Proiectul telegondolei din Bucursti a fost prezentat miercuri Comisiei Tehnice de Urbanism de pe linga Primaria Municipiului Bucuresti, membrii acesteia cerind de la proiectanti date noi. Arhitectii din Comisie au desfiintat proiectul, considerind ca este un proiect politic si ca afecteaza spatiile verzi din parcuri, dar si un monument de importanta nationala - Parcul Herastrau.

Statia de telegondola de pe Barbu Vacarescu - proiectFoto: PMB

Comisia nu a luat inca o decizie, proiectantii urmind sa revina cu studii suplimentare pentru a justifica investitia de 20 milioane de euro. Fara acordul favorabil al Comisiei, proiectul nu poate merge mai departe.

Concluzia prezentarii a fost ca proiectantii (Kasol Grup) sa revina la o alta sedinta a Comisiei, justificind traseul turistic al telegondolei, inaltimea stilpilor raportata la vizibilitate, studii istorice, studii de trafic, studii de fundamentare si reglementarea cailor de acces, astfel incit acestea sa fie in strinsa legatura cu transportul public.

Ce au spus membrii Comisiei

Casandra Rosu: "Peste Colosseum ati vazut vreo telegondola? Intr-un oras serios, anumite zone istorice trebuie privite cu seriozitate si trebuie protejate. Eu sint categoric impotriva acestui proiect".

Bogdan Bogoescu: "Este frumos sa ai un parcurs dintr-acesta, sa vezi lacurile, fiindca de jos ele nu prea mai pot fi vazute deoarece proprietatile particulare au ajuns pina in buza lor. Dar sint doua probleme: designul si dimensiunea statiilor care vor fi amplasate in parcuri si pe marginea lacurilor, precum si impactul la sol al stilpilor (amprenta la sol ar putea fi 16 x 16 metri, iar inaltimea maxima - 80 metri - N.Red.)"

Stelian Constantinescu, referent Primaria Capitalei: "Acest proiect incalca Ordonanta 114 care protejeaza spatiile verzi, deoarece se ocupa cu statiile telegondolei 1200 - 2000 mp din parcurile Herastrau si Plumbuita, deci se diminueaza procentul de spatiu verde. Trebuie vorbit cu Ministerul Mediului, sa vedem si opinia lor. In plus, din telegondola nu vezi niciodata ce este sub ea, ci vezi ce este in lateral. Daca vreti sa se vada salba de lacuri Colentina si parcurile, atunci poate ar trebui pusa pe marginea acestora".

Dan Marin: "Ma urc in telegondola ca sa vad cocioabele de vis-a-vis. Daca vreti un proiect adevarat, puteti amenaja salba de lacuri Colentina la sol. In nici unul din marile orase turistice ale lumii in zonele istorice nu exista telegondola. Plus ca telegondola trece pe deasupra Ambasadei Chinei si altor institutii de acest gen care cu siguranta nu vor fi de acord".

Constantin Enache: "Proiectul este o curiozitate in Bucuresti. Bucuresteanul s-ar mai duce sa se plimbe cu telegondola in lipsa altor puncte de interes. Acest proiect a avut la baza o asociere intre CL Sector 1 si CL Sector 2, insa ma intreb ce considerente au avut la baza deoarece el pleaca din curtea unui supermarket si ajunge la Casa Presei, intr-o zona relativ nepopulata. Este un mijloc de divertisment, insa nu va rezolva o problema de trafic. Daca Bucurestiul mobilizeaza bani pentru un parc de distractii sau ca sa rezolvam problemele prioritare ale orasului este o decizie politica".

Traseul telegondolei

- Va pleca de la capatul Soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora

- va traversa salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca

- va ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere

Traseul total va fi de 10 kilometri.

Cele 5 statii ale telegondolei

Cabina telegondolei va opri in cinci statii care vor fi amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care telefericul se intersecteaza:

  •     DN1 (Piata Presei)
  •     bd. Aviatorilor
  •     Barbu Vacarescu
  •     Lacul Plumbuita
  •     Soseaua Pantelimon (Cora Pantelimon)