Cercetatori de la Universitatea Stanford au descoperit o metoda mai buna de a produce compusi organici semi-conductori, un lucru care ar putea duce la productia de masa a electronicelor de plastic.

Conceptul presupune folosirea unor materiale mai ieftine bazate pe carbon, in locul siliciului, pentru a produce tranzistoare. In 2005, Universitatea Chemnitz din Germania a introdus o metoda de a pune circuite integrate pe hartie si plastic. Insa din cauza performantelor scazute ale acestor produse, acest proces a fost abandonat. Noua metoda imbunatateste insa performanta, arata Gizmag.

Zhenan Bao, care a condus cercetarile la Stanford, arata ca echipa sa a dezvoltat un set de tehnici pentru fabricarea unor "straturi organice", ce vor fi plasate direct sub semi-conductori, fiind mai fine la nivel molecular si ajutand astfel la cresterea performantei, completeaza un articol din TechnologyReview.

Testarile pe pentacene, unul dintre cei mai folositi semi-conductori organici, au aratat ca folosirea stratului respectiv ii imbunatateste abilitatea de a conduce sarcini electrice de peste 100 de ori.

Acum echipa lucreaza la a dovedi ca procesul este fiabil pe scara larga.

Alex Sima - TownPortal