Compania americana E Ink a anuntat marti lansarea unei noi generatii de afisaje color cu cerneala electronica (e-paper). Acest tip de afisaje sunt radical diferite de ecranele LCD si au ca aplicatii principale cititoarele electronice de carti. Noua tehnologie, denumita Triton, aduce un nivel superior al calitatii culorilor si al lizibilitatii in conditii de iluminare directa.

E Ink TritonFoto: eink.com

Noile panouri e-paper Triton vor putea afisa 4096 de culori cu o rata a contrastului de 10:1 si vor fi lizibile chiar si la lumina soarelui. Rezolutia poate depasi 200 de puncte pe inci, apropiindu-se de cea a unei carti tiparite.

Toate ecranele e-paper se remarca prin consumul extrem de redus de energie. Acest fapt se datoreaza tehnologiei folosite, care consuma curent doar la schimbarea continutului de pe ecran: un strat de sfere umplute cu doi pigmenti, unul alb si unul negru, isi schimba culoarea din alb in negru atunci cand este aplicat un curent electric. Imaginea ramane intiparita, deoarece micro-sferele isi mentin starea perioade foarte lungi de timp. Din acest motiv, acest tip de display este util doar pentru afisarea unui continut static, el nefiind fezabil pentru filme, de exemplu.

Triton adauga un filtru colorat deasupra fiecarei sfere; filtrul este compus din patru culori (alb, rosu, verde si albastru), care compun o anumita culoare atunci cand sunt stimulate de un curent electric. Ecranele e-paper nu sunt, in general, iluminate din spate, ci se bazeaza pe lumina ambientala, la fel ca hartia obisnuita.

Compania chineza Hanvon a anuntat primul e-reader bazat pe noua tehnologie, iar analistii prevad ca Sony, Amazon si Barnes&Noble ar putea folosi Triton in e-reader-ele lor.