Oppo a lansat de curând modelul Reno8 Pro 5G în România, telefonul de vârf al gamei sale Reno - un telefon subțire și cu un design foarte reușit, care-ți fură privirea. Nu am putut să-l testez suficient de mult încât să-i fac un review în detaliu, dar las mai jos câteva impresii după ce l-am „butonat” câteva zile: ce mi-a plăcut și ce nu m-a impresionat la Reno8 Pro.

Oppo Reno8 ProFoto: Hotnews

Notă de test

  • Telefonul ne-a fost pus la dispoziție de Oppo România, însă acest articol nu este unul sponsorizat sau susținut de Oppo și nu a existat nici o recompensare financiară sau de altă natură. Nimeni din partea producătorului nu a văzut spre aprobare conținutul articolului înainte de publicare, iar ideile și opiniile exprimate în text sunt exclusiv ale autorului.

Ce mi-a plăcut la Oppo Reno8 Pro - PLUSURI:

  • + Designul superb - Telefonul este unul foarte frumos, cu linii simple, dar de mare efect, iar spatele pastel care parcă se topește în zona modulului de cameră este spectaculos. În plus, accentele din jurul celor două mari lentile foto, ca niște mici discuri de vinil, scot în evidență modulul foto într-un mod foarte subtil. În mână telefonul se simte foarte bine, premium cu un build quality de top. E subțire și ușor de mânuit, iar ecranul Amoled foarte bun completează perfect construcția pastel, de la culoarea metalului, la sticla de pe spate, la flash-ul rotund, la accentul colorat din mijlocul butonului de pornire.
  • + Camera foto principală - Deși nu aveam mari așteptări, în cele câteva zile când ne-am jucat cu telefonul, camera principală ne-a lăsat o impresie foarte bună, reușind să producă fotografii foarte bune ziua și noaptea. Comparându-le cu fotografiile făcute de un Pixel 6 Pro, Reno8 Pro chiar a reușit să țină pasul foarte bine.
  • + Încărcarea rapidă cu încărcătorul de 80W inclus din pachet - Deși tocmai ce am testat un telefon cu încărcare și mai rapidă la 120W, Oppo Reno8 Pro este aproape la fel de impresionant: de la 7% la 100% în 31 de minute (+93%). În doar 10 minute am încărcat bateria cu +43%, iar în 20 de minute cu +73%. În plus, și autonomia a părut a fi una foarte bună, deși n-am putut testa suficient să dau un verdict definitiv.

Ce NU mi-a plăcut la Oppo Reno8 Pro - MINUSURI:

  • - Lipsuri pe partea video - Telefonul poate filma 4K doar la 30 de cadre pe secunde și doar pe camera principală, camera ultrawide nu are rezoluția suficientă pentru a trage 4K. Mai deranjant este că nici la 1080@30fps telefonul nu poate comuta de pe o cameră pe alta în timpul filmării.
  • - Scrisul de pe spate strică tot farmecul și Oppo știe asta: în nicio poză oficială de produs nu apare acel text care ocupă foarte mult spațiu pe spatele telefonului. Tare mult mi-aș dori ca Oppo (și alți producători, de altfel) să reușească cumva să ascundă sau să integreze cât mai subtil textul cu certificări și identitatea telefonului și adresa producătorului. De-a lungul timpului am văzut modele lansate de alți producători care au reușit să integreze acest scris mult mai elegant și subtil, inclusiv pe rama produsului.

Alte aspecte și păreri de menționat despre Oppo Reno8 Pro:

  • Telefonul vine cu Android 12 și interfața Color OS 12.1 și va primi actualizare la Color OS 13 curând. Procesorul MediaTek Dimensity 8100-Max, deși nu e cel mai de top, pare să se descurce excelent, iar cât timp l-am „butonat” mi s-a părut că telefonul se mișcă excelent, rapid și fără agățări. Aici poate ajută și modul fluid în care se simte interfața Color OS care, deși e mult modificată față de Androidul clasic, e printre cele mai bune interfețe și e plăcut de utilizat.
  • Tot pe partea software, am apreciat nivelul de customizare pus la dispoziția utilizatorului. Din cutie telefonul e foarte „iOS-izat”, făcut să semene la unele interacțiuni cu un iPhone, dar un utilizator mai iscusit și cu răbdare poate să-l facă să arate cum vrea el. Apreciez mult posibilitatea de a dezactiva unele iconițe să nu mai apară în bara de sus (NFC, alarmă, Silent etc).
  • Nu prea mi-a plăcut, în schimb, alte modificări inutile față de Androidul standard, cum ar fi faptul că nu poți lansa camera cu dubla-apăsare pe butonul power. Merge cu dubla apăsare pe butoanele de volum, sau să desenezi un „O” pe ecranul închis (ceva împrumutat de la OnePlus).

