experiente audio de pe un telefon varf de gama la ora actuala.

Castile audio - HTC 10

Castile audio - HTC 10

Foto: Facebook

Dincolo de sunetul foarte bun pe care HTC 10 il scoate prin difuzoarele sale externe, telefonul vine si cu un convertor digital-analogic (DAC) pe 24 de biti dedicat. Asta se traduce intr-o calitate foarte-foarte buna a sunetului pe care telefonul il scoate pe mufa audio - probabil cel mai bun sunet pentru un telefon mobil la ora actuala.

La asta adaugam si castile excelente cu care HTC 10 vine in pachet (cel putin in zona Europeana) si putem spune fara indoiala ca avem de-a face cu cel mai bun pachet audio de pe un smartphone la ora actuala.

Plusuri:

+ HTC continua sa puna pe varful sau e gama doua difuzoare, si orientate (macar partial) spre utilizator

+ volum puternic, sunete clare si pline

+ utilizatorul nu poate bloca accidental vreun difuzor

+ un DAC pe 24 de biti pentru sunetul pe casti

+ casti foarte bune care vin direct din pachet

Minusuri:

Nu am gasit

---

BATERIE

HTC zice ca noul 10 e facut sa duca doua zile in regim normal de folosire. Telefonul vine cu o baterie neschimbabila Li-Po de 3.000 mAh si care se incarca super rapid prin tehnologia QuickCharge 3.0, cu incarcatorul care vine direct din cutie.

Putem spune ca HTC 10 este unul dintre cele mai bune telefoane la capitolul autonomie. In testele noastre chiar am si reusit sa atingem tinta HTC, de doua zile de uz normal intre incarcari - 41 de ore cu 4 ore timp de ecran.

Altfel, am gasit ca telefonul reuseste sa duca lejer o zi dificila, cu utilizare mai degraba intensiva, mult 4G, browsing, fotografii si jocuri. In general, telefonul scoate constant 3-4 ore timp de ecran.

Per total, dupa doua saptamani de test, am constata ca telefonul ajunge cam pe la 50% la finalul unei zile normale de lucru, iar daca mai adaugam si o iesire la bere dupa serviciu, ajungem acasa undeva la circa 25-30%, dupa 16-17 ore de cand am decuplat incarcatorul.

In general am gasit autonomia mai buna decat ne-am asteptat, fapt ce ne-a schimbat si obiceiul de incarcare in fiecare noapte a telefoanelor. Cu HTC 10 ne-am gasit in situatia de reincarca telefonul mai degraba dimineata, in timp ce ne pregateam sa mergem la birou...

Dincolo de autonomia foarte buna, impresionanta ni s-a parut si rapiditatea cu care telefonul se incarca: circa 45% in 30 de minute. In total, de la 8% la 100% telefonul se incarca intr-o ora, o ora si cateva minute.

Am incercat incarcarea rapida si cu un incarcator mai slab, cu QuickCharge 2.0, si am gasit ca in 30 de minute HTC 10 acumuleaza circa 35 de procente.

HTC 10 se incarca mai rapid decat un Galaxy S7, dar ii lipseste spre exemplu capacitatea de incarcare wireless din cauza constructiei din metal.

Lasam cateva capturi cu rezultatele dintre cele mai bune obtinute in perioada de test...

Plusuri:

+ bateria duce si duce... Am rezistat chiar si doua zile pe un singur ciclu, insa constant am putut duce o zi (15-17 ore) cu un consum mediu spre intensiv in care am inregistrat circa 3-4 ore timp de ecran

+ prin tehnologia QuickCharge 3.0 (incarcatorul compatibil vine si el in pachet) telefonul se reincarca incredibil de rapid, circa 45% in 30 de minute.

Minusuri:

- pentru unii, faptul ca bateria nu este interschimbabil ar putea fi un minus

- nu vine cu incarcare de tip wireless

PRET

HTC 10 se vinde in varianta de 32 GB in magazine pe la circa 3.100 de lei, chiar si mai ieftin la unii operatori de telefonie mobila - un pret de asteptat pentru un telefon varf de gama, similar cu cat se vinde acum si Samsung Galaxy S7.

Multi spun ca HTC 10 e un telefon prea scump si ca pentru a convinge lumea in detrimentul mult mai popularelor telefoane Galaxy sau iPhone, HTC ar fi trebuit sa pluseze cu un pret mai competitiv, in special daca e sa privim la alti producatori precum LG sau Huawei.

Totusi, de mentionat ca in pachetul cu care se vinde HTC 10 utilziatorul primeste si incarcatorul QuickCharge 3.0 si setul de casti "Hi Res".

---

CONCLUZIE

HTC a reusit prin noul sau model "10" sa livreze un produs aproape complet, un telefon solid, care bifeaza aproape toate casutele. Sigur, multi zic ca e poate prea putin, ca nu iese in evidenta prin nimic special fata de rivali. Samsung Galaxy S7 are constructia waterproof, LG G5 e modular si e mai ieftin...

Chiar si asa, e greu de sanctionat HTC 10 pentru aceste lucruri. Nu de putine ori in anii trecuti cand dadeam verdictul pentru varfurile de gama HTC mereu spuneam ca sunt telefoane foarte bune, dar cu un minus la camera sau baterie sau, sau, sau... Acum, insa, nu mai avem vreun mare minus de care sa ne legam.

Sigur, putem cauta mici neajunsuri ici-colo, noduri in papura, insa per total HTC 10 ramane un telefon foarte bun, poate unul dintre cele mai bune Android pana in acest moment.

Cu un design rafinat si o constructie premium care in continuare va atrage multe priviri, HTC 10 vine cu imbunatatiri in aproape toate aspectele fata de predecesorul sau, mai ales in ceea ce priveste partea de camera si autonomie.

Sistemul se misca impecabil, iar finisarea interfetei Sense si apropierea sa de Androidul pur, asa cum vine el de la Google, nu face decat sa intareasca senzatia unui produs fluid, cu promisiunea unor actualizari de sistem rapide.

Camera foto/video este una dintre cele mai bune, iar la capitolul audio - fie ca vorbim de difuzoarele externe, cel scos pe casti sau sunetul captat prin microfoane - HTC 10 n-are rival.

Din pacate pentru HTC, modelul 10 s-ar putea sa fi venit prea tarziu. Nu putini au zis ca ar fi fost telefonul perfect daca era lansat acum un an. Intre timp, competitia in universul Android s-a acutizat, Huawei, Xiaomi si alte branduri din zona asiatica au luat piata cu asalt cu modele din ce in ce mai convingatoare si la preturi mai mici, in timp ce Samsung domina intreaga petrecere Android cu al sau excelent Galaxy S7.

Poate, totusi, aici sa fie cheia succesului pentru HTC. Intr-o lume dominata de Samsung si Apple pe de-o parte, si miriada de producatori chinezi pe de alta, HTC cu al sau 10 sa fie o alternativa viabila pentru cei care vor un telefon foarte bun, rapid si capabil, si cu design si fit-and-finish pe masura...

---