​In curand ar trebui sa incepa livrarile celui mai ieftin smartphone din lume, in India, insa modelul care costa doar patru dolari este o mare enigma, fiindca toata lumea se intreaba cum poate sa faca profit compania care il lanseaza. Modelul numit Freedom 251 are 1 GB de RAM, ecran de 4 inci, camera de 3,2 MP pe spate si procesor Quad-core de 1,3 GHz.

Freedom 251 specificatiiFoto: Ringing Bells

Compania Ringing Bells este pe cale sa inceapa livrarile modelului Freedom 251 care costa echivalentul a patru dolari (in rupii indiene). Cand a anuntat prima oara acest telefon, acum cateva luni, compania spunea ca zeci de milioane de oameni s-au aratat interesati de terminal.

Insa acum Ringing Bells spune ca foarte curand va putea livra o transa de 5.000 de unitati si pe termen mediu vor fi alesi printr-o loterie online primii 200.000 carora li se va livra aceste telefon ultra low-cost.

Problema este nu doar ca cererea uriasa nu va putea fi egalata de oferta, ci marea intrebare este cum poate compania sa faca profit cu un pret de vanzare atat de mic. India este plina de smartphone-uri ieftine, celebra fiind marca Karbonn ale caror telefoane pot fi comandata si la noi, chiar si la sub 100 de euro. Micromax este marca indiana cu cea mai mare cota in piata de origine.

Insa productia unui model precum Freedom 251 ar costa macar 40-50 dolari/exemplar, asttfel ca au aparut intrebari despre cum va reusi compania sa produca (in pierdere) sute de mii de unitati. Au aparut si teorii conform carora unii ar vrea sa "spele" bani sau ca suntem in fata unei scheme piramidale stil "Caritas". Altii spun ca guvernul ar finanta productia acestui telefon.

Compania spune ca unele componente vin din Taiwan si China, iar asamblarea se face langa Delhi.

In India sunt 220 milioane de utilizatori de smartphone, insa asta inseamna doar 17% din populatie. Cele mai ieftine modele costa in jurul a 50 de dolari.

Surse: Bloomberg, CNET