“Aaaaah, verile acelea … în 2004-2007 … erau perioade foarte aglomerate, în care prețurile se schimbau din momentul în care plecai în vacanță și pana te întorceai. Atâtea amintiri și experiențe …” De fapt asta este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm acum. Prea mulți oameni își amintesc trecutul și încearcă în mod constant să se întoarcă înapoi în timp, refuzând să accepte realitatea actuală. Această atitudine a continuat și în 2011, însă există și alte lucruri interesante pe care le-am confirmat în această vară. Hai să le trecem în revistă, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

  • 1. Continuăm să trăim în „realități” paralele multiple

Este foarte interesant și adevărat. Sunt atât de multe „realități” paralele diferite în care trăim. Așa a fost din totdeauna dar acum este mai evident ca niciodată. Cum economia nu s-a redresat, mii de oameni încearcă să găsească un investitor căruia să îi vândă o proprietate cu reduceri mari. Însă, în același timp, vedem mulți proprietari care încearcă să crească prețurile, în pofida unei lipse evidente de clienți. Majoritatea băncilor continuă să caute soluții pentru a rezolva problema creditelor, în timp ce o minoritate au început să le acorde din nou. Piața a continuat să fie foarte dificilă, însă există și multe contradicții (vă voi spune mai multe despre aceste contradicții în următoarele săptămâni).

  • 2. Prețuri de 5 ori mai mari (sau mai mult) pentru terenurile cu potențial pentru energia „verde”

Cum proiectele de energie „verde” domină piața, cu sute de oameni care își exprimă interesul inițial, am observat că în multe cazuri proprietarii și-au multiplicat prețul. Vorbim de terenuri agricole (ale căror prețuri inițiale sunt de 0.2 – 0.3 euro/mp) care pot fi folosite pentru energie „verde”. Majoritate însă nu sunt potrivite pentru acest tip de proiect dar cine îl poate convinge pe proprietar de asta? Va continua să viseze încă o vreme, apoi își va da seama de realitate. Această vară a fost plină de oameni în cautare de acest tip de proprietăți (cu condiții specifice cum ar fi să fie aproape de electricitate, etc.). Prea mulți porprietari au crescut prețurile, prea puțini chiar au vândut 1 singur mp cu un preț apropiat de cel dorit.

  • 3. Prețul dorit continuă să se apropie de cel oferit

Mulți oameni cred că prețurile continua să scadă. În realitate doar prețul cerut scade, în timp ce prețul oferit (și cel la care se finalizează tranzacția) rămâne mai mult sau mai puțin același. În perioada de vară am vazut prețurile mai aproape de cele oferite, ceea ce a creat un impact pe piață. Acest trend va continua și în această iarnă dificilă.

  • 4. “Prima Casa” a început să fie din ce în ce mai puțin importantă, acum că mai multe bănci oferă credite

“Prima Casa” este cel mai important factor care determina piața rezidențială în această țară, mai ales pentru apartamentele vechi. Însă în ultima vreme și mai ales în această vară am văzut bănci oferind credite cu termeni „similari” celor ale programului „Prima Casă”. Dacă acest trend continuă și devine mai important, piața va intra într-o altă fază în 2012.

  • 5. Proprietățile generatoare de venituri: Încă foarte atractive, încă nu prea multe

Am zeci de cereri de la clienți care vor să cumpere proprietăți generatoare de venituri, însă (ca întotdeauna) nu pot finaliza nici 20% din cereri. Aceste proprietăți sunt în continuare atractive și au fost și în această vară, însă piața nu dă semne de schimbare. Rămâne superficială, cu foarte puține oferte bune și prea multe oferte proaste și prea scumpe.

  • 6. Executări cu prețuri mari = nici o tranzacție, doar discuții

Mii de proprietăți sunt oferite prin executări silite. Câte dintre ele sunt vândute? Foarte puține. În această vară am vazut aceeași situație: o bancă care cere mai mult decât se plătește pe piață, un lichidator încercând să găsească investitori la nivelul cerut … în 90% dintre cazuri rezultatul a fost negativ. Poate este momentul ca ceva să se schimbe în această strategie? Sau este mai comod așa?

  • 7. Inovațiile și ideile noi sut greu de găsit, de aceea sunt foarte importante pentru piața noastră. Bravo, Dle. Popp

Am fost plăcut surprins să citesc despre noul proiect al Dl. Dan Ioan Popp, casa independenta, care are utilități indiferent de ce utilități există în zonă (și de multe ori nu există). Această noua idee estea cea mai bună pe care am auzit-o în ultimul timp și mă bucur să văd un dezvoltator roman care o transformă în realitate.

(Nu, prețurile pentru terenuri extravilane au crescut, oamenii încă au timp să se convingă)

  • 8. Banca: protagonistul care va defini viitorul segmentului

A început o toamnă turbulentă, în care trăim vremuri istorice. Ce se va întâmpla în perioada următoare? Nimeni nu poate spune cu certitudine. Însă în această vară un lucru a devenit clar. Piața va fi condusă de comportamentul băncilor și abordarea acestora. Sunt (și vor fi din ce în ce mai mult) protagonistul jocului. Dacă rămân negative față de imobiliare, urmând ordinele primite de la sediu, atunci piața va rămâne „tăcută”. Și cum lucrurile se deteriorează pe zi ce trece, această vară ne-a dat indicii clare de ce ne vor aduce toamna și iarna.

Care este opinia voastră?

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.