  • Ecranul AMOLED e frumos și destul de luminos, dar nu impresionează în mod deosebit la acest capitol. Oppo prezintă că telefonul are un ecran rapid de 120Hz, însă acesta face un „joc” adaptiv deranjant și neunitar în funcție de ce aplicație folosești, uneori neintuitiv. Spre exemplu, În Facebook, Instangram sau Chrome refreshul cade la 90Hz sau chiar la 60Hz - foarte deranjant - în alte aplicații precum Google Photos, Youtube, Maps.
  • Apreciez faptul că telefonul vine cu încărcătorul de 80W din cutie, un accesoriu pe care mulți au renunțat să-l mai furnizeze, deși la astfel de puteri aduc clar plus valoarea utilizatorului. În cutie, însă, telefonul nu mai vine cu altceva, nici măcar cu o banală husă de silicon. În schimb, telefonul vine cu o folie de protecție preaplicată pe ecran.

  • Telefonul nu suportă încărcare wireless și nici nu are vreo certificare oficială IP de protecție la apă și praf. Pe față sticla de protecție este de tipul Corning Gorilla Glass 5.
  • Cititorul de amprente este unul de tip optic, amplasata sub ecran. Cât timp m-am jucat cu el mi s-a părut foarte precis și rapid. Am apreciat mult și feedback-ul butoanelor, foarte ferme și plăcut la apăsare. În plus, sistemul haptic de vibrații mi s-a părut foarte bun.

Oppo Reno8 Pro - HARDWARE, SPECIFICAȚII & PREȚ în România

Display: 6,7 inci diagonală, raport 20:9, AMOLED 2412 x 1080, 120Hz HDR10+, Luminozitate - 500 nits normal, vârf de 950 nits, Gorilla Glass 5,

Procesor: MediaTek Dimensity 8100-Max (5 nm) / Octa-core (4x2.85 GHz Cortex-A78 & 4x2.0 GHz Cortex-A55)

NPU: MariSilicon X

GPU: Mali-G610 MC6

RAM: 8 GB

Stocare: 256 GB UFS 3.1

Baterie: 4.500 mAh (2 × 2250 mAh/17,50 Wh)

Încărcare: 80W SUPERVOOCTM, 65W SUPERVOOCTM, 50W SUPERVOOCTM, VOOC, PD (9V/2A), QC (9V/2A), încărcător 80W inclus în cutie

Camere foto:

- Principală: Sony IMX766, 50MP, 1/1.56"; f/1.8; FOV: 86°; obiectiv 7P; AF acceptat; motor de focalizare

- Ultrawide (unghi larg): 8MP, f/2.2; FOV: 112°; Obiectiv 5P

- Macro: 2MP, f/2.4, FOV: 89°; obiectiv 3P; FF

Cameră foto frontală: 32MP, Sony IMX709 32MP, 1/2.74"; f/2.4, FOV 90°, obiectiv 5P, AF, motor de focalizare în buclă deschisă

Video: 4K@30 fps, 1080P@60 fps/30 fps, 720P@60 fps/30 fps. stabilizare video EIS

Dimensiuni: 161.2 x 74.2 x 7.3 mm

Greutate: 183 g

Sistem de operare: Android 12, ColorOS 12.1

Senzori: Cititor de amprentă optic sub ecran, Senzor geomagnetic, Senzor de lumină, Senzor de proximitate pe ecran, Accelerometru, Senzor de gravitație, Giroscop,

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6(ax), dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.3, A2DP, LE, aptX HD, typeC 2.0

Preț (noiembrie 2022): 4.000 de lei (pachet promo Champions League - telefon + încărcător 80W de mașină, cablu de încărcare și o minge de fotbal Adidas UEFA Champions League semnată de Ilie Dumitrescu)