La foarte multe smartphone-uri bateria incepe sa cedeze dupa doi ani cu multiple incarcari, nemultumirile fiind foarte mari la acest capitol. Sony a prezentat pe doua smartphone-uri lansate la IFA Berlin o tehnologie care monitorizeaza si ajusteaza procesul de incarcare, astfel incat durata de viata a bateriei sa se dubleze. Cele doua noi modele lansate sunt Xperia XZ (cu un ecran de 5.2 inci) si dispozitivul premium Xperia X Compact (cu un ecran de 4.6 inci).

Sony Xperia X CompactFoto: Sony

Utilizatorii tin telefoanele din ce in ce mai mult timp. in multe cazuri peste doi ani si probabil le-ar tine si mai mult daca bateriile nu ar incepe sa cedeze, autonomia scazand enorm.

Cei de la Sony spun ca au gasit o solutie care sa dubleze durata de viata a bateriei, tehnologia fiind dezvoltata cu o companie americana Qnovo specializata in optimizarea proceselor de incarcare. Practic nu se intervine tehnic pe baterie, ci incarcarea sa face mai eficient, evitandu-se supraincarcarea. Durata de viata a bateriei poate ajunge la patru ani.

"Functia de incarcare adaptabila Qnovo monitorizeaza si ajusteaza procesul de incarcare, pentru a evita deteriorarea bateriei, in timp ce functia de Battery Care controleaza procesul de incarcare, conform obiceiurile personale, evitand supraincarcarea si punand pauza atunci cand incarcarea ajunge la 90%, incheind astfel procesul de incarcare chiar inainte de a avea nevoie de telefon. Xperia Tips va recunoaste obiceiurile, oferind sfaturi si recomandari personalizate, ajutandu-va sa va optimizati experienta, in timp ce Smart Cleaner maximizeaza in mod automat performanta, verificand memoria cache a anumitor aplicatii, in functie de modul lor de functionare, pentru a fi la o performanta optima intotdeauna", spune compania.

Jun Makino, senior product marketing manager la Sony spune ca i-ar placea ca oamenii sa-si reinnoiasca mai dese telefoanele, insa trendul pastrarii pentru un timp indelungat este cat se poate de clar.

Sony este cunoscuta pentru faptul ca telefoanele sale Xperia au o autonomie a bateriei peste media pietei, compania dorind sa se diferentieze in acest mod pe o piata unde concurenta este dura, dar frustrarea legata de baterii este mare.

Sony are insa o cota mica pe piata, probabil undeva pe la sub 1%