Un grup de cercetatori de la universitatea Ben Gurion din Israel a reusit sa demonstreze ca o pereche de casti audio conectate la un calculator pot fi transformate intr-un dispozitiv de ascultare cu care se poate inregistra convorbirea din incaperea respectiva, scrie miercuri portalul engadget.com, citat de Agerpres.

Cercetatorii au creat un program malware care a exploatat o functie a pachetului de codecuri RealTek, care se afla instalat pe orice placa de baza a unui calculator personal. Calculatorul vizat de atacul cibernetic respectiv schimba functia de ascultare a castilor in cea de microfon pentru captarea sunetelor, transformand astfel castile audio intr-un dispozitiv real de inregistrare ambientala.

Echipa de cercetatori a facut o demonstratie in acest sens cu o pereche de casti audio Sennheiser si au inregistrat o conversatie, din camera respectiva, petrecuta la o distanta de 6 metri.

Programul folosit de cercetatori se numeste Speake(a)r si a fost folosit doar pentru a proba o teorie, dar ei sustin ca acesta arata ca de fapt amenintarea in acest sens este cat se poate de reala. "Oamenii nu se asteapta la acest tip de vulnerabilitate in ce priveste intimitatea lor", a spus Mordechai Guri, cercetatorul sef al echipei, pentru Wired. "Chiar daca deconectezi microfonul de la calculator, daca perechea de casti ramane atasata poate fi valorificata pentru inregistrare", a mai spus acesta.

Chiar daca echipa de cercetatori a facut acest test doar la un calculator care utilizeaza pachetul RealTek audio, smartphone-urile, tabletele sau alte dispozitive care au conectate la ele casti audio pot deveni vulnerabile unui atac similar. Pentru prevenirea unui asemenea atac, cercetatorii recomanda indepartarea imediata a castilor dupa incetarea folosirii lor.