In septembrie 2011, potrivit portalului imobiliare.ro, chiria medie solicitata de proprietari pentru o garsoniera a ramas practic constanta comparativ cu septembrie 2010, in timp ce preturile au scazut cu 2,1%, insa pe segmentul apartamentelor cu doua si trei camere chiriile au scazut cu mult mai mult decat preturile, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in raport cu chiriile, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor cu trei camere, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Practic, in ultimul an, pretul pe metru patrat a crescut de la echivalentul a 2,56 chirii medii lunare, la 2,67 chirii in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, si de la 1,75 la 2,1 in cazul apartamentelor vechi cu trei camere. Pe segmentul garsonierelor, raportul "pret pe mp/chirie" a ramas constant in jurul valorii de 4.

Pe de alta parte, daca raportam pretul pe mp calculat de imobiliare.ro la chiriile medii calculate de anunturiparticulari.ro obtinem valori de 5,13 pentru garsoniere, 3,62 pentru apartamente cu doua camere, si 2,49 pentru trei camere.

Care este situatia in alte orase

Cluj si Timisoara

Orasul Cluj a inregistrat cea mai drastica scadere a chiriilor in ultimul an, ritmul de scadere a chiriilor fiind mult mai accentuat decat cel al preturilor. Astfel, pretul pe mp a crescut de la echivalentul a 4,46 chirii medii lunare, la 4,94 in cazul unei garsoniere, de la 3 la 3,36 in cazul ap. cu doua camere, si de la 2,47 la 2,72 in cazul apartamentelor cu trei camere.

In Timisoara, pe segmentul garsonierelor si ap. cu doua camere, preturile si chiriile au avut o evolutie similara, raportul fiind de 4,8 (garsoniere), respectiv 3,2 (ap. doua camere). Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, pretul pe metru patrat a crescut de la echivalentul a 2,51 chirii in septembrie 2010, la 2,67 chirii in septembrie 2011.

Brasov si Constanta

Nici Brasovul, nici Constanta nu au facut exceptie de la regula, detalii alaturat. In Brasov, raportul "pret pe mp/chirii" a ajuns acum la 5,07 in cazul garsonierelor, 3,9 pe segmentul doua camere, si 3,1 pe segmentul trei camere, in Constanta raportul fiind 5 (garsoniera), 3,42 (2 camere), respectiv 2,83 (3 camere).

In acest moment, raportat la chirii, Brasovul are cea mai scumpa piata imobiliara, pretul pe metru patrat exprimat ca numar de chirii medii lunare inregistrand aici cele mai mari valori. Situatia se schimba putin insa daca luam insa in calcul chiria medie publicata de anunturiparticulari.ro, Bucurestiul trecand pe primul loc, cel putin pe segmentul 1-2 camere.

La final

In mod normal, in cazul in care chiriile vor continua sa scada mai repede decat preturile, inchirierea unui apartament va deveni o optiune din ce in ce mai avantajoasa, mai ales in conditiile in care dobanzile la creditele in euro vor creste in anii urmatori.

Mai mult, atat timp cat chiriile scad, preturile nu au cum sa creasca, iar o crestere a chiriilor nu poate avea loc decat pe fondul unui reviriment semnificativ al pietei muncii, insa in ciuda cresterii numarului de angajati si a salariilor in 2011, piata muncii nu isi va reveni cu adevarat mai repede de 2013.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.