Succesorul terminalului Nokia N8, varful de gama al companiei finlandeze, ar putea folosi un procesor Intel Atom la 1,2Ghz si sistemul de operare MeeGo, rezultat din fuzionarea platformelor Nokia Maemo 6 si Intel MobLin. Noul smartphone ar putea fi anuntat luna viitoare la targul telecom Mobile World Congress, informeaza Engadget citand blogul finlandez prosessori.fi.

Prototip de Nokia N9Foto: Engadget.com

Informatia este la ora actuala doar un zvon, dar consensul in cadrul industriei telecomunicatiilor este ca Nokia va abandona sistemul de operare Symbian pentru noua platforma MeeGo in cazul aparatelor de varf. Nokia a inceput sa colaboreze cu Intel in urma cu un an, atunci cand companiile au descis sa fuzioneze platformele Maemo si MobLin, ambele bazate pe Linux.

Sistemul de operare Maemo a fost folosit de Nokia pentru terminalul N900 si tabletele N800 si N810 si suporta functii avansate precum Adobe Flash si capacitatea de a folosi browserul Mozilla Firefox.

Nokia a pierdut masiv teren in ultimii ani in fata telefoanelor cu Google Android si Apple iOS si spera sa isi recapete pozitia de lider prin introducerea unei noi serii de terminale, radical diferite de cele produse pana in prezent. Nokia ramane, per total, liderul mondial pe piata telefoanelor mobile.